Tuinkalender juli

Tuinkalender juli

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook juli. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Natuurlijk staat juli in het teken van genieten in de tuin met heerlijke temperaturen, goede tuinmeubels en misschien wel een barbecue 's avonds. Maar nu je in de tuin zit, zie je natuurlijk wel een aantal plekken waar je een plant kwijt kan. En stilzitten is ook niet voor iedereen weggelegd. Op naar GroenRijk dus! 

Planten
Goede kans dat je het meeste werk in de tuin al hebt gedaan, maar er zijn nog genoeg planten uit te kiezen in de zomer. Ga je voor mediterrane planten, fruitboompjes of zet je een paar potten met zomerbloeiers neer in de voortuin? Kies uit ons grote assortiment. Wij geven drie voorbeelden van zomerplanten die de geuren en kleuren van de zomer meegeven:

Tip 1: hortensia
Een van de parels van de zomer is de hortensia: de kleurrijke tuinklassieker die erg populair is onder de tuinbezitters. Wanneer je je hortensia in de tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft. Ze zijn ook goed geschikt voor op het balkon

Tip 2: lavendel
Of kies voor de lavendel, want die ruikt heerlijk. Lavendel kan makkelijk in de volle zon. Een beetje beschutting tegen wind voorkomt uitdrogen en geeft in de winter bescherming tegen vorst. Per soort kan het verschillen hoe winterhard ze zijn (vraag dat de groenspecialist in de winkel), maar voor de zekerheid kan je haar ook in een kuip zetten die je ’s winters verplaatst naar een vorstvrije ruimte.

Tip 3: portulaca
Kleur, kleur, kleur: dat zijn de drie woorden waarmee je het beste de portulaca omschrijven. Deze zomerknaller is gemakkelijk te verzorgen en ze verdraagt relatief veel droogte. Hij is ideaal op balkon en terras, maar ook vooraan in de border en als hangplant. Dat laatste is nog eens gemakkelijk, want de plant wordt regelmatig in kant en klaren hangpot geleverd. Op deze pagina vind je een aantal goede tips voor deze plant, zodat je tot september geniet van een explosie van bloemen!

Zomerbloeiers
Wie langer bloeiplezier wil hebben, moet regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ook mag de plant niet te droog en niet te nat staan. Dit betekent water geven op de dagen dat het niet regent. Voorkom natte voeten door ervoor te zorgen dat het water onder in de pot goed weg kan lopen. Veel potten hebben een drainagegat in de bodem. Leg een grote potscherf op het afvoergat om te voorkomen dat het gat verstopt raakt met grond en wortels. Komen de planten in een sierpot of bak zonder gaten te staan? Zet de planten dan eerst in een pot waar wel gaatjes in zitten. Stort onderin de pot een laag grind en zet de planten met pot erop.


Gazon
Is het een droge maand? Die kans is goed aanwezig in juli. Wat moet je doen als het gras dorre en gele plekken krijgt? Belangrijk is om 1) het gras niet te maaien in warme en droge tijden. Dit maak het gras meer kwetsbaar voor de zon. Je kan wel beginnen met 2) het bijmesten of bijzaaien van het gazon. Doe dit vlak voor regen, dan trekt de voeding goed in. Vraag het de medewerker van het GroenRijk-tuincentrum om advies voor welke en hoeveel voeding dat moet zijn, want een goede aanpak is onder meer afhankelijk van de lokale ondergrond. Daarbij is het 3) aan te bevelen om 's avonds bij te sproeien. Wij kunnen aanbevelen om dit (zolang dat kan) met regenwater doen uit een regenton, dat is de meest natuurlijke oplossing. 

Vijver
Ook deze maand is het belangrijk om de planten niet  te veel te laten groeien, zodat de vijver dicht zit. Let in de zomer ook op de leliekever. Dit beestje zorgt door zijn larven voor afstervende bladeren. Worden de leliebladeren bruin of sterven ze af? Dan knip je die beter af, dat voorkomt besmetting van de nog gezonde bladeren. Met warm weer is er minder zuurstof aanwezig in het vijverwater dit kan je aanvullen met een zuurstofpomp.

 

Andere maanden
Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni - Juli - Augustus - September - Oktober - November - December

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...