De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaierend boeketje op hoge, slanke stelen en bloeien ’s zomers van juli tot in september. Na de bloei zijn ook de zaaddozen nog erg decoratief. Oorspronkelijk komt de Afrikaanse lelie uit Zuid-Afrika. Ze is ook in het wild te vinden op de Canarische eilanden en Madeira.
 

'Amourette' en haar mooie zussen

Met de Agapanthus 'Amourette' zijn telers erin geslaagd om een sterke Afrikaanse lelie te kweken die lang doorbloeit. De 'Amourette' haalt een hoogte van 40 tot 50 cm en bloeit in juli, augustus en september. Deze bladverliezende plant houdt van de zon; geef haar daarom een warme plek in een pot, bak of in de border in waterdoorlatende, wat voedzame grond. De kwekers hebben ook nieuwe subvariaties ontwikkeld. Zo is de 'Amourette Superb' nog wat hoger, de bloemen hebben een intensere kleur en staan dichter op elkaar. De 'Amourette Big' heeft juist wat bredere bladeren. 

 

Alleen maar liefde

De naam Agapanthus betekent letterlijk liefdesbloem. Het is een samenvoeging van het Griekse woord agape (beheerste liefde) en athos (bloem). De toevoeging 'Amourette' betekent ook nog liefdesavontuur. Zo geef je ook haar volop liefde terug: 

  • Geef je Afrikaanse lelie in een pot of bak potgrond, gemengd met wat zand en leg onderin wat potscherven of hydrokorrels.
  • Geef organische mest voor terras- en kuipplanten rond maart/april en een tweede keer in juni/juli, voordat ze gaat bloeien. 
  • Tijdens de bloei heeft een Agapanthus minimaal een keer per week wat water nodig.
  • Bescherm je Afrikaanse lelie in de winter. Zet potten en bakken in een koele, droge ruimte.
  • De bladverliezende soorten, zoals de 'Amourette', kunnen ’s winters buiten blijven met bescherming van bijvoorbeeld vliesdoek, stro of bladeren.
  • Snoeien hoeft niet.
  • Je kunt de plant vermeerderen door om de drie tot vier jaar te scheuren. Doe dit in het voorjaar of kort na de bloei.
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...