Kerstboom

Een kerstboom kopen begin december is voor velen een moment om naartoe te leven. Ieder jaar kies je weer opnieuw welke soort je in de kamer zet. Wordt het een grote boom of misschien een kleiner formaatje? En de heerlijke dennenlucht geeft een onovertroffen kerstgevoel. Er zijn tegenwoordig veel bomen die naaldvast zijn en die er wekenlang erg mooi blijven uitzien.

Kerstbomen bij GroenRijk

Een spar (Picea) en een zilverspar (Abies) lijken erg veel op elkaar. Toch is er een trucje om beide bomen uit elkaar te houden. De naalden van de spar zijn hangend en stekelig. De zachte naalden van de zilverspar zijn stomp en staan rechtop. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor het maken van kerststukjes.

Kerstbomen met kluit kopen? | GroenRijk.nl

Andere soorten

Naast de gewone spar en zilverspar zijn er nog tal van andere kerstbomen in het aanbod van GroenRijk te vinden. Een overzicht:

  • de traditionele blauwspar;
  • de Servische spar;
  • de fijnspar;
  • de Nordmann spar kerstboom.

De traditionele blauwspar (Picea pungens Glauca) valt vooral op door zijn bijzondere grijsblauwe kleur. Hij heeft een vol takkengestel met stevige takken, waardoor hij makkelijk te versieren is. De punten naalden staan dichter bij elkaar dan bij de traditionele spar het geval is. De meest gracieuze boom van het hele stel is de Servische spar (Picea omorika) met zijn ranke vorm en afhangende takken. De meeste takken lopen horizontaal en zijn vanaf de top naar beneden gericht, wat een sierlijk effect geeft. Zijn ranke vorm maakt hem uitermate geschikt voor wie minder plaats in huis heeft.

De fijnspar (Picea abies) is van oudsher bekend als de traditionele kerstspar. De fijnspar heeft een gladde, roodachtige schors en donkergroene scherpgepunte naalden die rondom de tak staan. Hij laat na zo'n twee tot vier weken zijn naalden vallen en is daarmee minder naaldvast dan bijvoorbeeld de Nordmann. Heel geschikt dus voor degenen die de boom wat korter in huis willen laten staan. De Nordmann  kerstboom (Abies nordmanniana) is een donkergroene klassieker uit Scandinavië. Hij wordt elk jaar gesnoeid voor een mooi vol resultaat. Na ongeveer twaalf jaar is hij klaar voor zijn nieuwe leven als kerstboom. De Nordmann heeft glanzende, heerlijk geurende, zachte naalden en is naaldvast. Bovendien heeft hij stevige, horizontale takken die zich makkelijk laten versieren.

Waar komen kerstbomen vandaan?

Veel kerstbomen van GroenRijk komen uit Denemarken. Tegenwoordig begint ook Nederland op te komen als kweekplaats voor de kerstboom. En waarom ook niet? Nederland kent voedzame grond, professionele kwekers en ook een zacht klimaat. Het onkruid tussen de bomen wordt op een natuurlijke manier verwijderd. Door gebruik te maken van grazende schapen komen hier geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen aan te pas. In totaal duurt het kweken 7 tot 11 jaar. Per jaar nemen de kerstbomen tonnen aan CO2 op. Het voordeel van de Nederlandse boom is dat hij minder lang op transport is.

 

Aanbiedingen kerstboom

Bij tuincentrum GroenRijk hebben wij elk kerstseizoen weer uitstekende aanbiedingen. Al onze vestigingen zijn gevuld met kerstbomen, kerstballen en kerstdecoratie. Je vindt goedkope kerstbomen, grote kerstbomen en ook mini-kerstbomen. Vanaf november kan je de kerstaanbiedingen in onze folders terugvinden.  

Verzorging kerstboom

Geef een boom met kluit eens in de week ongeveer een halve liter water. Kies je voor een soort die in een pot is gekweekt, dan kan je hem na de feestdagen in de tuin poten. Een boom zonder kluit plaats je bij voorkeur in een standaard met waterreservoir, nadat je zo'n drie à vier centimeter van de stam hebt afgezaagd. Als je de naalden dagelijks besproeit en de boom voldoende water geeft, gaat ook een boom zonder kluit lang mee. Daarnaast is het van belang de luchtvochtigheid van de kamer op pijl te houden. Met een razende verwarming drogen de bomen sneller uit.

Verzorging van een Nordmann kerstboom?

