Pluim voor de Astilbe!

Pluim voor de Astilbe!

Met de Astilbe of pluimspirea geef je makkelijk kleur op donkere plekken. De indrukwekkende bloemenwolken op stelen zijn in verschillende kleuren en hoogtes verkrijgbaar en blijven ook na hun bloei nog aantrekkelijk als wintersilhouet. Bekijk de Astible ook in de folder!

 

De aantrekkingskracht van de Astilbe

Met zijn diep ingesneden bladeren en opvallende pluimen brengt de Astilbe je vrolijk van de zomer naar het najaar. Er is er altijd wel eentje die matcht met jouw smaak. Je kunt kiezen uit  pluimspirea’s van 25 tot 120 cm hoog in wit, geel, roze, lila, rood of paars. Als je ze in een groepje bij elkaar plaatst, zorgen de wuivende pluimen voor een prachtig effect. Afhankelijk van de soort bloeien ze van juni tot diep in september. De plant heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, ook insecten zoals vlinders zijn er gek op. 

 

Oost ontmoet west

Vanuit Aziatische bergen en bosranden bracht de Duitse kweker George Arends de Astilbe naar Europa en ging kweken met de piepkleine zaadjes. De meeste veredelingen die nu verkrijgbaar zijn hebben nog een link met de soorten die dankzij hem aan het begin van de twintigste eeuw zijn gekweekt.  Ze zijn sterk en hebben bladeren die goed tegen warmte kunnen en opvallende bloemetjes aan de pluimen. 

 

Niet veel aandacht nodig 

De Astilbe is makkelijk te verzorgen. Dit is handig om te weten:

  • De plant heeft weinig water nodig in de halfschaduw of schaduw.
  • In de zon heeft de pluimspirea veel water nodig. Hij doet het bijvoorbeeld goed bij een vijver.
  • Zet de plant in wat humusrijke grond waarin waterplassen niet blijven staan.
  • Je Astilbe doet het prima in de volle grond maar kan ook in potten staan. 

 

Ook mooi in de winter

In de herfst verkleuren de bladeren van de Astilbe naar brons en sterven daarna af. De pluimen kun je laten staan voor een mooi wintersilhouet. Als er rijp of sneeuw op blijft liggen, geeft dat een prachtig effect. Als start van het nieuwe tuinseizoen knip je de dode takken weg en geef je wat organische mest. Zo heb je jarenlang plezier van deze prachtplant. Na ongeveer vijf jaar is het handig om de kluit in de herfst te scheuren en de stukken opnieuw te planten. Zo geef je een verjongingskuur.

De Astilbe heeft ook nog een mooie symboliek. Het betekent: Ik wacht op je. Deze topper wacht in ieder geval bij GroenRijk op jou!

Bekijk de Astible ook in de folder.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...