Zonnehoed voor zomerse dagen

Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

Egelhart 

Van juli tot in september is de Echinacea purpurea opvallend aanwezig in tuinen en op balkons. Hij heeft stevige zonnebloemachtige stengels en haalt een hoogte van 70 tot 100 cm. De vaak roze en soms oranje, witte, groene of pastelgele grote bloemen hebben een diameter van ongeveer 10 cm. Het wat stekelige oranje hart komt tijdens de bloei steeds meer omhoog, vandaar dat het Latijnse woord voor egel, ekhinos, in de botanische naam Echinacea is gebruikt. Hij komt uit Noord-Amerika en werd daar als geneeskrachtige plant gebruikt. Al in de 17e eeuw kwam de Echinacea naar Europa, waar hij nu een zeer populaire plant is. 

Zonnekoning

Het belangrijkste wat je voor een zonnehoed kunt doen is hem een lekker plekje in de zon of halfschaduw (met middagzon) geven. Volg deze tips op om deze plant met charisma de aandacht te geven die hij verdient:

  • Zorg voor goed waterdoorlatende en wat voedzame aarde, bijvoorbeeld tuinplantengrond.
  • Wat droogte is voor Echinacea geen probleem, de wortels reiken diep.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg om de bloei te bevorderen.
  • Als je alleen de dode bloemblaadjes weghaalt, hou je het hart als decoratieve bol over.
  • In het najaar of het vroege voorjaar knip je de takken helemaal af.
  • Geef in het voorjaar wat universele meststof voor vaste planten.

Heel veelzijdig

Zonnehoed trekt veel bijen en vlinders aan en past daarom perfect in een natuurlijke tuin. Ook in prairietuinen tussen planten die wat droogte aankunnen past Echinacea purpurea uitstekend. Je kunt hem verder goed als snijbloem gebruiken. De stevige zonnehoed combineert mooi met planten als ooievaarsbek (Geranium), kattenstaart (Lythrum), salvia (Salvia nemorosa of Salvia microphilla) en prachtkaars (Gaura lindheimeri). Vanwege zijn geneeskrachtige en immuun versterkende werking vind je Echinacea purpurea ook terug in homeopathische middelen.

Winterster

Laat de dode takken van je zonnehoed gewoon staan, dat geeft een prachtig wintersilhouet!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Prachtkaars: Wervelend vlindereffect in je tuin

De fijne bloemetjes van Gaura lindheimeri dansen boven het groen alsof er een zwerm vlindertjes even pauzeert. Bij GroenRijk vind je een fleurige mix in vrolijke kleurencombinaties. Perfect om wat luchtigheid aan je tuin of terras toe te voegen!

...Lees meer...
Wandhangers vol zomervibes

Bij GroenRijk zijn er deze week weer volop wandhangers binnengekomen. En wat hangen ze er gezellig bij! Vol met zomerfavorieten zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Sommige hangers zijn een kleurrijke mix van verschillende bloeiers: denk aan Bacopa die over de rand stroomt, terwijl Verbena juist omhoog klimt. Dat speelse contrast maakt je zomertuin helemaal af.

Snel kleur? Ga voor perkgoed!

Wandhangers en perkgoed lijken mis...

Lees meer...
Portulaca – zon, kleur en eindeloze bloei

Op zoek naar een plant die niet alleen mooi is, maar ook lekker makkelijk? Dan is de Portulaca echt iets voor jou. Met haar dikke blaadjes en kleurrijke, rozetachtige bloemen fleurt ze zonder moeite je balkon, terras of tuin op. En het mooiste? Ze blijft maar bloeien, de hele zomer lang.


Zomerse sfeermaker

Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelein genoemd, is van oorsprong een zonneliefhebber uit Zuid-Amerika. Inmid...

Lees meer...