Verzorging van de lepelplant

Verzorging van de lepelplant

Met een Lepelplant (Spathiphyllum 'Vivaldi') haal je een wereldburger in huis, want de Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Het zal je niet verbazen dat de Nederlandse naam ‘Lepelplant’ is afgeleid van de vorm van zijn helderwitte bloemen.

Standplaats
De lepelplant wil matig licht en veel vocht. Sommige badkamers bieden die perfecte omstandigheden. Ook op andere plekken in huis (niet pal achter het raam) doet hij het prima. Gewoon wat vaker water geven. 

Water geven
Spathiphyllum Vivaldi houdt dus van veel vocht. De aarde mag vochtig blijven. Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. Gelukkig kan je hem dan nog makkelijk oppeppen, met je gieter en plantenspuit.

Plantenvoeding
Eens per maand wat vloeibare voeding laat je Lepelplant echt schitteren. Doe dat alleen in het voorjaar en in de zomer. Een gezonde Lepelplant herken je aan intens witte bloemen en diepgroene, glanzende bladeren.

(tekst gaat door onder de afbeelding)


Snoeien
Bladeren of bloemen die er niet fit uitzien kan je diep wegknippen. Snoeien is verder niet nodig. Gaat het té goed met je plant en vind je hem te breed? Dan kan je de kluit van de plant in het voorjaar scheuren en de delen in verse stekgrond zetten.

Aandachtspunt
Het blad van Lepelplanten is licht giftig. Zorg dus dat kleine kinderen en dieren er niet bij kunnen. Hiertegenover staat dat hij luchtzuiverend is. Hij zet CO2 rap om in zuurstof. Dat is weer goed voor ieders gezondheid!

Zuurstof
Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om 15 tot 18 grote planten in een huis van 160 vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Zie ook: Top-10 Luchtzuiverende Planten

Rustperiode
Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...