Het balkon: je staat er gekleurd op!

Het balkon: je staat er gekleurd op!

Niet alleen de tuin, maar ook het balkon kan je prachtig inrichten met de planten van GroenRijk! Kom langs voor de mooiste balkonplanten, tuindecoratie en tuinmeubilair voor jouw tuintje op hoogte. Met deze tips spatten de kleuren van de reling en ben jij niet meer van het balkon af te krijgen.

Kleur op het randje
Een kleurig balkon begint bij de randen. Kies een bak met een lekker kleurtje, bijvoorbeeld een waarin je zowel voor als over de reling planten kunt zetten. Voeg er waterbestendige kussentjes voor je terraszitje en een buitenkleed aan toe, en je hebt al een mooie basis. Ook een paar losse potten met bloeiende voorjaarsbollen zoals blauwe druifjes, narcissen en hyacinten verhogen de lentekriebels. 

Beste balkonplanten
Je kunt het beste planten aan de reling hangen die tegen wind kunnen en lang bloeien. Kleurig perkgoed is daar uitstekend geschikt voor. Kou kunnen deze bloeiers wel hebben, maar nachtvorst niet. Zet je bakken dan even een nachtje binnen. Zo kun je toch al heel vroeg van bloemen op je balkon genieten.

 

Vroegste voorjaarstoppers
Deze perkplanten bloeien van de vroege lente tot in de zomer. Je verlengt de bloei door steeds de uitgebloeide bloemen weg te halen:

 

  • Violen (Viola):de fragiel ogende bloempjes van violen kunnen gewoon tegen vorst. Ze houden van halfschaduw tot zon.
  • Sleutelbloem (Primula): deze vroegbloeier met kleurige rozetjes, past op ieder balkon. Zet hem in halfschaduw tot schaduw.
     
  • Madeliefje (Bellis): deze bloemen combineren prachtig met ander perkgoed en kunnen zon, halfschaduw en schaduw aan.
     
  • Geranium (Pelargonium): er bestaan zowel staande als hangende geraniumsoorten met warme bloemkleuren. Het zijn allemaal zonaanbidders.

 

Mixen met vaste planten
Perkgoed kun je mooi mixen met vaste, vroegbloeiende planten met bijzondere bladeren:
 

  • Purperklokje (Heuchera): er bestaan allerlei soorten van deze groenblijver met verschillende kleuren bladeren, standplaats en bloeiperiode. De bloemen zijn ragfijn.
  • Helleborus (Helleborus orientalis): deze lentebloeier geeft prachtige, wasachtige bloemen. Daarna blijven de stevige bladeren het hele jaar groen. Dit is een halfschaduwplant.
     
  • Longkruid (Pulmonaria): longkruid heeft groene, zilverkleurige of gevlekte bladeren. De plant kan schaduw tot zon verdragen en is vorstbestendig.
  • Kom kijken!
    Natuurlijk is dit maar een selectie van wat GroenRijk te bieden heeft. Kom vooral eens kijken. Waarschuwing: je gaat waarschijnlijk niet met lege handen naar huis!

 

Balkonplanten
Wij raden aan om planten van het seizoen op je balkon te plaatsen. Zo heb je altijd de prachtigste bloeiers in de mooiste kleuren van het jaargetijde. Denk in de zomer bijvoorbeeld aan de hortensia of de mandavilla. Als het wat kouder wordt kan je bijvoorbeeld aan bergthee of heide denken. Met enkele groenblijvende planten, houd je een blijvend groene uitstraling. Enkele aanbevelingen van ons zijn:


Hoe en waar
Omdat de ruimte op een balkon beperkt is, raden wij aan om de meeste planten tactisch te plaatsen. We kennen natuurlijk de bekende balkonbakken, die je aan de reling kunt hangen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een eventuele zijmuur en de 'dode hoek'. In het eerste geval bevestig je daarvoor geschikte bloempotten aan de muur, als soort van verticaal tuinieren. Daarvoor hebben wij in het tuincentrum meerdere oplossingen voor, vraag het aan onze medewerkers. Met de dode hoek wordt een hoek van het balkon bedoeld die niet in de looproute ligt en dat daar dus gemakkelijk een grote plant op de grond kan staan. Zo heb je -zittend op het balkon- een oase aan planten om je heen.

(de tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zon- of schaduwbalkon
Heeft u een balkon op het zuiden met veel zon? Dan zijn mediterrane planten heel geschikt. Die houden namelijk van direct zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, lavendel, olijfbomen, boshyacinten, begonia, petunia, geraniums of bourgainvillea-soorten. Deze balkonplanten zijn ook onderhoudsvriendelijk. Heeft u juist een schaduwrijk balkon? Dan kunt u kiezen voor een combinatie van eenjarige planten, vaste planten en kleine bomen of struiken. De fuchsia is een balkonplant die het altijd erg goed doet in de schaduw. Maar ook vlijtig liesje, monnikskap, klimhortensia, knolbegonia's, nemesia en sneeuwvlokkenbloem doen het goed op een schaduwrijk balkon.

Balkon in de winter
Is een balkon nutteloos in de kou? Ook in de winter kan je balkon prachtig zijn. Want als het kouder is, dan zet de planten gewoon een stukje hoger. Als je balkonplanten op een krukje, verhoging of buitentafel hebt staan, kan je ook vanuit binnen genieten van al het moois! Voor elk seizoen heeft GroenRijk geschikte tuinplanten. Dat zijn winterplanten, maar ook planten die winterhard zijn of het hele jaar groen blijven.

In plaats van opnieuw vullen, gaan leeggemaakte potten vaak de winterstalling in. Zonde, er is genoeg keuze om ook de winter en het vroege voorjaar fleurig door te komen.

Groenblijvers, winterbloeiers, besjes en mooi blad
Kies voor groenblijvers als langzaam groeiende coniferen, dwergmispels zoals Cotoneaster microphyllus, en de leuke lage struikkamperfoelies (Euonymus fortunei) met hun vrolijk gekleurde blad. Bergthee (Gaultheria procumbens) draagt heel lang rode besjes, plant een bonte klimop (Hedera), her te gebruiken in een hanging basket. Leucothoe heeft prachtig gekleurd blad. Schijnhulst (Osmanthus) doet aan hulst (Ilex) denken.

Voor een flinke bak: Salix caprea, een treurwilgje dat zich al heel vroeg met katjes tooit. Skimmia is ook een goede keuze, net als Vinca, Pachysandra en Euphorbia myrsinites. Helleborus (kerstrozen) mag je niet missen in de halfschaduw. Ook fraai gekleurd zijn winterheides (Erica carnea) in roze, wit, paars en rood. Geef deze planten na de winter een plek in de tuin voor nog meer plezier!

Verzorging in kou
Afwatering is belangrijk om wortels gezond te houden. Ook isolatie tegen de kou. Breng aan de binnenkant noppenfolie aan en houd daarbij de drainagegaten goed open. Plant in verse potgrond. Water geven als het niet vriest. Bij groenblijvers gaat de verdamping immers gewoon door. Strooi af met een toplaagje fijn grind, dat staat niet alleen fraai, maar helpt mee vocht- en temperatuurverschillen bij de wortels te beperken.

Een laatste aanbeveling voor je balkon is om altijd een flesje GroenRijk plantenvoeding bij de hand te hebben. Deze is trouwens ook geschikt voor kamerplanten. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...