Een extra tuintje erbij, maar dan op je dak!

Een extra tuintje erbij, maar dan op je dak!

Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, het is een fantastische plek om een bijdrage voor mens, dier en milieu te creeren! Heb je een plat of licht hellend (0-9%) dak? Dan is zo’n tuin op je dak kun heel gemakkelijk zelf aan te leggen.

De vergroening van je dak met sedummatten heeft talloze voordelen. Zo draagt het bij aan een betere isolatie van je huis, vangt het water op en vormt het een voedingsbron voor vogels en insecten. Het is dus niet alleen een goed idee voor jezelf, maar ook voor al het leven om je heen. En wist je dat je ook subsidie kunt ontvangen voor een groen dak? 

 

Vergroen je dak: een stappenplan

Een groen dak is heel eenvoudig zelf aan te leggen. Wij hebben alle stappen voor je op een rijtje gezet. Lees ze goed door of laat je informeren in een van onze GroenRijk vestigingen bij jou in de buurt. 

Stap 1
Onderzoek of jouw dak geschikt is voor de vergroening. Een plat of licht hellend (0-9%) dak leent zich hier het beste voor. Een dun sedumdak is vaak niet zwaarder dan een grindlaag maar laat je bij twijfel adviseren door een deskundige. Zorg ook dat het dak goed schoon is en voer eventuele reparaties aan het dak vooraf uit. 

Stap 2 
Het is slim om allereerst een anti-worteldoek op het dak neer te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat de wortels van de sedum het dak op den duur niet kunnen beschadigen. In het doek maar je een gat op de plek waar het hemelwater afgevoerd wordt. Zorg dat je rondom deze afvoer wat grind legt om het water zachtjes weg te laten voeren. Om verstopping te voorkomen moet dit grind minimaal een keer per jaar schoongemaakt worden.

Stap 3
Sedum is een zeer waterhoudende plant en heeft dus ook geen extra bewatering nodig. Echter mogen de planten niet verzuipen in overtollig regenwater. Plaats daarom drainageplaten op het dak om het overtollige water geleidelijk af te voeren. Over deze drainage platen heen leg je substraat. Substraat vormt de voedingsbodem voor de sedum planten. 

Stap 4
Nu ben je er klaar voor om de sedummatten uit te rollen. Zodra deze uitgerold zijn geef je ze de eerste paar weken wat extra water. Na die tijd zal de sedum voldoende hebben aan het hemelwater. Een keer per jaar controleer je de sedum op vergroeiing en geef je ze indien nodig wat meststof.
Voordelen van een tuintje op je dak
Naast dat de vergroening van je dak zorgt voor een voedingsbron voor insecten en vogels en er mooi uitziet zijn er nog veel meer voordelen aan zo’n tuintje op je dak. Groene daken helpen de algehele luchtkwaliteit te verbeteren terwijl ze tegelijkertijd de ruimte eronder beter isoleren. Een groen dak houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. Hieronder hebben we nog meer voordelen van een groen dak op een rijtje gezet:

  • De levensduur van je dak wordt verdubbeld aangezien temperatuurschommelingen minder groot zijn door de aanleg van sedummatten;
  • Sedum is heel onderhoudsvriendelijk en gaat bij goede drainage en bemesting wel dertig jaar mee;
  • Door de isolerende werking van een groen dak bespaar je op de energiekosten;
  • Door de afwatering van de sedummatten ontlast je het riool bij jou in de stad; 
  • Veel gemeenten staan achter de keuze voor een groen dak en kunnen daarom een subsidie verstrekken voor het aanleggen van groene daken.

 

Aan de slag met vergroening

Kom langs bij een GroenRijk tuincentrum bij jou in de buurt en laat je begeleiden in het aanleggen van een groen dak. Bij ons in het tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt en voorzien we je graag van handige tips&tricks voor het creëren van dit extra tuintje!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...