De veelzijdige lavendel

De veelzijdige lavendel

Niets doet zo denken aan Provence en een zondoorstoofde zomer als lavendel (Lavandula). De plant kent vele verschijningsvormen, biedt kleuren van bijna wit en lila tot diep paars, vergt weinig onderhoud en verspreidt een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.

Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen. 


Lavendel trivia 
• Le Lavandou in het zuiden van Frankrijk was vroeger de Romeinse 'wasplaats' Lavandula. 
• Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. 
• Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen. 
• Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes worden gemaakt. 


Herkomst 
Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa. 

Verzorgingstips: 
• Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
• De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.  
• In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden. 
• Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven. 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...