Hortensia in huis



Zin in een flinke portie fleur en kleur? Goed nieuws! Het seizoen van de kamerhortensia is weer aangebroken. Tijdens de eerste maanden van het jaar zorgt deze kamerplant met z’n grote bloemschermen voor extra sfeer in elk interieur: van klassiek tot modern en van landelijk tot industrieel. Bovendien levert de hortensia als geen andere kamerplant een belangrijke bijdrage aan een gezond en prettig binnenklimaat.


Elk interieur
Hortensia’s zijn tegenwoordig in verrassend veel verschillende vormen verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld soorten met tweekleurige bloemen en met gekrulde bladeren. Het aantal en de grootte van de bloem varieert per soort. Van tientallen kleinere bloemen tot een solobloem van wel 30 centimeter groot. Met de potkeuze bepaal je de uitstraling van de kamerhortensia. De plant oogt stoer wanneer je ze in een robuuste bak van staal of beton zet, terwijl een rieten mand een meer landelijke sfeer geeft. Hou je van een urban jungle met kleurrijk accent? Zet dan hortensia’s en groene kamerplanten bij elkaar.

Gezondheidseffect
Tijdens koude, gure dagen hebben mensen vaak last van droge lucht in huis. Gezondheidsklachten die daaruit voort kunnen komen zijn droge huid, hoofdpijn, droge ogen of neus- en keelproblemen. Om de droge lucht tegen te gaan, is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Daar kan de kamerhortensia goed bij helpen! Recent onderzoek heeft aangetoond dat hortensia een sterk vochtregulerende werking heeft dankzij een hoge verdamping. Kortgezegd komt het erop neer dat het water dat via de wortels wordt opgenomen, door de bladeren weer wordt afgegeven aan de lucht. Uit het onderzoek blijkt tevens dat geen andere kamerplant zo’n positieve bijdrage levert aan de relatieve luchtvochtigheidsgraad dan hortensia. Zo krijg je meer energie en kun je je beter concentreren.


Verzorging
De kamerhortensia komt het beste tot zijn recht op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Om lang van de bloemenpracht te genieten is het belangrijk om genoeg water te geven. Als de grond licht vochtig aanvoelt, is dat voldoende. Hangt de plant wat slapjes en is de grond droog? Geef een flinke slok water en in mum van tijd staat de kamerhortensia weer rechtop. Voor een extra lange en uitbundige bloei voeg je eens in de twee weken vloeibare plantenvoeding aan het gietwater toe. Afhankelijk van het soort loopt de bloeitijd van de kamerhortensia op tot maar liefst vijf maanden!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mandeville – de zomer zélf in een plant!

Zodra de temperatuur boven de 12 graden kruipt, wordt de Mandeville wakker. En hóe! Vanaf april staat ze in het tuincentrum te stralen, helemaal klaar voor een nieuw seizoen vol bloemen. Zet haar op een lekker plekje in de zon (of halfschaduw) en laat je verrassen door haar tropische flair. Al een idee waar jij haar neer gaat zetten?

Ook bekend als...

De naam Mandeville zegt je misschien niet direct iets, maar wat dacht je van Diplad...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...