Zonnehoed: de zomerse vlinderplant

Zonnehoed: de zomerse vlinderplant

De zonnehoed (Echinacea purpurea) is een vaste plant die zeer rijk bloeit van juli tot en met september. Deze prachtige vaste planten, met de Nederlandse naam zonnehoed, hebben de wetenschappelijke naam Echinacea (van Echinus = zee-egel) vanwege de stekelige, droge stroschubben die de plant in het verhoogde hart van zijn bloemen vormt.

 
Alle Echinacea’s houden van voedzame, diep losse, goed doorlatende grond die wel iets vocht moet vasthouden. Kleiïge of lemige grond is het meest ideaal. Zorg bij zandgrond voor voldoende humus in de grond en mulch met compost rond de planten. Dat voedt de grond en gaat sterke verdroging tegen. Plant zonnehoeden op een plek in de volle zon, dan bloeien ze het rijkst. Overigens verdragen ze lichte schaduw wel. Als je een  groepje Echinacea’s plant, kun je een onderlinge afstand van 40 cm aanhouden of plant er 9 per vierkante meter.


Laat uitgebloeide zonnehoedstengels gewoon staan, want de bloeiresten zijn nog heel lang decoratief. Kleurrijk en sierlijk zindert hij in de zon: bloeit de statige zonnehoed, dan weet je dat het hoogzomer is. Het hart van de zonnehoed (officieel Echinacea) is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei vanuit de bloem te verheffen. Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het zo net een zonnehoed. Het betreft een kruidachtige plant uit de asterfamilie met lange, elegante stengels. Zonnehoed is een makkelijke plant, kan goed tegen een beetje droogte en wordt gemiddeld 90 cm. 


Vlinderplant
De oervorm is de Echinacea purpurea die zijn naam dankt aan de purperkleurige bloemblaadjes. Door veredeling is er nu veel meer keuze, van zacht geel tot paars, van zalm tot wit en van oranje tot groen. Zelfs in bloemvorm komt er steeds meer variatie van enkelbloemig tot en met gevulde harten. De bloemen zijn ook bijzonder goed als snijbloem te gebruiken en zelfs te drogen. Een zonnehoed produceert een fijne honinggeur die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.


Wilde westen
Oorspronkelijk komt de zonnehoed uit Noord-Amerika waar hij op de droge prairies van de zuidelijke staten groeide en later ook voorkwam in de loofbossen in het westen en midden van de Verenigde Staten. Indianen gebruikten de plant toen al eeuwenlang als bestrijder van infecties. In de 17de eeuw kwamen met terugkerende emigranten de eerste planten naar Europa. Hier is het een typische borderplant, al zie je hem de laatste jaren ook steeds vaker als kuipplant. 


Trivia
-Aan de zonnehoed worden geneeskrachtige krachten toegedicht, vooral bij verkoudheid en griep, maar doorslaggevend wetenschappelijk bewijs is hier niet voor.
-De naam 'Echinacea' komt van het Latijnse woord 'ekhinos' en betekent 'egel', het verwijst naar het sprietige hartje van de bloem.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...