Niet alleen planten, maar ook oogsten in het najaar

Niet alleen planten, maar ook oogsten in het najaar

Het najaar is een uitstekend jaargetijde om te planten en te zaaien. De liefhebbers van ‘moestuinieren’ kunnen in het najaar aan de slag met bijvoorbeeld fruitbomen planten, maar er kan ook geoogst worden.

Het IVN geeft op zijn site allerlei ‘moestuintips’ voor het oogsten, van courgettes tot peultjes en van eetbare bloemen tot goudsbloemen. De oogsttijd kan in verschillende maandelijkse periodes worden opgesplitst.

 

September

In september kunnen de laatste radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, boontjes, suikermaiskolfjes en Klein Duimpje-slakroppen ‘van het land’ in de moestuin worden gehaald. Dat geldt ook voor vruchtgroenten als tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes. Het is aan te raden deze vruchten regelmatig te plukken, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.
September is de tijd om de wortels van de witlof voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen, kunnen de stronkjes boven de wortel afgesneden worden en de witlofwortel opnieuw in de grond worden gestopt. Deze maand kunnen ook artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla geoogst worden. Qua fruit is het tijd om appels, peren, meloenen en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes te oogsten. 

 

Oktober

Wie buitentomaat heeft moet in oktober alle hele trossen plukken en deze binnen op een warme plaats of in een kas leggen om af te rijpen. Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kunnen het beste uitgegraven worden en binnen in een pot bewaard.
Ook in oktober kan nog steeds veel fruit worden geoogst zoals peren, appels en late pruimen. Om schimmelvorming te voorkomen moet niet te lang gewacht worden met het oprapen van de vruchten nadat deze van de boom zijn gevallen en de vruchten moeten op een koele en donkere plaats bewaard worden. Oktober is ook een uitstekende maand om gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, rapen, witlof, koolrabi, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie te oogsten.

 

November

In november is het oogsttijd voor vroeg rijpende spruitkoolrassen. Verder kunnen in deze maand andijvie, bieten, rapen, witlof, Chinese bieslook, wortels, bloemkool, rammenas, schorseneren, pastinaak, boerenkool en prei worden geoogst. (bron: IVN en Tuinen.nl)


NL Vergroent

Een groot aantal organisaties zet zich de komende jaren in om de Nederlandse tuinen te vergroenen en de buitenruimte klimaatbestendig te maken. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een groot aantal groenorganisaties samenwerken, een aantal campagnes op touw gezet, zoals Het Vergeten Plantseizoen, De Week van de Groene Tuin en het NK Tegelwippen. 

Alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tips over Het Vergeten Plantseizoen zijn te vinden op de site http://vergetenplantseizoen.nl/.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...