De bananenplant: groene bink

De bananenplant: groene bink

Met zijn grote, stoere en wat gevlekte bladeren is de bananenplant (Musa) een echte aandachtstrekker. Bij GroenRijk zetten we nu de Musa 'Tropicana' in de spotlights: een potige plant die goed groeit, de lucht zuivert en niet giftig is voor huisdieren en kinderen.

Boom van een plant
De bananenplant behoort tot de oudste fruitbomen ter wereld. En dat terwijl het eigenlijk geen boom is! De stam bestaat namelijk niet uit hout, maar wordt gevormd door de bladeren die in een spiraal groeien. De onderste bladeren sterven steeds af, maar bovenin groeit hij door. Zo groot als op de bananenplantages rond de evenaar zal de Musa 'Tropicana' bij jou thuis niet worden, maar menshoogte lukt mogelijk wel, afhankelijk van de hoeveelheid licht en voeding die hij krijgt.

Goeie sier
Een Musa 'Tropicana' haal je vooral in huis voor de sierwaarde van de grote bladeren. Je zult zien dat er zich steeds nieuwe bladeren ontrollen als je de bananenplant op een lichte plek zet en hem voldoende water en voeding geeft. Ook houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Dat kun je nabootsen door hem regelmatig te sproeien met water op kamertemperatuur, zeker in de winter als de verwarming hoog staat. Omdat je dan ook het stof van de bladeren sproeit, kan het licht daar nog beter in doordringen.

 

Als een zonnetje

Om goed te kunnen groeien heeft de bananenplant dagelijks minimaal vijf uur zonlicht nodig, maar hij houdt niet van al te hete middagzon. Als hij teveel in de directe zon staat, kunnen de bladeren verbranden en geel kleuren, maar bij te weinig licht zal je bananenplant minder snel groeien en gaan de bladeren hangen. Geef je Musa 'Tropicana' dus een lichte plek, maar zet hem eventueel wat verder van het raam af, zeker als deze pal op het zuiden is gericht. De oude, afstervende bladeren aan de onderkant kun je er gewoon afknippen.

 

Zo heeft je Musa 'Tropicana' het naar zijn zin:

  • Laat de plant in de kweekpot staan zodat overtollig water naar de sierpot kan wegstromen.
  • Geef regelmatig water; in de lente en zomer minstens twee keer per week.
  • De aarde mag niet droog aanvoelen, maar voorkom te natte wortels.
  • Geef in de lente en zomer een tot twee keer per maand kamerplantenvoeding.
  • Omdat de bananenplant flink kan groeien, helpt het om hem eens per jaar te verpotten.
Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...