Frisse voorjaarsvachtjes

Frisse voorjaarsvachtjes

Zodra het voorjaar begint, komt de natuur weer tot leven. Dat geldt helaas ook voor vervelende beestjes als vlooien en teken. Met een paar handige tips bescherm je jouw hond, kat of konijn en geeft je ze een gezonde start aan het nieuwe seizoen.

 

Check op teken
Zodra er in maart weer bladeren aan de bomen verschijnen, steken ook teken weer de kop op. Ze zitten vooral op lage gewassen. Als ze overspringen op je hond, kunnen ze ziektes overbrengen waaronder de ziekte van Lyme. Controleer je hond regelmatig even op teken. Ook katten kunnen besmet raken, maar zij zijn veel minder gevoelig voor ziektes die de tekenbeet veroorzaakt.

 

Bescherm je beestje
Tekenbeten kun je helpen voorkomen. Bijvoorbeeld met druppels uit een pipetje die je achterin de nek van je huisdier druppelt, tabletten die 12 weken bescherming bieden of met een tekenband. Toch een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg. Gebruik een speciale tekenpen en maak een draaiende beweging. Ontsmet de plek pas daarna. Laat eventueel je hond vaccineren tegen de ziekte van Lyme.

 

Voorkom vlooien
Als het buiten weer warmer wordt, kan het aantal vlooien op je huisdier én in huis ook razendsnel toenemen. Elke dag stofzuigen is belangrijk. Geef je hond en kat ook regelmatig een anti-vlooienmiddel, bijvoorbeeld druppeltjes uit een pipetje. Geef je dier ook regelmatig een ontwormingsmiddel.

 

Konijnendans in de lente
Zonnen, rondrennen, knagen en vrolijke vreugdesprongetjes maken; ook konijnen vinden het heerlijk om in het voorjaar lekker buiten te genieten van de zon, vooral samen met een vriendje. Maar konijnen die in de winter binnen hebben gezeten, mag je niet te snel buiten laten rondlopen. Grote temperatuurswisselingen kunnen een stevige dip in de weerstand van je knaagdier veroorzaken. Laat je konijn eerst één of twee uurtjes buiten wennen op een mooie, warme dag als er geen koude wind staat. Bij goed weer laat je hem dan elke dag wat langer buiten. Pas als na half mei de nachttemperatuur boven de 10 graden blijft, kun je het dier rustig buiten laten.

 

Wennen aan gras
Gaat je konijn buiten ook op een gazon rondscharrelen? Laat het diertje dan eerst voorzichtig aan gras wennen. Konijnen kunnen er anders goed ziek van worden. Geef in aanloop naar het buitenseizoen al voorzichtig wat geplukte grassprietjes binnen, en bouw dat langzaam op.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...