Verzorging van de lepelplant

Verzorging van de lepelplant

Met een Lepelplant (Spathiphyllum 'Vivaldi') haal je een wereldburger in huis, want de Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Het zal je niet verbazen dat de Nederlandse naam ‘Lepelplant’ is afgeleid van de vorm van zijn helderwitte bloemen.

Standplaats
De lepelplant wil matig licht en veel vocht. Sommige badkamers bieden die perfecte omstandigheden. Ook op andere plekken in huis (niet pal achter het raam) doet hij het prima. Gewoon wat vaker water geven. 

Water geven
Spathiphyllum Vivaldi houdt dus van veel vocht. De aarde mag vochtig blijven. Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. Gelukkig kan je hem dan nog makkelijk oppeppen, met je gieter en plantenspuit.

Plantenvoeding
Eens per maand wat vloeibare voeding laat je Lepelplant echt schitteren. Doe dat alleen in het voorjaar en in de zomer. Een gezonde Lepelplant herken je aan intens witte bloemen en diepgroene, glanzende bladeren.

(tekst gaat door onder de afbeelding)


Snoeien
Bladeren of bloemen die er niet fit uitzien kan je diep wegknippen. Snoeien is verder niet nodig. Gaat het té goed met je plant en vind je hem te breed? Dan kan je de kluit van de plant in het voorjaar scheuren en de delen in verse stekgrond zetten.

Aandachtspunt
Het blad van Lepelplanten is licht giftig. Zorg dus dat kleine kinderen en dieren er niet bij kunnen. Hiertegenover staat dat hij luchtzuiverend is. Hij zet CO2 rap om in zuurstof. Dat is weer goed voor ieders gezondheid!

Zuurstof
Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om 15 tot 18 grote planten in een huis van 160 vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Zie ook: Top-10 Luchtzuiverende Planten

Rustperiode
Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...