De nieuwe generatie geraniums

De nieuwe generatie geraniums

Geraniums maken van de Nederlandse zomer een groot feest! Oubollig? Welnee, de nieuwe generatie geraniums is hipper, mooier en sterker dan ooit. Kwekers zijn erin geslaagd om het kleurenpalet uit te breiden. Bijvoorbeeld met tweekleurige geraniums. Ook worden bestaande soorten steeds sterker gemaakt. Zo zijn ze beter bestand tegen droge periodes en dat is voor planten die in potten staan een extra belangrijke eigenschap. Daarnaast zijn er soorten die geuren en zelfs eetbaar zijn. Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

Verrassende kleuren
De ene geranium is de andere niet. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton-sur-ton of met een contrasterend oog. Geraniums zijn tevens goed te combineren met andere zomerbloeiers als Petunia, Lobelia en Verbena.

Geuren en smaken
Hoewel geraniums vooral decoratieve waarde hebben zijn er ook soorten die geuren of eetbaar zijn. Zo kun je de bloemen en bladeren van geurgeraniums (Pelargonium graveolens) verwerken in salades, nagerechten en cakes. Ze voegen bijvoorbeeld een munt-, rozen- of kokossmaak toe. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemetjes voor een feestelijke, zomerse garnering. Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) bloeien weliswaar nauwelijks, maar de frisse citroengeur houdt wel muggen op afstand.

Verzorging
Geraniums zijn sterke zomerbloeiers en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw op balkon of terras. Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes. De geranium maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...