Zo verzorg je de vlinderstruik!

Zo verzorg je de vlinderstruik!

De vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende heester die bloeit van juli tot oktober. Het assortiment vlinderstruiken is groot. Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter! Wel handig om dit van te voren te bepalen wanneer de plant in de tuin gezet wordt. 


Verzorging

Je wilt natuurlijk je planten zo lang mogelijk mooi en gezond houden. GroenRijk geeft je hier graag een paar eenvoudige tips voor, zodat de vlinderstruik mooi en gezond blijft.

  • Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte.
  • Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.  
  • Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
  • Wanneer uitgebloeide bloemen weggenomen worden kunnen er na 3-4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn waardoor de plant extra lang sierlijk blijft.
  • In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid worden. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Verzorging vlinderstruik - GroenRijk


Snoeitips

  • “Korthouden” van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten of om zelf lekker van de zon te kunnen genieten. De takken kunnen flink van formaat zijn, gebruik dus een goede snoeischaar of houtzaag.
  • De beste periode om te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen.
  • Handige tip bij de hoge soorten is om deze tot kniehoogte terug te snoeien. De lagere soorten kunnen nog korten worden teruggenomen. Wees dus niet bang de vlinderstruik flink te snoeien, de planten geven weer volop nieuwe scheuten en bloeien weer rijkelijk in de zomer en de herfst.

Lees meer Tuintips 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...