Superzomer met zonnebloemen

Superzomer met zonnebloemen

De grote, in het oog springende straalbloemen van de zonnebloem (Helianthus annuus) maken je zomer nog mooier. Reikhalzend groeien de kleurige bloemen op lange, groene stelen de zon tegemoet en tijdens de bloei lokken ze bijen, hommels en vlinders naar jouw tuin.

 

Hoog zomer 

De Helianthusfamilie komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. In de zestiende eeuw kwamen de eerste zaden met Spaanse schepen mee naar Europa. Vooral bekend zijn de slanke en hoge aardpeer (Helianthus tuberosus), waarvan de knollen eetbaar zijn, en natuurlijk de vaak metershoge Helianthus annuus, de overbekende gewone zonnebloem. Met zijn grote, gele straalbloemen, harige stengels en mooie groene, vaak hartvormige bladeren is het een zeer opvallende zomerse verschijning in je tuin, die natuurlijk ook prachtig staat in een grote pot op je terras of als snijbloem in een vaas.

 

Volop keuze 

De zonnebloem heeft prachtige gekweekte ondersoorten in verschillende hoogtes en kleuren, zoals de meerstelige Helianthus annuus 'Earthwalker' in geel, oranje en roodbruin, en de laatbloeiende Helianthus annuus 'Lemon Queen'. Deze hoge, struikachtige zonnebloem heeft verschillende, wat compactere, lichtgele bloemen. Er valt veel te kiezen. Sommige soorten worden niet hoger dan 60 centimeter, andere reuzen halen zelfs wel 300 centimeter of meer!

 

Mooi én lekker

De mooie, meestal eenjarige, zonnebloem trekt hommels, bijen en vlinders aan als een magneet in je tuin en in het najaar snacken nog allerlei vogels van de overgebleven pitten in de uitgebloeide bloemen. Voor ons dienen de bij telers gekweekte zonnebloempitten veelal als basis van zonnebloemolie, maar ze zijn los ook lekker.

 

Zo zorg je voor je zonnebloem 

De Helianthus annuus bloeit van juli tot in september. Met deze tips geniet nog lang door van je zomerse zonnebloem:

  • Let er bij het planten op dat de zonnebloem van een zonnig plekje houdt. De nog niet geopende bloemknoppen draaien op zonnige dagen mee met de zon!
  • De grond mag niet te nat zijn, maar vooral de grotere planten hebben wel regelmatig wat water en voeding nodig. 
  • Hoge zonnebloemen vangen meer wind en kunnen makkelijker breken. Je kunt ze ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok.
  • Als je de uitgebloeide bloemen in de herfst laat hangen, heb je een goede kans dat er allerlei vogeltjes op af zullen komen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De sterren tijdens de kerstperiode!

De kleurenpracht van een kerstster is geen bloem, het zijn gekleurde schutbladeren. Zij geven de plant zijn aantrekkingskracht. De eigenlijke bloemetjes zijn piepklein en zitten verstopt in de kern van de schutbladeren. Traditioneel ‘bloeien’ Euphorbia Pulcherrima’s, ofwel kerststerren, rood of wit. Maar er tegenwoordig bestaan er ook crème en roze kerststerren.

...Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...