Verbeter je tuingrond met bladaarde

Verbeter je tuingrond met bladaarde

Grond houdt vocht beter vast dankzij bladcompost. Ook voor het bodemleven is het goed. Bladcompost is heel geschikt als zaaigrond als je het mengt met zand. Je helpt ook mee je omgeving (stoepen, etc.) bladvrij te houden.

Aan de slag:
Verzamel afgevallen blad in een grote vuilniszak, meng er wat kalk (bijvoorbeeld eierschalen) doorheen. Droog blad maak je vochtig, zet de zak open in de regen bijvoorbeeld. Prik wat gaatjes in de zak. Leg de zak weg in de tuin (onder een struik bijvoorbeeld).

Waar moet je op letten?

  • Beperk gebruik van beuken en eikenblad, dat verteert heel langzaam. Blad van wilgen, essen, appelbomen en de populaire bolcatalpa  gaat veel sneller.
  • Micro- organismen kunnen alleen hun werk doen als het blad voldoende vochtig is.
  • Met behulp van een grasmaaier of bladzuiger fijn gemaakt blad verteert sneller. Prop de zak flink aan. Je opbrengst is groter en verteren gaat sneller.
  • Verzwaar eventueel de zak met een steen er bovenop tegen wegwaaien.
  • Gebruik blad dat op paden, terras, stoep en gazon belandt. In de tuin tussen planten kun je beter laten liggen. Daar verrijkt het vanzelf de bodem, houdt het planten warm en is het ook goed voor het dierenleven.


Meer over potgrond en tuinaarde

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...