Geschiedenis & Visie

Geschiedenis & Visie

De geschiedenis van GroenRijk begint in 1992. Nadat gezamenlijk inkopen via het bedrijf VesaTuin voor tuincentra voordelig blijkt, ontstaat bij 20 aangesloten leden de wens om ook op het gebied van verkoop de krachten te bundelen. De franchiseformule GroenRijk is geboren.
 

Twee jaar later, op 29 juni 1994 is GroenRijk BV opgericht om het intellectuele eigendom, zoals de naam en logo’s, verder te beschermen. Na een aantal jaren onder de vlag van Garden Retail Services te hebben gefungeerd, staat GroenRijk sinds 2012 ook formeel op eigen benen.


Het hoofdkantoor van de organisatie is letterlijk gevestigd tussen de tuinders, in Boskoop, een dorp in het tuinbouwgebied tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. ​GroenRijk heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot het groenste tuincentrum van Nederland. De nadruk? Die ligt op veel planten, bloemen en groenkennis op de winkelvloer. Ondertussen hebben diverse tuincentra, die deze visie delen, zich bij de formule aangesloten. 

Televisiedebuut
GroenRijk profileert zich door de jaren heen in de media. Het maakt in 2008 zijn televisiedebuut met de sponsoring van het groene item uit het RTL4-programma Life and Cooking van dat seizoen. Na enkele jaren niet op de televisie te zijn geweest, komt GroenRijk in september 2011 weer terug op de kijkbuis, door als enige retailer sponsor te worden van het programma Robs Grote Tuinverbouwing bij SBS 6. Sindsdien is er een samenwerking ontstaan met de nationale tuinman, Rob Verlinden, die veelvuldig in de tuincentra is te vinden. In 2017 is GroenRijk ook een seizoen te zien bij Ik BBQ Voor Jou (RTL4).

Online
Om alle kansen, ook op online gebied, te benutten, is de formule GroenRijk in maart 2014 gestart met een Click & Collect webwinkel, waarbij producten online kunnen worden bekeken, besteld en afgehaald worden wanneer het de klant uitkomt. De bestelling wordt dus door de medewerkers verzameld en klaargelegd. In 2017 is GroenRijk.nl geheel vernieuwd, is de klantenkaart gelanceerd en gaat de webwinkel stapsgewijs steeds meer thuis bezorgen.

Toekomst
Hierboven staan maar enkele, maar toch belangrijke momenten, uit de geschiedenis van de franchiseformule GroenRijk. En er staat natuurlijk nog een hoop in het verschiet...