Frisse voorjaarsvachtjes

Frisse voorjaarsvachtjes

Zodra het voorjaar begint, komt de natuur weer tot leven. Dat geldt helaas ook voor vervelende beestjes als vlooien en teken. Met een paar handige tips bescherm je jouw hond, kat of konijn en geeft je ze een gezonde start aan het nieuwe seizoen.

 

Check op teken
Zodra er in maart weer bladeren aan de bomen verschijnen, steken ook teken weer de kop op. Ze zitten vooral op lage gewassen. Als ze overspringen op je hond, kunnen ze ziektes overbrengen waaronder de ziekte van Lyme. Controleer je hond regelmatig even op teken. Ook katten kunnen besmet raken, maar zij zijn veel minder gevoelig voor ziektes die de tekenbeet veroorzaakt.

 

Bescherm je beestje
Tekenbeten kun je helpen voorkomen. Bijvoorbeeld met druppels uit een pipetje die je achterin de nek van je huisdier druppelt, tabletten die 12 weken bescherming bieden of met een tekenband. Toch een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg. Gebruik een speciale tekenpen en maak een draaiende beweging. Ontsmet de plek pas daarna. Laat eventueel je hond vaccineren tegen de ziekte van Lyme.

 

Voorkom vlooien
Als het buiten weer warmer wordt, kan het aantal vlooien op je huisdier én in huis ook razendsnel toenemen. Elke dag stofzuigen is belangrijk. Geef je hond en kat ook regelmatig een anti-vlooienmiddel, bijvoorbeeld druppeltjes uit een pipetje. Geef je dier ook regelmatig een ontwormingsmiddel.

 

Konijnendans in de lente
Zonnen, rondrennen, knagen en vrolijke vreugdesprongetjes maken; ook konijnen vinden het heerlijk om in het voorjaar lekker buiten te genieten van de zon, vooral samen met een vriendje. Maar konijnen die in de winter binnen hebben gezeten, mag je niet te snel buiten laten rondlopen. Grote temperatuurswisselingen kunnen een stevige dip in de weerstand van je knaagdier veroorzaken. Laat je konijn eerst één of twee uurtjes buiten wennen op een mooie, warme dag als er geen koude wind staat. Bij goed weer laat je hem dan elke dag wat langer buiten. Pas als na half mei de nachttemperatuur boven de 10 graden blijft, kun je het dier rustig buiten laten.

 

Wennen aan gras
Gaat je konijn buiten ook op een gazon rondscharrelen? Laat het diertje dan eerst voorzichtig aan gras wennen. Konijnen kunnen er anders goed ziek van worden. Geef in aanloop naar het buitenseizoen al voorzichtig wat geplukte grassprietjes binnen, en bouw dat langzaam op.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...