Top 10 luchtzuiverende planten

Met deze kamerplanten haal je een luchtzuiveringsinstallatie in huis. Hoe meer planten er binnen staan, hoe beter. En ze zijn ook zeer geschikt voor je werkplek. De planten in deze top 10 danken hun notering aan de mate waarop ze de lucht zuiveren, hoe zorgeloos ze zijn in onderhoud en hoe goed ze de lucht vochtig houden. De GroenRijk-specialist helpt je verder bij de juiste keuze.

10. Lepelplant (boven)
Spathiphyllum
De Spathiphyllum, ook wel Lepelplant genoemd, is ideaal voor mensen die een sierlijke luchtzuiverende plant in huis willen hebben. De plant is een liefhebber van vocht, maar heeft geen grote hoeveelheden water of licht nodig, omdat het uit de dichte regenwouden komt. Daarnaast geeft de Spathiphyllum soms prachtige witte bloemen die op lepeltjes lijken, waaraan het zijn Nederlandse naam dankt: de Lepelplant.

9. Krulvaren (boven)
Nephrolepis exaltata
De krulvaren is zeer goed in het vochtig houden van de lucht. De weelderige plant heeft weinig zorg nodig en straalt gezondheid en rust uit. De krulvaren past in keuken, huiskamer en op kantoor.

8. Sansevieria (boven)
De Sansevieria is een echte studentenplant; bijna onverwoestbaar en geschikt voor mensen die van aparte moderne vormen houden. Door zijn luchtzuiverende kwaliteiten wordt het zuurstofgehalte in huis verhoogd. Tevens wordt de luchtvochtigheid verbetert zodat je minder last hebt van een droge keel of huid.
Sanseveria is er in vele soorten en maten en heeft door haar moderne vormen een compleet eigen stijl ontwikkeld.

7. Calathea (boven)
Calathea
De Calathea is een zeer luchtzuiverende kamerplant. Het is een echte blikvanger met een hoge decoratieve waarde vanwege zijn kleurige en bonte bladeren. Een Calathea sluit ’s nachts de bladeren en opent die in de morgen! Daarom wordt de Calathea ook wel ‘living plant’ genoemd. Dit is mogelijk door een klein ‘gewricht’ dat tussen het blad en de steel zit. Licht beweegt de gewrichtjes en dus de bladeren van de Calathea.

6. Klimop (boven)
Hedera helix
Deze plant, die vooral bekend is als tuinplant, is ook prima geschikt is als luchtzuiverende plant binnenshuis. De plant kan overal staan in een normale bloempot, maar zou ook ergens aan gehangen kunnen worden.

5. Dracaena (boven)
Dracaena marginata
Een sfeervolle mooie plant die in elk interieur past. Haar hoge stam, lange puntvormige bladeren maken de Dracaena een geweldige decoratieve en luchtzuiverende plant. Het is een gemakkelijke kamerplant die goed op een standplaats kan staan in de halfschaduw. Hiernaast verlangt hij weinig onderhoud, hierdoor is de Dracaena zeer geschikt als kantoorplant.4. Rubberplant (boven)
Ficus robusta
De rubberplant is één van de makkelijkst te onderhouden planten. Dat komt doordat de plant goed kan staan op een plek met weinig licht én de plant heeft
niet veel water nodig. De plant ziet er daarnaast ook nog modern uit met zijn ronde rubberachtige donkergroene bladeren.

3. Monstera (boven)
Monstera deliciosa
De Monstera deliciosa is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. De plant kan zowel op een donkere als een lichte plaats staan. Hoe meer licht hoe sneller de plant groeit. De Monstera is geen liefhebber van direct zonlicht. 

2. Blauwvaren (boven)
Phlebodium
Het blad van deze varen is zeer decoratief. Met zijn blauwe gloed en vrolijke kronkels is de blauwvaren ook nog eens heel functioneel in huis. De plant helpt
mee om de lucht te zuiveren. Ideaal voor woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte. Geef de plant ruim water en laat hem niet uitdrogen. Plaats deze varen in de schaduw,
niet in het directe zonlicht.


1. Goudpalm (boven)

Areca palm
De Areca palm, staat op de eerste plaats in de GroenRijk Top 10 luchtzuiverende planten, omdat deze palm als beste de lucht zuivert. Het blad is opvallend smal, glanzend donkergroen en de stengels zijn geelachtig, wat de plant in haar thuisland Madagaskar de bijnaam Goudpalm heeft opgeleverd. Daarnaast is de plant groot (wat ook zorgt voor meer luchtzuivering) en zeer eenvoudig te onderhouden. Een echte nummer 1.

Onze tuincentra