Verzorging van de lepelplant

Verzorging van de lepelplant

Met een Lepelplant (Spathiphyllum 'Vivaldi') haal je een wereldburger in huis, want de Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Het zal je niet verbazen dat de Nederlandse naam ‘Lepelplant’ is afgeleid van de vorm van zijn helderwitte bloemen.

Standplaats
De lepelplant wil matig licht en veel vocht. Sommige badkamers bieden die perfecte omstandigheden. Ook op andere plekken in huis (niet pal achter het raam) doet hij het prima. Gewoon wat vaker water geven. 

Water geven
Spathiphyllum Vivaldi houdt dus van veel vocht. De aarde mag vochtig blijven. Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. Gelukkig kan je hem dan nog makkelijk oppeppen, met je gieter en plantenspuit.

Plantenvoeding
Eens per maand wat vloeibare voeding laat je Lepelplant echt schitteren. Doe dat alleen in het voorjaar en in de zomer. Een gezonde Lepelplant herken je aan intens witte bloemen en diepgroene, glanzende bladeren.

(tekst gaat door onder de afbeelding)


Snoeien
Bladeren of bloemen die er niet fit uitzien kan je diep wegknippen. Snoeien is verder niet nodig. Gaat het té goed met je plant en vind je hem te breed? Dan kan je de kluit van de plant in het voorjaar scheuren en de delen in verse stekgrond zetten.

Aandachtspunt
Het blad van Lepelplanten is licht giftig. Zorg dus dat kleine kinderen en dieren er niet bij kunnen. Hiertegenover staat dat hij luchtzuiverend is. Hij zet CO2 rap om in zuurstof. Dat is weer goed voor ieders gezondheid!

Zuurstof
Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om 15 tot 18 grote planten in een huis van 160 vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Zie ook: Top-10 Luchtzuiverende Planten

Rustperiode
Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...