Superzomer met zonnebloemen

Superzomer met zonnebloemen

De grote, in het oog springende straalbloemen van de zonnebloem (Helianthus annuus) maken je zomer nog mooier. Reikhalzend groeien de kleurige bloemen op lange, groene stelen de zon tegemoet en tijdens de bloei lokken ze bijen, hommels en vlinders naar jouw tuin.

 

Hoog zomer 

De Helianthusfamilie komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. In de zestiende eeuw kwamen de eerste zaden met Spaanse schepen mee naar Europa. Vooral bekend zijn de slanke en hoge aardpeer (Helianthus tuberosus), waarvan de knollen eetbaar zijn, en natuurlijk de vaak metershoge Helianthus annuus, de overbekende gewone zonnebloem. Met zijn grote, gele straalbloemen, harige stengels en mooie groene, vaak hartvormige bladeren is het een zeer opvallende zomerse verschijning in je tuin, die natuurlijk ook prachtig staat in een grote pot op je terras of als snijbloem in een vaas.

 

Volop keuze 

De zonnebloem heeft prachtige gekweekte ondersoorten in verschillende hoogtes en kleuren, zoals de meerstelige Helianthus annuus 'Earthwalker' in geel, oranje en roodbruin, en de laatbloeiende Helianthus annuus 'Lemon Queen'. Deze hoge, struikachtige zonnebloem heeft verschillende, wat compactere, lichtgele bloemen. Er valt veel te kiezen. Sommige soorten worden niet hoger dan 60 centimeter, andere reuzen halen zelfs wel 300 centimeter of meer!

 

Mooi én lekker

De mooie, meestal eenjarige, zonnebloem trekt hommels, bijen en vlinders aan als een magneet in je tuin en in het najaar snacken nog allerlei vogels van de overgebleven pitten in de uitgebloeide bloemen. Voor ons dienen de bij telers gekweekte zonnebloempitten veelal als basis van zonnebloemolie, maar ze zijn los ook lekker.

 

Zo zorg je voor je zonnebloem 

De Helianthus annuus bloeit van juli tot in september. Met deze tips geniet nog lang door van je zomerse zonnebloem:

  • Let er bij het planten op dat de zonnebloem van een zonnig plekje houdt. De nog niet geopende bloemknoppen draaien op zonnige dagen mee met de zon!
  • De grond mag niet te nat zijn, maar vooral de grotere planten hebben wel regelmatig wat water en voeding nodig. 
  • Hoge zonnebloemen vangen meer wind en kunnen makkelijker breken. Je kunt ze ondersteunen met bijvoorbeeld een bamboestok.
  • Als je de uitgebloeide bloemen in de herfst laat hangen, heb je een goede kans dat er allerlei vogeltjes op af zullen komen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...