Een watervriendelijke tuin!

Een watervriendelijke tuin!

In ons kikkerlandje hebben we genoeg regenachtige dagen. Maar waarom gebruiken we al dat regenwater niet voor een goed doel? Het opvangen en nuttig verdelen van regenwater is super eenvoudig en heeft bovendien veel voordelen voor tuin, mens en dier. Kies bijvoorbeeld voor een regenton of een wadi. Allemaal oplossingen om een watervriendelijke tuin te creëren waarmee je ook nog eens honderden liters kraanwater bespaart! 

 

Alle voordelen van regenwater 

Het opvangen en verdelen van regenwater is zó eenvoudig en heeft onwijs veel voordelen voor mens, dier en milieu. Zo zijn er tegenwoordig regentonnen in trendy designs, kunstof of als klassiek houten wijnvat. Laat een regenton het regenwater opvangen onder de goot van je schuurtje of sluit hem direct aan op de regenpijp van je huis. Hieronder alle voordelen van regenwater opvangen en verdelen op een rijtje:

  • Één met het milieu: door het opvangen van regenwater en het te gebruiken voor de bewatering van je tuin bespaar je zomaar honderden liters kraanwater per jaar. Niet alleen goed voor je eigen waterrekening, ook het drinkwaterbedrijf hoeft op deze manier minder water op te pompen en te zuiveren;
  • Planten smullen ervan: regenwater is heerlijk lauw en bevat een stuk minder kalk dan kraanwater. En dat is een voordeel, want lang niet alle planten genieten van koud en kalkrijk water;
  • Help het riool: door de toename in hoosbuien dreigen de riolen over te lopen. Door het opvangen van regenwater draag je toch een stukje bij aan het ontlasten van het riool!

 

Waterpret: creatief met regenwater

Er zijn verschillende oplossingen bedacht voor het opvangen van regenwater. Zo kun je kiezen voor een regenton van kunststof in een trendy kleur die past bij je tuinset. Ook kun je kiezen voor een wadi. Dit klinkt misschien als een hele tropische installatie maar het woord ‘wadi’ staat voor ‘waterafvoer door infiltratie’. Simpelweg is dit een lager gelegen stukje tuin waarin de regenpijp wordt afgekoppelt. Zo kun je ruimte besparen als er geen plaats is voor een regenton en zachtjes het water in de grond laten wegstromen. En zo zijn er talloze oplossing om op een creatieve manier regenwater op te vangen. 

 

Oplossingen voor regenwater

  • Kies voor een waterdoorlatende grondbedekking: een oplossing zoals grind, split of houtsnippers kun je tussen de bodembedekkers strooien en zorgen ervoor dat water zachtjes wordt doorgelaten naar de bodem;
  • Graaf een regenwatervijver in je tuin: omhein de regenwatervijver met verschillende hoge en lage oeverplanten. Omdat de waterstand van zo een vijver wisselt door temperatuurverschillen kun je een fijne oase creëren waar verschillende planten en dieren kunnen leven;
  • Koppel een waterton aan de regenpijp: zet de regenton op een plek met schaduw waar het water koel kan blijven. Sluit er bijvoorbeeld een sproeier of beregeningspomp op aan en bewater gemakkelijk heel je tuin met regenwater;
  • Kies voor een wadi: een wadi is de minst opvallende oplossing om regenwater op te vangen en hier goed gebruik van te maken. Eigenlijk is een wadi een langwerpige goot in de grond van je tuin. En deze hoeft niet vrij te liggen. Je kunt dus prima een mooi perk maken met speciale bloemen en planten waar de wadi onopvallend tussen ligt!

 

Laat je inspireren door GroenRijk 

Ga jij ook voor een duurzame en watervriendelijke tuin? Kom dan langs bij een GroenRijk vestiging bij jou in de buurt! In elk van onze vestigingen lopen experts op het gebied van waterhuishouding. Wij adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw tuin. Een kunststof regenton in een trendy kleur, het aanleggen van een regenwatervijver of de juiste benodigdheden voor het creëren van een wadi. Onze experts zijn zeer begaan met een watervriendelijke tuin en helpen jou graag een fijne plek te creëren voor mens, dier en milieu!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...