De nieuwe generatie geraniums

De nieuwe generatie geraniums

Geraniums maken van de Nederlandse zomer een groot feest! Oubollig? Welnee, de nieuwe generatie geraniums is hipper, mooier en sterker dan ooit. Kwekers zijn erin geslaagd om het kleurenpalet uit te breiden. Bijvoorbeeld met tweekleurige geraniums. Ook worden bestaande soorten steeds sterker gemaakt. Zo zijn ze beter bestand tegen droge periodes en dat is voor planten die in potten staan een extra belangrijke eigenschap. Daarnaast zijn er soorten die geuren en zelfs eetbaar zijn. Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

Verrassende kleuren
De ene geranium is de andere niet. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton-sur-ton of met een contrasterend oog. Geraniums zijn tevens goed te combineren met andere zomerbloeiers als Petunia, Lobelia en Verbena.

Geuren en smaken
Hoewel geraniums vooral decoratieve waarde hebben zijn er ook soorten die geuren of eetbaar zijn. Zo kun je de bloemen en bladeren van geurgeraniums (Pelargonium graveolens) verwerken in salades, nagerechten en cakes. Ze voegen bijvoorbeeld een munt-, rozen- of kokossmaak toe. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemetjes voor een feestelijke, zomerse garnering. Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) bloeien weliswaar nauwelijks, maar de frisse citroengeur houdt wel muggen op afstand.

Verzorging
Geraniums zijn sterke zomerbloeiers en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw op balkon of terras. Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes. De geranium maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...
tuinplanten
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...