Graszoden, kunstgras, gras

Graszoden, kunstgras, gras

Veel mensen willen een stuk gras in de tuin. Het is een mooie, functionele, maar bovenal natuurlijke toevoeging aan je tuin. Maar hoe creëer je een mooie grasmat? Daar zijn verschillende manieren voor.

Je kan hiervoor graszaad gebruiken, maar wil je nou snel en relatief simpel een mooie grasmat in de tuin? Wij van GroenRijk je hiermee van dienst zijn. Met de graszoden van GroenRijk heb je een snelle manier gevonden om een prachtig gazon aan te leggen. Vraag ons naar de mogelijkheden voor de verkoop, het vervoer en het leggen van de rollen gras

Soorten graszoden
Je hebt verschillende soorten gras, dus logischerwijs ook meerdere soorten graszoden. Als je een gazon in je tuin wilt (laten) aanleggen, dan kan je ook bij ons kiezen voor verschillende soorten graszoden. Bedenk dus welk soort je nodig hebt. Gaan de kinderen er op voetballen of is het een stukje waar nooit iemand op gaat lopen? 

Kunstgras
Wil je altijd een strak gazon in de achtertuin zonder maaien of strooien, onafhankelijk van het weer? Misschien is kunstgras een optie voor jou! Je hebt vele jaren plezier van een mooie mat. Mooi als siergras, handig als speelveld.

Maar kunstgras ziet er toch uit als plastic? Een aantal jaren geleden was de natuurlijke uitstraling een stuk minder. De huidige kwaliteit van kunstgras is al een stuk verbeterd ten opzichte van vroeger. Toen was kunstgras namelijk erg stroef en hard en bij warm weer kwam er een onnatuurlijke plasticgeur vanaf. Niet wat je wil natuurlijk! Tegenwoordig zijn we al veel verder met de ontwikkeling van kunstgras en kan je nu vooral genieten van de voordelen. 

Kunstgras leggen
Zelf kunstgras leggen is voor de handige tuinier of klusser geen grote klus, maar het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt. Het is bijvoorbeeld essentieel dat de ondergrond goed water afvoert. En wanneer je kunstgras op een natuurlijke ondergrond legt, moet deze mooi egaal zijn. Het is verder erg belangrijk dat je onder het kunstgras een geotextiel onderdoek legt, dit zorgt namelijk voor extra stabilisatie bij het betreden van het kunstgras. Zo voorkom je verzakkingen. Leg kunstgras altijd zo neer dat je tegen de vezelrichting inkijkt en rol het zo uit dat je aan het eind 2 á 3 cm overhoudt. Dit kan je aan het eind wegsnijden.

Verticuteren
Je gazon heb je er het liefst blakend bijliggen. Om een gezonde grasmat te krijgen en te houden, moet je af en toe de verticuteerhark gebruiken. Maar wat is dat ook al weer, dat verticuteren? En waarom is het belangrijk om te doen?

Als je een donker plekje hebt in de tuin, dan kan er mos verschijnen. Dit zie je vaak aan het einde van de winter als de zon lager staat en de dagen korter zijn geweest. Mos houdt namelijk van plekken in de schaduw. Het probleem is dat het gras door het overliggende mos niet kan ademen en dat er stukken gras kunnen afsterven.


Met verticuteren ga je met speciale hark door het gras. Deze heeft veel scherpe tanden die het mos of oud gras verwijderen. Het harken voelt niet zo liefdevol, maar dat is het wel. Het mos komt los en je gras haalt weer adem.

Na het verticuteren is het belangrijk de ‘schade’ op te nemen. Goede kans dat je perkje extra voeding of graszaad kan gebruiken. Een handje graszaad strooien zorgt dat je grasmat in een paar weken weer vol is. Verlaag de zuurgraad van je bodem dit voorjaar met kalk en vergeet ook niet bij te mesten.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...