Verbeter je tuingrond met bladaarde

Verbeter je tuingrond met bladaarde

Grond houdt vocht beter vast dankzij bladcompost. Ook voor het bodemleven is het goed. Bladcompost is heel geschikt als zaaigrond als je het mengt met zand. Je helpt ook mee je omgeving (stoepen, etc.) bladvrij te houden.

Aan de slag:
Verzamel afgevallen blad in een grote vuilniszak, meng er wat kalk (bijvoorbeeld eierschalen) doorheen. Droog blad maak je vochtig, zet de zak open in de regen bijvoorbeeld. Prik wat gaatjes in de zak. Leg de zak weg in de tuin (onder een struik bijvoorbeeld).

Waar moet je op letten?

  • Beperk gebruik van beuken en eikenblad, dat verteert heel langzaam. Blad van wilgen, essen, appelbomen en de populaire bolcatalpa  gaat veel sneller.
  • Micro- organismen kunnen alleen hun werk doen als het blad voldoende vochtig is.
  • Met behulp van een grasmaaier of bladzuiger fijn gemaakt blad verteert sneller. Prop de zak flink aan. Je opbrengst is groter en verteren gaat sneller.
  • Verzwaar eventueel de zak met een steen er bovenop tegen wegwaaien.
  • Gebruik blad dat op paden, terras, stoep en gazon belandt. In de tuin tussen planten kun je beter laten liggen. Daar verrijkt het vanzelf de bodem, houdt het planten warm en is het ook goed voor het dierenleven.


Meer over potgrond en tuinaarde

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...