Pluim voor de Astilbe!

Pluim voor de Astilbe!

Met de Astilbe of pluimspirea geef je makkelijk kleur op donkere plekken. De indrukwekkende bloemenwolken op stelen zijn in verschillende kleuren en hoogtes verkrijgbaar en blijven ook na hun bloei nog aantrekkelijk als wintersilhouet. Bekijk de Astible ook in de folder!

 

De aantrekkingskracht van de Astilbe

Met zijn diep ingesneden bladeren en opvallende pluimen brengt de Astilbe je vrolijk van de zomer naar het najaar. Er is er altijd wel eentje die matcht met jouw smaak. Je kunt kiezen uit  pluimspirea’s van 25 tot 120 cm hoog in wit, geel, roze, lila, rood of paars. Als je ze in een groepje bij elkaar plaatst, zorgen de wuivende pluimen voor een prachtig effect. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot diep in september. De plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, ook insecten zoals vlinders zijn er gek op. 

 

Oost ontmoet west

Vanuit Aziatische bergen en bosranden bracht de Duitse kweker George Arends de Astilbe naar Europa en ging kweken met de piepkleine zaadjes. De meeste veredelingen die nu verkrijgbaar zijn hebben nog een link met de soorten die dankzij hem aan het begin van de twintigste eeuw zijn gekweekt.  Ze zijn sterk en hebben bladeren die goed tegen warmte kunnen en opvallende bloemetjes aan de pluimen. 

 

Niet veel aandacht nodig 

De Astilbe is makkelijk te verzorgen. Dit is handig om te weten:

  • De plant heeft weinig water nodig in de halfschaduw of schaduw.
  • In de zon heeft de pluimspirea veel water nodig. Hij doet het bijvoorbeeld goed bij een vijver.
  • Zet de plant in wat humusrijke grond waarin waterplassen niet blijven staan.
  • Je Astilbe doet het prima in de volle grond maar kan ook in potten staan. 

 

Ook mooi in de winter

In de herfst verkleuren de bladeren van de Astilbe naar brons en sterven daarna af. De pluimen kun je laten staan voor een mooi wintersilhouet. Als er rijp of sneeuw op blijft liggen, geeft dat een prachtig effect. Als start van het nieuwe tuinseizoen knip je de dode takken weg en geef je wat organische mest. Zo heb je jarenlang plezier van deze prachtplant. Na ongeveer vijf jaar is het handig om de kluit in de herfst te scheuren en de stukken opnieuw te planten. Zo geef je een verjongingskuur.

De Astilbe heeft ook nog een mooie symboliek. Het betekent: Ik wacht op je. Deze topper wacht in ieder geval bij GroenRijk op jou!

Bekijk de Astible ook in de folder.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!

 

Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een eenj...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...