De veelzijdige lavendel

De veelzijdige lavendel

Niets doet zo denken aan Provence en een zondoorstoofde zomer als lavendel (Lavandula). De plant kent vele verschijningsvormen, biedt kleuren van bijna wit en lila tot diep paars, vergt weinig onderhoud en verspreidt een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.

Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen. 


Lavendel trivia 
• Le Lavandou in het zuiden van Frankrijk was vroeger de Romeinse 'wasplaats' Lavandula. 
• Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. 
• Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen. 
• Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes worden gemaakt. 


Herkomst 
Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa. 

Verzorgingstips: 
• Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
• De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.  
• In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden. 
• Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven. 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...