Rozengeur en zonneschijn

Rozengeur en zonneschijn

Sommige mensen denken dat je een gevorderde tuinier moet zijn om rozen te verzorgen en te onderhouden, maar dat valt echt erg mee. Met een paar tips weet je hoe je ook jouw rozen kunt laten stralen.

Rooskleurig voorjaar
Wil je rozen in je tuin? Dan kun je ze prima dit voorjaar al planten. Er is enorm veel keus. Van grote, geurende Engelse rozen tot kleinere niet geurende trosrozen. Ze houden van een plek met minimaal zeven zonuren per dag en een bodem met goede voeding, het liefst klei met humus. Geef je rozen vooral ook de ruimte.

Speedcursus snoeien
Rozen kun je tussen half maart en eind april snoeien, als er geen vorst is. Dit doe je pas als ze twee tot drie jaar bij jou wonen. Verwijder dode takken en wilde scheuten uit de onderstam. Na het snoeien geef je wat koemestkorrels of rozenmest. Er zijn drie hoofdsoorten:
 
Struikrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de grond terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.
- Grote soorten kun je terugsnoeien tot ongeveer 50 centimeter.
- Botanische (wilde) rozen hoef je maar heel weinig te snoeien.
- Bodembedekkende rozen snoei je eens in de drie jaar.
 
Stamrozen:
- Snoei tot ongeveer 15 centimeter boven de stam terug, net boven 3 tot 5 ogen.
- Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst.

Klimrozen:
- Snoei de zijtakken tot ongeveer 10 tot 15 cm terug boven een oog.
- Zorg dat je niet teveel verticale takken hebt.
- Verjong af en toe door oude takken weg te halen en nieuwe te laten groeien.
- Bind de verticale takken met voldoende tussenruimte op.
 -Ramblerrozen of eenmaal per jaar bloeiende klimrozen snoei je pas na de bloei.
 

Tweede bloei
Na de eerste bloei knip je de uitgebloeide rozen weg, net boven de plek waar vijf bladeren bij elkaar aan een steel zitten. Van daaruit kan zich dan een nieuwe roos vormen. Geef hierna ook weer mest.


Eerste hulp bij zielige rozen
Zijn je rozen door plagen aangetast, dan kun je de lelijke delen verwijderen. Een paar luizen kun je wegvegen of met een waterspuit wegblazen. Als de roos teveel luizen heeft, kun je de plant bespuiten met een biologische antiluizenspray. Ook ziektes als meeldauw (witte bladeren) of roest (bruine puntjes en gele bladeren) zijn goed te bestrijden met een speciale biologische spray.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

buitenplanten
Waarom ben ik een echte kanjer?

Bloemen van de Hydrangea paniculata kunnen een diameter van wel 25 cm bereiken. Echte kanjers dus! Daar zullen we het verderop nog uitgebreid over hebben.

Lees meer...
buitenplanten
De vrolijke verleiding van Dahlia Labella

Een kleurige mix van Dahlia Labella’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

...Lees meer...
buitenplanten
'Felice': Langbloeiende, lilablauwe lavendel

De Lavandula angustifolia 'Felice' is de perfecte plant om je tuin, balkon of terras een mediterraan tintje te geven en jezelf in vakantiestemming te brengen. Deze heldere blauwpaarse en langer bloeiende lavendelvariant oogt prachtig en geurt heerlijk. Ze heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op bijen, vlinders én mensen.

...Lees meer...