Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Aan zijn platte, ronde bladeren zie je meteen waarom de Pilea peperomioides ook wel pannenkoekenplant heet. Deze vrolijke plant uit de seventies is al weer een tijdje bezig met een comeback. GroenRijk heeft deze supermakkelijke plant nu in de aanbieding. Leuk voor jezelf of om cadeau te doen!

 

Chinese roots

Net na de Tweede Wereldoorlog nam de Noorse missionaris Agnar Espegren de pannenkoeken-plant mee naar Europa. Door zijn stekjes kwamen deze vliegende schoteltjes op steeltjes in Europa terecht. In  Engeland kreeg de plant de naam de Chinese Money Plant. Het aparte is dat de Pilea peromioides eigenlijk familie van de brandnetel is. Dat zie je er niet aan af, al groeit de pannenkoekenplant wel net zo makkelijk als onkruid.

 

Allemansvriend

De pannenkoekenplant past eigenlijk in ieder huis en elk kantoor:

  • Hij is niet giftig voor huisdieren of kinderen.
  • De Pilea peperomioides is zeer decoratief.
  • Deze plant is ook voor mensen zonder groene vingers makkelijk te onderhouden.
  • Hij neemt niet veel ruimte in en combineert mooi met andere planten.
  • Als je pannenkoekenplant verpietert, kun je hem makkelijk weer oppeppen of stekken.

 

Welke vensterbank?

De pannenkoekenplant doet het op veel plekken in je huis of op je werk goed. Hij ziet graag het leven van de zonnige zijde, maar houdt niet van teveel direct zonlicht. Op een vensterbank in het westen of oosten zal je plant het zeker prima doen. Ook kun je hem op een vensterbank in het zuiden zetten, al zul je dan in de zomer moeten opletten dat hij niet te warm staat. De bladeren kunnen anders een klap krijgen.

 

Pamperen en oppeppen

Zo zorg je goed voor je Pilea peperomioides of pep je hem weer op als hij er wat pips uitziet:

  • Geef eens per week water. Zorg dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt.
  • Geef een keer per maand in de lente of zomer wat plantenvoeding.
  • Lelijke blaadjes kun je gewoon weghalen.
  • Als je plant weinig nieuwe bladeren maakt, staat hij te donker.
  • Als je de pannenkoekenplant in een grotere pot zet, kan hij meer groeien.
  • Ziet je plant er helemaal zielig uit? Red dan een paar blaadjes en stek ze in wat water.

Als de blaadjes geel kleuren, staat je plant mogelijk te licht of juist te donker. Geen probleem, op een andere plek trekt hij weer bij.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...