De nieuwe generatie geraniums

De nieuwe generatie geraniums

Geraniums maken van de Nederlandse zomer een groot feest! Oubollig? Welnee, de nieuwe generatie geraniums is hipper, mooier en sterker dan ooit. Kwekers zijn erin geslaagd om het kleurenpalet uit te breiden. Bijvoorbeeld met tweekleurige geraniums. Ook worden bestaande soorten steeds sterker gemaakt. Zo zijn ze beter bestand tegen droge periodes en dat is voor planten die in potten staan een extra belangrijke eigenschap. Daarnaast zijn er soorten die geuren en zelfs eetbaar zijn. Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

Verrassende kleuren
De ene geranium is de andere niet. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe geraniums met tweekleurige bloemen: ton-sur-ton of met een contrasterend oog. Geraniums zijn tevens goed te combineren met andere zomerbloeiers als Petunia, Lobelia en Verbena.

Geuren en smaken
Hoewel geraniums vooral decoratieve waarde hebben zijn er ook soorten die geuren of eetbaar zijn. Zo kun je de bloemen en bladeren van geurgeraniums (Pelargonium graveolens) verwerken in salades, nagerechten en cakes. Ze voegen bijvoorbeeld een munt-, rozen- of kokossmaak toe. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemetjes voor een feestelijke, zomerse garnering. Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) bloeien weliswaar nauwelijks, maar de frisse citroengeur houdt wel muggen op afstand.

Verzorging
Geraniums zijn sterke zomerbloeiers en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw op balkon of terras. Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes. De geranium maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Onze tuincentra