Pluim voor de Astilbe!

Pluim voor de Astilbe!

Met de Astilbe of pluimspirea geef je makkelijk kleur op donkere plekken. De indrukwekkende bloemenwolken op stelen zijn in verschillende kleuren en hoogtes verkrijgbaar en blijven ook na hun bloei nog aantrekkelijk als wintersilhouet. Bekijk de Astible ook in de folder!

 

De aantrekkingskracht van de Astilbe

Met zijn diep ingesneden bladeren en opvallende pluimen brengt de Astilbe je vrolijk van de zomer naar het najaar. Er is er altijd wel eentje die matcht met jouw smaak. Je kunt kiezen uit  pluimspirea’s van 25 tot 120 cm hoog in wit, geel, roze, lila, rood of paars. Als je ze in een groepje bij elkaar plaatst, zorgen de wuivende pluimen voor een prachtig effect. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot diep in september. De plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, ook insecten zoals vlinders zijn er gek op. 

 

Oost ontmoet west

Vanuit Aziatische bergen en bosranden bracht de Duitse kweker George Arends de Astilbe naar Europa en ging kweken met de piepkleine zaadjes. De meeste veredelingen die nu verkrijgbaar zijn hebben nog een link met de soorten die dankzij hem aan het begin van de twintigste eeuw zijn gekweekt.  Ze zijn sterk en hebben bladeren die goed tegen warmte kunnen en opvallende bloemetjes aan de pluimen. 

 

Niet veel aandacht nodig 

De Astilbe is makkelijk te verzorgen. Dit is handig om te weten:

  • De plant heeft weinig water nodig in de halfschaduw of schaduw.
  • In de zon heeft de pluimspirea veel water nodig. Hij doet het bijvoorbeeld goed bij een vijver.
  • Zet de plant in wat humusrijke grond waarin waterplassen niet blijven staan.
  • Je Astilbe doet het prima in de volle grond maar kan ook in potten staan. 

 

Ook mooi in de winter

In de herfst verkleuren de bladeren van de Astilbe naar brons en sterven daarna af. De pluimen kun je laten staan voor een mooi wintersilhouet. Als er rijp of sneeuw op blijft liggen, geeft dat een prachtig effect. Als start van het nieuwe tuinseizoen knip je de dode takken weg en geef je wat organische mest. Zo heb je jarenlang plezier van deze prachtplant. Na ongeveer vijf jaar is het handig om de kluit in de herfst te scheuren en de stukken opnieuw te planten. Zo geef je een verjongingskuur.

De Astilbe heeft ook nog een mooie symboliek. Het betekent: Ik wacht op je. Deze topper wacht in ieder geval bij GroenRijk op jou!

Bekijk de Astible ook in de folder.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...