Uitpakken met zomerbollen

Uitpakken met zomerbollen

Zomerbollen geven je de kans om lekker met kleuren en vormen te knallen in je tuin of op je balkon. Vanaf april, als de kou uit de grond is, kun je ze gaan planten. Met wat handigheid geniet je de hele zomer van uitbundige bloemen.

 

Aan de slag
April en mei zijn de beste maanden om je zomerbollen te planten. Maak eerst de aarde los en verwijder steentjes en onkruid. In de regel kun je ervan uitgaan dat de meeste bollen ongeveer twee keer zo diep als hun eigen hoogte geplant moeten worden. Ook houden veel zomerbollen van zonlicht. Kijk altijd even naar de aanwijzingen op de verpakking over de plantdiepte en de standplaats van de soort die jij hebt aangeschaft.  

 

Verrassing in laagjes
Door lasagnebeplanting van je zomerbollen zorg je voor een zomerspektakel in meerdere delen. Door de bollen laag na laag bovenop elkaar te planten, volgen ze elkaar in bloei mooi op. Onderop ligt altijd de laag met de laatste bloeiers van de zomer, gevolgd door de bollen die daarvoor in bloei gaan, en je eindigt met de vroegst bloeiende soort(en).

 

Zomerbollen in de hoofdrol

Een andere manier om zomerbollen te laten shinen is door ze in potten te planten. Als je wilt, kun je de bollen al in maart in potten doen en deze op een vorstvrije plek zetten. Zo krijg je ze ook al wat eerder in de knop. Zodra er groen omhoog komt, plaats je ze op een vorstvrije lichte plek. In de zomer zet je de potten vol fleurige zomerbloeiers op kale plekken in je tuin. En of je nou een of meerdere potten bij elkaar zet, het effect zal zeker opvallend zijn!

Klassiekers en onbekenden
Voor iedere bloeimaand kun je wel een zomerbol, knol of wortelstok vinden waarmee je creatief aan de slag kunt gaan. Wissel lekker af met vormen en kleuren voor een mooi en vrolijk geheel. De bloeiperiode is ook afhankelijk van het moment waarop je plant. Enkele bekende en minder bekende soorten:


Juni/juli: Anemoon, Japanse orchidee, Naald van Cleopatra, Freesia, Gladiool, Spinlelie, Ixia, Ranonkel en Lelie.


Juli/augustus: Anemoon, Begonia, Japanse orchidee, Canna, Haaklelie, Dahlia, Naald van Cleopatra, Freesia, Gladiool, Ixia, Ranonkel, Calla, Lelie, Crocosmia, Geluksklaver, Tijgerbloem en Liatris.


Augustus/september: Begonia, Japanse orchidee, Canna, Haaklelie, Dahlia, Gladiool, Calla, Crocosmia, Geluksklaver, Tijgerbloem en Liatris.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...