De veelzijdige lavendel

De veelzijdige lavendel

Niets doet zo denken aan Provence en een zondoorstoofde zomer als lavendel (Lavandula). De plant kent vele verschijningsvormen, biedt kleuren van bijna wit en lila tot diep paars, vergt weinig onderhoud en verspreidt een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.

Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen. 


Lavendel trivia 
• Le Lavandou in het zuiden van Frankrijk was vroeger de Romeinse 'wasplaats' Lavandula. 
• Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. 
• Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen. 
• Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes worden gemaakt. 


Herkomst 
Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa. 

Verzorgingstips: 
• Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
• De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.  
• In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden. 
• Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven. 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...