Tuinpalmen

Tuinpalmen

Zomers genieten met tuinpalmen. Fors van formaat, lekker groen en een exotische uitstraling waarmee het zomergevoel nog even wordt verlengd: tuinpalmen geven september precies de vibe om langer van het buitenseizoen te genieten. In de selectie een echte dadelpalm (Phoenix canariensis) met groen geveerd blad en een karakteristieke stam. De Chinese windmolenpalm (Trachicarpus) met zijn opvallende waaiervormige bladeren.

De volgende planten die wij onder de aandacht brengen zijn officieel geen palmen, maar lijken er erg op, zodat ze prima te combineren zijn. De palmlelie (Yucca) en de koolpalm (Cordyline australis) hebben een exotische uitstraling met mooie bladrozetten. Bij de Yucca kan het blad groen, geel of witbont zijn en bij de Cordyline groen of bruinrood.  

Tuinpalmen trivia 

  • Of er daadwerkelijk dadels aan de dadelpalm zullen groeien is de vraag, maar bij een lange mooie zomer is alles mogelijk. 
  • Palmen in de tuin zetten is de moderne variant van de palmhuizen die de aristocratie vroeger liet bouwen en biedt dezelfde chique botanische sfeer.
  • Bij de Romeinen was de palmtalk een symbool van Victoria (Nike), de godin van de overwinning. 
  • De Trachycarpus staat bekend als de meest winterharde palm. Eentje waar je dus in de tuin zomer en winter plezier aan kunt beleven.

Herkomst 

De geselecteerde tuinpalmen hebben heel verschillende roots. Midden- en Zuid-Amerika vormt de habitat van de Yucca, de Cordyline groeit in Nieuw-Zeeland en Australië. De Phoenix canariensis komt – de naam zegt het al – van de Canarische eilanden en de P. roebelenii uit Laos. En als laatste de Trachycarpus komt in het wild voor in het Verre Oosten.


Verzorgingstips tuinpalmen

  • Tuinpalmen staan graag op een warme plek, van halfschaduw tot volle zon. 
  • Laat de grond niet uitdrogen, tuinpalmen hebben vocht nodig. 
  • In het groeiseizoen eens per maand plantenvoeding geven.
  • Bij vorst tuinpalmen inpakken of vorstvrij laten overwinteren. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...