Hoe help je de vogels?

Hoe help je de vogels?

Veel mensen vinden het leuk om de verschillende vogelsoorten op bezoek te krijgen. Doordat veel tuinen -anno nu- voornamelijk uit tegels bestaan, kunnen de vogels geen voedsel meer vinden. Wat voor planten kan je het beste in de tuin planten om jouw steentje aan de vogelstand bij te dragen?

Tip 1: plant struiken, bomen en hagen
Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.

Planten met besjes voor vogels:


Tip 2: laat dood hout en bladafval liggen
Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden weleens verwerkt in vogelnesten.

Tip 3: maak geleidelijke overgangen
Geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen, creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Tip 4: zorg voor drinkwater
Bij vorst komen vogels vaak water te kort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe, zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat de mussen of merels kunnen baden.

Tip 5: hang nestkasten op
Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkasten proper met heet water en een borstel.

In de winter kunnen sommige vogels wel een handje hulp gebruiken. Want de natuur verandert en maakt zich op voor de winter. Dit weten onze gevederde vrienden maar al te goed! Aan het einde van de zomer verlaten de eerste trekvogels ons land voor de verre reis naar het warme zuiden. 

Thuisblijvers en bezoekers
Het is niet zozeer vanwege het koude klimaat dat diverse trekvogels naar het zuiden gaan, maar omdat ze hier niet hun dagelijkse portie eten kunnen vinden, zoals vliegende insecten. Er zijn ook blijvers, zoals de koolmees, ekster en huismus. Zij blijven lekker dichtbij huis en eten vooral zaden, besjes en noten. Bovendien brengt een behoorlijk aantal wintergasten uit Rusland en Scandinavië een bezoek aan ons land. Want door het gunstige, Hollandse klimaat raken zaden en kleine insecten hier niet bedolven onder een dik pak sneeuw. Zo komen deze gasten goed aan hun trekken. 

Verwennen mag
Vogels vinden alles wat ze nodig hebben in de natuur. Maar er is niets mis mee om ze bij te voeren. Sterker nog, het is juist gunstig. Met bijvoeren vergroot je de vitaliteit van de vogels, waardoor ze de winter makkelijker overleven en in het voorjaar meer vogels gaan broeden. 

Armen over elkaar
Wil je graag dat veel wintervogels een bezoekje brengen aan je achtertuin? Dan kunt u al het afgevallen blad, uitgebloeide bloemen en planten liggen in de tuin. Dat scheelt je een hoop werk en de vogels zijn je er zeer dankbaar voor. Het verdorde blad zorgt dat insecten gemakkelijk kunnen overwinteren. De insecten zijn op hun beurt weer een ideale voedselbron voor onze overwinterende vogeltjes.

Keuzemenu
Daarnaast kan je een vogelvoederplaats inrichten. Kies voor een overzichtelijke en beschutte plek en plaats er een vogelvoederhuisje of plateau. Vogels van diverse pluimage in je tuin? Bied dan een gevarieerd menu aan. Want zoveel soorten, zoveel voorkeuren. Bij GroenRijk vind je naast vetbollen en pindastrengen ook een aantal aantal decoratieve producten waarin vogelvoer is verwerkt, zoals vogelkransen en -bollen. Zowel een feest voor het oog als voor de vogels.


Kijk hier voor een overzicht van welke vogels wat en waar eten in jouw tuin. Vogelvoer: wie eet wat en waar?

Boomkruiper
Beetje vet of pindakaas op boomstammen, maar verkiest indien mogelijk zijn eigen natuurlijk dieet.
 

Heggenmus
Vogelvoer, meelwormen en ongekookte havermout. 
Plaats: Zeer beschut onder heggen en struiken.
 

Koperwiek
Gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Kramsvogel
Gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Mees
Vetbollen, (halve) kokosnoten, ongebrande pinda's, vogelzaad, kaasresten (niet de plastic korst) en zonnepitten.
Plaats: Voedertafel of - huisje in bomen.
 

Merel
Brood, gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen, en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Roodborst
Hele fijne zaden, ongekookte havermout, beschuitkruimels, fijne broodkruimels.
Plaats: Zeer beschut onder heggen of struiken.
 

Spreeuw
Brood, kaasresten (zonder korst), oud fruit en aardappelen.
Plaats: Open sneeuwvrije plek op de grond.
 

Turkse tortel
Gemengd (strooi)zaad en maïskorrels.
Plaats: Op de grond of op de open voedertafel.
 

Vink
Onkruidzaden, gemengd (strooi)zaad en zonnepitten.
Plaats: Op de grond of op de voedertafel.
 

Winterkoning
Vogelvoer, meelwormen, maden, larven en ongekookte havermout.
Plaats: Zeer beschut onder heggen of struiken (op meerdere plaatsen).
 

Zaadeters
Over het algemeen kan je zaadeters (huismus, ringmus, vink, keep, groenling, putter, goudvink, appelvink: forse kegelvormige snavel) verwennen met: granen, maïs, zonnepitten, onkruidzaden, bruin brood, etensresten (pas op met zout!).
Plaats: Op de grond of op de voedertafel.
 

Insecteneters
Over het algemeen kan je insecteneters (heggemus, roodborst, winterkoning, boomkruiper: fijne priemsnavel) verwennen met: fijn vogelvoer, meelwormen, maden, larven en ongekookte havermout. Voer regelmatig, met kleine beetjes tegelijk.
Plaats: Beschut onder heggen of struiken, voer op meerdere plekken tegelijk, het zijn scharrelaars.


Er zijn bepaalde vogels die ook van Walnoten houden, zoals de mezen, de merels, de eksters, en het roodborstje, ea.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...