Hoe help je de vogels?

Hoe help je de vogels?

Veel mensen vinden het leuk om de verschillende vogelsoorten op bezoek te krijgen. Doordat veel tuinen -anno nu- voornamelijk uit tegels bestaan, kunnen de vogels geen voedsel meer vinden. Wat voor planten kan je het beste in de tuin planten om jouw steentje aan de vogelstand bij te dragen?

Tip 1: plant struiken, bomen en hagen
Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.

Planten met besjes voor vogels:


Tip 2: laat dood hout en bladafval liggen
Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden weleens verwerkt in vogelnesten.

Tip 3: maak geleidelijke overgangen
Geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen, creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Tip 4: zorg voor drinkwater
Bij vorst komen vogels vaak water te kort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe, zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat de mussen of merels kunnen baden.

Tip 5: hang nestkasten op
Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkasten proper met heet water en een borstel.

In de winter kunnen sommige vogels wel een handje hulp gebruiken. Want de natuur verandert en maakt zich op voor de winter. Dit weten onze gevederde vrienden maar al te goed! Aan het einde van de zomer verlaten de eerste trekvogels ons land voor de verre reis naar het warme zuiden. 

Thuisblijvers en bezoekers
Het is niet zozeer vanwege het koude klimaat dat diverse trekvogels naar het zuiden gaan, maar omdat ze hier niet hun dagelijkse portie eten kunnen vinden, zoals vliegende insecten. Er zijn ook blijvers, zoals de koolmees, ekster en huismus. Zij blijven lekker dichtbij huis en eten vooral zaden, besjes en noten. Bovendien brengt een behoorlijk aantal wintergasten uit Rusland en Scandinavië een bezoek aan ons land. Want door het gunstige, Hollandse klimaat raken zaden en kleine insecten hier niet bedolven onder een dik pak sneeuw. Zo komen deze gasten goed aan hun trekken. 

Verwennen mag
Vogels vinden alles wat ze nodig hebben in de natuur. Maar er is niets mis mee om ze bij te voeren. Sterker nog, het is juist gunstig. Met bijvoeren vergroot je de vitaliteit van de vogels, waardoor ze de winter makkelijker overleven en in het voorjaar meer vogels gaan broeden. 

Armen over elkaar
Wil je graag dat veel wintervogels een bezoekje brengen aan je achtertuin? Dan kunt u al het afgevallen blad, uitgebloeide bloemen en planten liggen in de tuin. Dat scheelt je een hoop werk en de vogels zijn je er zeer dankbaar voor. Het verdorde blad zorgt dat insecten gemakkelijk kunnen overwinteren. De insecten zijn op hun beurt weer een ideale voedselbron voor onze overwinterende vogeltjes.

Keuzemenu
Daarnaast kan je een vogelvoederplaats inrichten. Kies voor een overzichtelijke en beschutte plek en plaats er een vogelvoederhuisje of plateau. Vogels van diverse pluimage in je tuin? Bied dan een gevarieerd menu aan. Want zoveel soorten, zoveel voorkeuren. Bij GroenRijk vind je naast vetbollen en pindastrengen ook een aantal aantal decoratieve producten waarin vogelvoer is verwerkt, zoals vogelkransen en -bollen. Zowel een feest voor het oog als voor de vogels.


Kijk hier voor een overzicht van welke vogels wat en waar eten in jouw tuin. Vogelvoer: wie eet wat en waar?

Boomkruiper
Beetje vet of pindakaas op boomstammen, maar verkiest indien mogelijk zijn eigen natuurlijk dieet.
 

Heggenmus
Vogelvoer, meelwormen en ongekookte havermout. 
Plaats: Zeer beschut onder heggen en struiken.
 

Koperwiek
Gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Kramsvogel
Gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Mees
Vetbollen, (halve) kokosnoten, ongebrande pinda's, vogelzaad, kaasresten (niet de plastic korst) en zonnepitten.
Plaats: Voedertafel of - huisje in bomen.
 

Merel
Brood, gewelde rozijnen, oud fruit, klokhuizen, en bessen.
Plaats: Open, sneeuwvrije plek op de grond.
 

Roodborst
Hele fijne zaden, ongekookte havermout, beschuitkruimels, fijne broodkruimels.
Plaats: Zeer beschut onder heggen of struiken.
 

Spreeuw
Brood, kaasresten (zonder korst), oud fruit en aardappelen.
Plaats: Open sneeuwvrije plek op de grond.
 

Turkse tortel
Gemengd (strooi)zaad en maïskorrels.
Plaats: Op de grond of op de open voedertafel.
 

Vink
Onkruidzaden, gemengd (strooi)zaad en zonnepitten.
Plaats: Op de grond of op de voedertafel.
 

Winterkoning
Vogelvoer, meelwormen, maden, larven en ongekookte havermout.
Plaats: Zeer beschut onder heggen of struiken (op meerdere plaatsen).
 

Zaadeters
Over het algemeen kan je zaadeters (huismus, ringmus, vink, keep, groenling, putter, goudvink, appelvink: forse kegelvormige snavel) verwennen met: granen, maïs, zonnepitten, onkruidzaden, bruin brood, etensresten (pas op met zout!).
Plaats: Op de grond of op de voedertafel.
 

Insecteneters
Over het algemeen kan je insecteneters (heggemus, roodborst, winterkoning, boomkruiper: fijne priemsnavel) verwennen met: fijn vogelvoer, meelwormen, maden, larven en ongekookte havermout. Voer regelmatig, met kleine beetjes tegelijk.
Plaats: Beschut onder heggen of struiken, voer op meerdere plekken tegelijk, het zijn scharrelaars.


Er zijn bepaalde vogels die ook van Walnoten houden, zoals de mezen, de merels, de eksters, en het roodborstje, ea.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...