Verticuteren

Verticuteren

Je gazon heb je er het liefst blakend bijliggen. Om een gezonde grasmat te krijgen en te houden, moet je af en toe de verticuteerhark gebruiken. Maar wat is dat ook al weer, dat verticuteren? En waarom is het belangrijk om te doen?

Als je een donker plekje hebt in de tuin, dan kan er mos verschijnen. Dit zie je vaak aan het einde van de winter als de zon lager staat en de dagen korter zijn geweest. Mos houdt namelijk van plekken in de schaduw. Het probleem is dat het gras door het overliggende mos niet kan ademen en dat er stukken gras kunnen afsterven.


Met verticuteren ga je met speciale hark door het gras. Deze heeft veel scherpe tanden die het mos of oud gras verwijderen. Het harken voelt niet zo liefdevol, maar dat is het wel. Het mos komt los en je gras haalt weer adem.

Na het verticuteren is het belangrijk de ‘schade’ op te nemen. Goede kans dat je perkje extra voeding of graszaad kan gebruiken. Een handje graszaad strooien zorgt dat je grasmat in een paar weken weer vol is. Verlaag de zuurgraad van je bodem dit voorjaar met kalk en vergeet ook niet bij te mesten.
 

Onze tuincentra