Pluim voor de Astilbe!

Pluim voor de Astilbe!

Met de Astilbe of pluimspirea geef je makkelijk kleur op donkere plekken. De indrukwekkende bloemenwolken op stelen zijn in verschillende kleuren en hoogtes verkrijgbaar en blijven ook na hun bloei nog aantrekkelijk als wintersilhouet. Bekijk de Astible ook in de folder!

 

De aantrekkingskracht van de Astilbe

Met zijn diep ingesneden bladeren en opvallende pluimen brengt de Astilbe je vrolijk van de zomer naar het najaar. Er is er altijd wel eentje die matcht met jouw smaak. Je kunt kiezen uit  pluimspirea’s van 25 tot 120 cm hoog in wit, geel, roze, lila, rood of paars. Als je ze in een groepje bij elkaar plaatst, zorgen de wuivende pluimen voor een prachtig effect. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot diep in september. De plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, ook insecten zoals vlinders zijn er gek op. 

 

Oost ontmoet west

Vanuit Aziatische bergen en bosranden bracht de Duitse kweker George Arends de Astilbe naar Europa en ging kweken met de piepkleine zaadjes. De meeste veredelingen die nu verkrijgbaar zijn hebben nog een link met de soorten die dankzij hem aan het begin van de twintigste eeuw zijn gekweekt.  Ze zijn sterk en hebben bladeren die goed tegen warmte kunnen en opvallende bloemetjes aan de pluimen. 

 

Niet veel aandacht nodig 

De Astilbe is makkelijk te verzorgen. Dit is handig om te weten:

  • De plant heeft weinig water nodig in de halfschaduw of schaduw.
  • In de zon heeft de pluimspirea veel water nodig. Hij doet het bijvoorbeeld goed bij een vijver.
  • Zet de plant in wat humusrijke grond waarin waterplassen niet blijven staan.
  • Je Astilbe doet het prima in de volle grond maar kan ook in potten staan. 

 

Ook mooi in de winter

In de herfst verkleuren de bladeren van de Astilbe naar brons en sterven daarna af. De pluimen kun je laten staan voor een mooi wintersilhouet. Als er rijp of sneeuw op blijft liggen, geeft dat een prachtig effect. Als start van het nieuwe tuinseizoen knip je de dode takken weg en geef je wat organische mest. Zo heb je jarenlang plezier van deze prachtplant. Na ongeveer vijf jaar is het handig om de kluit in de herfst te scheuren en de stukken opnieuw te planten. Zo geef je een verjongingskuur.

De Astilbe heeft ook nog een mooie symboliek. Het betekent: Ik wacht op je. Deze topper wacht in ieder geval bij GroenRijk op jou!

Bekijk de Astible ook in de folder.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...