Niet alleen planten, maar ook oogsten in het najaar

Niet alleen planten, maar ook oogsten in het najaar

Het najaar is een uitstekend jaargetijde om te planten en te zaaien. De liefhebbers van ‘moestuinieren’ kunnen in het najaar aan de slag met bijvoorbeeld fruitbomen planten, maar er kan ook geoogst worden.

Het IVN geeft op zijn site allerlei ‘moestuintips’ voor het oogsten, van courgettes tot peultjes en van eetbare bloemen tot goudsbloemen. De oogsttijd kan in verschillende maandelijkse periodes worden opgesplitst.

 

September

In september kunnen de laatste radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, boontjes, suikermaiskolfjes en Klein Duimpje-slakroppen ‘van het land’ in de moestuin worden gehaald. Dat geldt ook voor vruchtgroenten als tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes. Het is aan te raden deze vruchten regelmatig te plukken, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.
September is de tijd om de wortels van de witlof voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen, kunnen de stronkjes boven de wortel afgesneden worden en de witlofwortel opnieuw in de grond worden gestopt. Deze maand kunnen ook artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla geoogst worden. Qua fruit is het tijd om appels, peren, meloenen en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes te oogsten. 

 

Oktober

Wie buitentomaat heeft moet in oktober alle hele trossen plukken en deze binnen op een warme plaats of in een kas leggen om af te rijpen. Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kunnen het beste uitgegraven worden en binnen in een pot bewaard.
Ook in oktober kan nog steeds veel fruit worden geoogst zoals peren, appels en late pruimen. Om schimmelvorming te voorkomen moet niet te lang gewacht worden met het oprapen van de vruchten nadat deze van de boom zijn gevallen en de vruchten moeten op een koele en donkere plaats bewaard worden. Oktober is ook een uitstekende maand om gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, rapen, witlof, koolrabi, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie te oogsten.

 

November

In november is het oogsttijd voor vroeg rijpende spruitkoolrassen. Verder kunnen in deze maand andijvie, bieten, rapen, witlof, Chinese bieslook, wortels, bloemkool, rammenas, schorseneren, pastinaak, boerenkool en prei worden geoogst. (bron: IVN en Tuinen.nl)


NL Vergroent

Een groot aantal organisaties zet zich de komende jaren in om de Nederlandse tuinen te vergroenen en de buitenruimte klimaatbestendig te maken. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent, waarin het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een groot aantal groenorganisaties samenwerken, een aantal campagnes op touw gezet, zoals Het Vergeten Plantseizoen, De Week van de Groene Tuin en het NK Tegelwippen. 

Alle activiteiten, evenementen, nieuws, informatie en tips over Het Vergeten Plantseizoen zijn te vinden op de site http://vergetenplantseizoen.nl/.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!

 

Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een eenj...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...