Een Nordmann kerstboom kopen is een goed idee wanneer je wil voorkomen dat je huis binnen de kortste keren vol ligt met naalden. De naalden van een Nordmann kerstboom vallen namelijk veel minder snel uit dan die van andere bomen. Wat kost een Nordmann kerstboom eigenlijk? Meestal betaal je ongeveer 35 tot 40 euro voor een Nordmann. De verzorging van je boom is afhankelijk van of je een Nordmann kerstboom met kluit of zonder kluit koopt. Geef een boom met kluit direct een paar liter water, zodat deze niet droog komt te staan. Hierna is het voldoende om je boom een halve tot één liter water per dag te geven. Ook een boom zonder kluit heeft water nodig. Zet je Nordmann nooit op een te warme, droge plaats. Zie je een Nordmann kerstboom te koop staan bij GroenRijk, maar weet je niet hoe je deze het beste kunt verzorgen? Vraag gerust om advies aan een van onze medewerkers!

Verzorgingstips kerstboom
1. Laat de kerstboom 12 tot 24 uur in de schuur staan, zet hem niet direct in de warme huiskamer;
2. Zaag vervolgens circa 5 cm van de gezaagde kerstboomstam af (wanneer zonder kluit);
3. Geef de kerstboom met kluit of zonder kluit elke dag water. Tip: gebruik een kerstboomstandaard waarin het water wordt opgevangen;
4. Plaats de kerstboom niet in de buurt van de verwarming;
5. Zorg voor mooie decoratie in het tuincentrum. Kijk hier voor decoratietips!
 

Met of zonder kluit?

Wanneer je kiest voor een echte boom, heb je keuze tussen een boom met of zonder kluit. Het voordeel van een boom met kluit is dat hij langer groen blijft en zijn naalden langer behoudt. Een kerstboom met kluit verzorgen, hoe doe je dat precies? Wij geven je graag een aantal tips en adviezen.

  • Hoe zet je een kerstboom met kluit neer? Een kerstboom met kluit plant je het beste in een grote pot. Vul de pot met tuinaarde of potgrond en druk het stevig aan, zodat de boom niet omvalt;
  • Hoe lang blijft een kerstboom met kluit goed? Met de juiste verzorging blijft een Nordmann met kluit heel lang goed en kan je er zelfs nog na de kerstdagen van genieten. Plant de boom dan wel in een grote pot, voeg voldoende potgrond toe en geef je boom regelmatig water;
  • Hoe vaak water geven? Het is tijd om je Nordmann water te geven als de bovenste 1 cm van de grond droog is. Wees niet te zuinig met water, want je boom heeft vochtige grond nodig om te overleven.

Een kerstboom zonder kluit is voordeliger in aanschaf. Bovendien houden deze bomen met de juiste verzorging tegenwoordig ook lang hun naalden vast. Zaag ongeveer 3 cm van de onderkant van de stam af, zodat de boom beter water op kan nemen. Kom je er niet uit of je een kerstboom met of zonder kluit moet kopen? Laat je gerust adviseren door onze medewerkers.

Kunstkerstbomen

Een kunstkerstboom is een uitkomst voor mensen met weinig tijd. Je hoeft niet elk jaar op zoek te gaan naar een boom en naar manieren om deze naar je huis te vervoeren. Je haalt hem zo van zolder, al dan niet met de lampjes er nog in. Je zet hem in elkaar en klaar is Kees. Ook handig met opbergen trouwens. Als je voldoende opbergmogelijkheid hebt, zet je hem zelfs kant-en-klaar op zolder – eventueel met een zak of hoes eroverheen om stof geen kans te geven. Daarnaast zijn kunstkerstbomen veilig door hun brandvertragende afwerking. Dus als je van plan bent heel veel traditionele kerstlampjes in de boom te hangen – die samen behoorlijk veel warmte afgeven – kies je het beste voor een kunstkerstboom. Bij GroenRijk nabij Den Bosch, vind je kunstkerstbomen in heel veel verschillende uitvoeringen voor zowel binnen als buiten.

Kerstboom kopen bij GroenRijk | GroenRijk.nl

Kunstkerstboom opzetten

Het opzetten van een kunstkerstboom is heel eenvoudig. Je kan kiezen tussen twee systemen. Er zijn uitklapbare bomen waar al takken aan vastzitten en waarbij je de takken alleen maar hoeft uit te vouwen. Er zijn ook bomen waarbij je de takken in de stam moet haken. Voor beide soorten bomen geldt: een kind kan de was doen!

Onze vestigingen hebben elk hun eigen grootte en specialiteiten. Niet elke productgroep is bij elke winkel verkrijgbaar. Ben je specifiek naar iets op zoek? Je kan altijd even contact opnemen met jouw dichtstbijzijnde vestiging. 

Bezoek een GroenRijker bij jou in de buurt

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...