Tiny house voor vogels

Tiny house voor vogels

Elk voorjaar zijn vogels druk in de weer met het bouwen van  hun nestje. De soorten die houden van een broedplaats in een boomholte voelen zich welkom in een vogelhuisje. Als je die stevig en hoog genoeg ophangt, fladdert er misschien zomaar een paartje naar binnen.

Tip: kijk in onze webwinkel voor  vogelartikelen!

Huisje op maat
Vogels zijn best kieskeurig bij het uitzoeken van een geschikte broedplek. Daarom bestaan er vele soorten huisjes. Deze kunnen verschillen in grootte, invliegopening en materiaal. Meestal hebben ze natuurlijke kleuren. Hang het vogelhuisje op een rustige plek, beschut tegen regen en al te veel zon, en op een aanvliegroute zonder obstakels.

Huisgebonden
Welke vogels je met een vogelnestje in je tuin kunt laten broeden, hangt sterk af van waar jouw huis staat. Als je in of naast een bos woont, kun je allerlei vogels aantrekken: van een winterkoninkje en een boomkruiper tot een bosuil. Woon je tussen akkers en weilanden? Dan help je vooral zwaluwen, spreeuwen en mussen met een kraamhuisje, maar ook grotere roofvogels, zoals een kerkuil en een torenvalk, bedien je op hun wenken met een grote nestkast.


Tuinvogels
Woon je in een wijk in een stad of dorp? Geef dan de tuinvogels die zich hier willen nestelen een hutje naar wens:

  • Huismus

Het vogelhuisje kun je het beste tegen een huis of ander gebouw aanhangen op tenminste 2 meter boven de grond. Het invlieggat is 3,5 cm. Je kunt ook een groep mussen proberen te lokken met verschillende nestkasten bij elkaar of in hoge mussenflats.

  • Koolmees en pimpelmees

Ook een mezenkastje moet minimaal op een hoogte van 2 meter hangen. Deze vogeltjes zitten absoluut niet graag bij elkaar. Dus hang een volgend koolmezenkastje minsten 10 meter verderop, en een kastje voor een pimpelmees ook nog 3 meter van de koolmees. Het invlieggat voor een koolmees is 3,2 cm, voor de pimpelmees slechts 2,8 cm.

  • Spreeuw

Spreeuwen vinden het heerlijk om onder de dakpannen van oude huizen te broeden. In een nieuwbouwwijk help je deze vogel met een wat groter kastje op een hoogte van 2 tot 5 meter en een invlieggat van 4,5 cm. Je kunt ook een spreeuwenpot van aardewerk gebruiken.

  • Roodborst

Het roodborstje vindt het fijn om beschut te zitten, veilig achter een heg of muurklimmer. Het halfopen huisje van de roodborst is niet groot, maar heeft wel een groot invlieggat van minimaal 5 cm. Hang het onder een dakrand op ongeveer anderhalve meter hoogte.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...