Zonnehoed voor zomerse dagen

Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

Egelhart 

Van juli tot in september is de Echinacea purpurea opvallend aanwezig in tuinen en op balkons. Hij heeft stevige zonnebloemachtige stengels en haalt een hoogte van 70 tot 100 cm. De vaak roze en soms oranje, witte, groene of pastelgele grote bloemen hebben een diameter van ongeveer 10 cm. Het wat stekelige oranje hart komt tijdens de bloei steeds meer omhoog, vandaar dat het Latijnse woord voor egel, ekhinos, in de botanische naam Echinacea is gebruikt. Hij komt uit Noord-Amerika en werd daar als geneeskrachtige plant gebruikt. Al in de 17e eeuw kwam de Echinacea naar Europa, waar hij nu een zeer populaire plant is. 

Zonnekoning

Het belangrijkste wat je voor een zonnehoed kunt doen is hem een lekker plekje in de zon of halfschaduw (met middagzon) geven. Volg deze tips op om deze plant met charisma de aandacht te geven die hij verdient:

  • Zorg voor goed waterdoorlatende en wat voedzame aarde, bijvoorbeeld tuinplantengrond.
  • Wat droogte is voor Echinacea geen probleem, de wortels reiken diep.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg om de bloei te bevorderen.
  • Als je alleen de dode bloemblaadjes weghaalt, hou je het hart als decoratieve bol over.
  • In het najaar of het vroege voorjaar knip je de takken helemaal af.
  • Geef in het voorjaar wat universele meststof voor vaste planten.

Heel veelzijdig

Zonnehoed trekt veel bijen en vlinders aan en past daarom perfect in een natuurlijke tuin. Ook in prairietuinen tussen planten die wat droogte aankunnen past Echinacea purpurea uitstekend. Je kunt hem verder goed als snijbloem gebruiken. De stevige zonnehoed combineert mooi met planten als ooievaarsbek (Geranium), kattenstaart (Lythrum), salvia (Salvia nemorosa of Salvia microphilla) en prachtkaars (Gaura lindheimeri). Vanwege zijn geneeskrachtige en immuun versterkende werking vind je Echinacea purpurea ook terug in homeopathische middelen.

Winterster

Laat de dode takken van je zonnehoed gewoon staan, dat geeft een prachtig wintersilhouet!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...