Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Aan zijn platte, ronde bladeren zie je meteen waarom de Pilea peperomioides ook wel pannenkoekenplant heet. Deze vrolijke plant uit de seventies is al weer een tijdje bezig met een comeback. GroenRijk heeft deze supermakkelijke plant nu in de aanbieding. Leuk voor jezelf of om cadeau te doen!

 

Chinese roots

Net na de Tweede Wereldoorlog nam de Noorse missionaris Agnar Espegren de pannenkoeken-plant mee naar Europa. Door zijn stekjes kwamen deze vliegende schoteltjes op steeltjes in Europa terecht. In  Engeland kreeg de plant de naam de Chinese Money Plant. Het aparte is dat de Pilea peromioides eigenlijk familie van de brandnetel is. Dat zie je er niet aan af, al groeit de pannenkoekenplant wel net zo makkelijk als onkruid.

 

Allemansvriend

De pannenkoekenplant past eigenlijk in ieder huis en elk kantoor:

 • Hij is niet giftig voor huisdieren of kinderen.
 • De Pilea peperomioides is zeer decoratief.
 • Deze plant is ook voor mensen zonder groene vingers makkelijk te onderhouden.
 • Hij neemt niet veel ruimte in en combineert mooi met andere planten.
 • Als je pannenkoekenplant verpietert, kun je hem makkelijk weer oppeppen of stekken.

 

Welke vensterbank?

De pannenkoekenplant doet het op veel plekken in je huis of op je werk goed. Hij ziet graag het leven van de zonnige zijde, maar houdt niet van teveel direct zonlicht. Op een vensterbank in het westen of oosten zal je plant het zeker prima doen. Ook kun je hem op een vensterbank in het zuiden zetten, al zul je dan in de zomer moeten opletten dat hij niet te warm staat. De bladeren kunnen anders een klap krijgen.

 

Pamperen en oppeppen

Zo zorg je goed voor je Pilea peperomioides of pep je hem weer op als hij er wat pips uitziet:

 • Geef eens per week water. Zorg dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt.
 • Geef een keer per maand in de lente of zomer wat plantenvoeding.
 • Lelijke blaadjes kun je gewoon weghalen.
 • Als je plant weinig nieuwe bladeren maakt, staat hij te donker.
 • Als je de pannenkoekenplant in een grotere pot zet, kan hij meer groeien.
 • Ziet je plant er helemaal zielig uit? Red dan een paar blaadjes en stek ze in wat water.

Als de blaadjes geel kleuren, staat je plant mogelijk te licht of juist te donker. Geen probleem, op een andere plek trekt hij weer bij.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...