Rozengeur en zonneschijn

Rozengeur en zonneschijn

Sommige mensen denken dat je een gevorderde tuinier moet zijn om rozen te verzorgen en te onderhouden, maar dat valt echt erg mee. Met een paar tips weet je hoe je ook jouw rozen kunt laten stralen.

Rooskleurig voorjaar
Wil je rozen in je tuin? Dan kun je ze prima dit voorjaar al planten. Er is enorm veel keus. Van grote, geurende Engelse rozen tot kleinere niet geurende trosrozen. Ze houden van een plek met minimaal zeven zonuren per dag en een bodem met goede voeding, het liefst klei met humus. Geef je rozen vooral ook de ruimte.

Speedcursus snoeien
Rozen kun je tussen half maart en eind april snoeien, als er geen vorst is. Dit doe je pas als ze twee tot drie jaar bij jou wonen. Verwijder dode takken en wilde scheuten uit de onderstam. Na het snoeien geef je wat koemestkorrels of rozenmest. Er zijn drie hoofdsoorten:
 
Struikrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de grond terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.
- Grote soorten kun je terugsnoeien tot ongeveer 50 centimeter.
- Botanische (wilde) rozen hoef je maar heel weinig te snoeien.
- Bodembedekkende rozen snoei je eens in de drie jaar.
 
Stamrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de stam terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.

Klimrozen:
- Snoei de zijtakken tot ongeveer 10 tot 15 cm terug boven een oog.
- Zorg dat je niet teveel verticale takken hebt.
- Verjong af en toe door oude takken weg te halen en nieuwe te laten groeien.
- Bind de verticale takken met voldoende tussenruimte op.
 -Ramblerrozen of eenmaal per jaar bloeiende klimrozen snoei je pas na de bloei.
 

Tweede bloei
Na de eerste bloei knip je de uitgebloeide rozen weg, net boven de plek waar vijf bladeren bij elkaar aan een steel zitten. Van daaruit kan zich dan een nieuwe roos vormen. Geef hierna ook weer mest.


Eerste hulp bij zielige rozen
Zijn je rozen door plagen aangetast, dan kun je de lelijke delen verwijderen. Een paar luizen kun je wegvegen of met een waterspuit wegblazen. Als de roos teveel luizen heeft, kun je de plant bespuiten met een biologische antiluizenspray. Ook ziektes als meeldauw (witte bladeren) of roest (bruine puntjes en gele bladeren) zijn goed te bestrijden met een speciale biologische spray.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.

 

Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:&nb...

Lees meer...
Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze...

Lees meer...
Portulaca: Overdaad aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig b...

Lees meer...