Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Back to the seventies met de pannenkoekenplant

Aan zijn platte, ronde bladeren zie je meteen waarom de Pilea peperomioides ook wel pannenkoekenplant heet. Deze vrolijke plant uit de seventies is al weer een tijdje bezig met een comeback. GroenRijk heeft deze supermakkelijke plant nu in de aanbieding. Leuk voor jezelf of om cadeau te doen!

 

Chinese roots

Net na de Tweede Wereldoorlog nam de Noorse missionaris Agnar Espegren de pannenkoeken-plant mee naar Europa. Door zijn stekjes kwamen deze vliegende schoteltjes op steeltjes in Europa terecht. In  Engeland kreeg de plant de naam de Chinese Money Plant. Het aparte is dat de Pilea peromioides eigenlijk familie van de brandnetel is. Dat zie je er niet aan af, al groeit de pannenkoekenplant wel net zo makkelijk als onkruid.

 

Allemansvriend

De pannenkoekenplant past eigenlijk in ieder huis en elk kantoor:

  • Hij is niet giftig voor huisdieren of kinderen.
  • De Pilea peperomioides is zeer decoratief.
  • Deze plant is ook voor mensen zonder groene vingers makkelijk te onderhouden.
  • Hij neemt niet veel ruimte in en combineert mooi met andere planten.
  • Als je pannenkoekenplant verpietert, kun je hem makkelijk weer oppeppen of stekken.

 

Welke vensterbank?

De pannenkoekenplant doet het op veel plekken in je huis of op je werk goed. Hij ziet graag het leven van de zonnige zijde, maar houdt niet van teveel direct zonlicht. Op een vensterbank in het westen of oosten zal je plant het zeker prima doen. Ook kun je hem op een vensterbank in het zuiden zetten, al zul je dan in de zomer moeten opletten dat hij niet te warm staat. De bladeren kunnen anders een klap krijgen.

 

Pamperen en oppeppen

Zo zorg je goed voor je Pilea peperomioides of pep je hem weer op als hij er wat pips uitziet:

  • Geef eens per week water. Zorg dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt.
  • Geef een keer per maand in de lente of zomer wat plantenvoeding.
  • Lelijke blaadjes kun je gewoon weghalen.
  • Als je plant weinig nieuwe bladeren maakt, staat hij te donker.
  • Als je de pannenkoekenplant in een grotere pot zet, kan hij meer groeien.
  • Ziet je plant er helemaal zielig uit? Red dan een paar blaadjes en stek ze in wat water.

Als de blaadjes geel kleuren, staat je plant mogelijk te licht of juist te donker. Geen probleem, op een andere plek trekt hij weer bij.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...