Lavendel Felice - verzorging

Lavendel Felice - verzorging

De verrukkelijk geurende en geneeskrachtige lavendel is al sinds zeer oude tijden in tal van soorten en variëteiten bekend uit de natuur van de landen rond de Middellandse Zee. Heel vroeger gingen de mensen in Zuid-Europa de bergen bij de kusten in om deze planten te zoeken vanwege hun helende eigenschappen.

 

‘Felice’ bloeit prachtig, vol en rijk in de periode juni-september. Bijzonder is dat de knopperiode – waarin de planten al wel kleur hebben – bij ‘Felice’ langer duurt dan bij andere cultivars. Dus je geniet bij ‘Felice’ langer van die kleur. De planten worden ca. 50-60 cm hoog. Ze zijn in het huidige klimaat ook in onze streken goed winterhard (Nederland heeft inmiddels dankzij de klimaatverandering een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van het Loire-gebied in Frankrijk een halve eeuw geleden) en ze blijven in zachte winters wintergroen (ze behouden hun blad).
 

Plant Lavendel ‘Felice’ altijd op een zonnige plek in voedzame, pH-neutrale tot kalkrijke, goed doorlatende grond. Zit er te weinig kalk in de grond (zure grond), voeg dan kalk toe. Geef dan ook ieder voorjaar een goede kalkbemesting. Hoewel de planten aardig wat droogte kunnen hebben, mag de grond natuurlijk nooit helemaal uitdrogen.

‘Felice’ vraagt verder weinig extra voeding of verzorging op één ding na: je moet de planten wel snoeien om ze niet te sterk te laten verhouten en ze jong te houden. Dat moet wel op de juiste manier gebeuren, want snoei je te kort, dan lopen ze niet goed meer uit. Doe het daarom zo: knip ieder jaar in september/oktober alle oude bloemen weg. Dan gaat het goed.
 

Lavendel ‘Felice’ is qua hoogte ideaal als laag haagje. Plant ze dan zo dat de planten elkaar net raken. Zet zo’n haagje op een plek in de tuin waar je vaak langsloopt. Dan geniet je maximaal van de geur.

 

Onze tuincentra