Hyacint: een fris en vrolijk uiterlijk!

Hyacint: een fris en vrolijk uiterlijk!

Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. De hyacint is een meerjarig bolgewas uit de leliefamilie (Liliaceae) dat grote, bijna ronde, geschubde bollen vormt. Uit iedere bol groeien zes tot acht gootvormige, groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn.

De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten kan dat aantal oplopen tot wel vijftig stuks. Dat aantal is ook afhankelijk van de grootte van de bol. Hoe groter des te meer bloempjes in de tros.

Verzorging
De verzorging van je hyacinten-in-pot is heel eenvoudig. Zet het potje op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, maar wel zo dat je echt van de bloemen kunt genieten. Hun heerlijke geur ruik je al gauw overal in huis. Zorg dat de grond in het potje niet uitdroogt. Geef regelmatig water. Hyacinten zijn tamelijk dorstig, helemaal in een warme kamer.

Oude bekende
De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds, maar de kwekers hebben in cultuur nog veel meer andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Daarbij gaat het vooral om de zogenaamde Hollandse hyacinten. In Nederland worden ze al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550).

Naamgeving
De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van  Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

SOLANUM JASMINOIDES – BLOEMENSLINGERS IN VOLLE VAART

Op zoek naar een vrolijke klimmer die je tuin of balkon in een bloemenzee verandert? Dan zit je met de Solanum jasminoides helemaal goed. Deze energieke klimplant bloeit van de vroege zomer tot ver in de herfst met een waterval aan witte of lichtblauwe bloemen. Geef ‘m iets om in te klimmen, en hij slingert zich er fluitend omheen.

 

Een snelle groeier met stijl

De Solanum jasminoides – ook wel klimmende nachtschade genoe...

Lees meer...
Mandeville – de zomer zélf in een plant!

Zodra de temperatuur boven de 12 graden kruipt, wordt de Mandeville wakker. En hóe! Vanaf april staat ze in het tuincentrum te stralen, helemaal klaar voor een nieuw seizoen vol bloemen. Zet haar op een lekker plekje in de zon (of halfschaduw) en laat je verrassen door haar tropische flair. Al een idee waar jij haar neer gaat zetten?

Ook bekend als...

De naam Mandeville zegt je misschien niet direct iets, maar wat dacht je van Diplad...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...