Bamboe voor binnen

Bamboe voor binnen

Veel mensen zullen bij de naam 'bamboe' aan lange stengels of stokken denken. Dit is echter de kamerbamboe*, een frisgroene kamerplant die in verschillende formaten is te vinden. Een superplantje voor elke kamer!

De blaadjes geven je een vrolijk gevoel, doen qua uiterlijk een beetje aan grassoorten denken. Afhankelijk van de soort zou het blad 20 tot 30 centimeter hoog kunnen worden. 

Maatje meer
Maar van bamboe zijn er ook grotere soorten. Voor in de huiskamer loop je bijvoorbeeld tegen de ‘Bambusa vulgare’ aan. Deze soort is te herkennen aan een goudgele gladde stam met dito gele hengelgstokken waaraan de langwerpige, glanzende bamboeblaadjes groeien. De reuzenbamboe kan in het wild wel een meter per dag groeien, maar thuis loopt het gelukkig niet zo’n vaart.

Uit stevige stammen groeien dwars groene blaadjes met bovenin een brede kruin. Helaas geen schattige reuzenpanda’s die aan je gloednieuwe kamerplant komen knabbelen, maar wel katten die de stam gebruiken als krabpaal. Hallo bamboe!

Symboliek
Bamboe gaat hand in hand met Oost-Azië. Niet alleen de reuzenpanda’s zijn fervente liefhebbers, ook in de kunst neemt bamboe een belangrijke plaats in. Als motief worden ze gebruikt als symbool voor bescheidenheid, duurzaamheid, moed en uithoudingsvermogen. De bloei van bamboe wordt gezien als slecht teken en wordt daarom nooit in bloei afgebeeld, want als de bamboe in bloei komt zal hij meestal afsterven.

Herkomst
Bamboe komt van origine veel voor in China. Maar bamboe is naast China te vinden in elk werelddeel, behalve in Europa. Het is een veelzijdige plant die zowel kan groeien op zeeniveau als 3000 tot 4000 meter hoog, in warme en zeer koude gebieden. Er zijn in totaal ongeveer 500 soorten, verdeeld over meer dan 60 geslachten. De keuze is reuze!

Verzorging kamerbamboe

  • Geef hem licht, maar geen felle zon.
  • Voor de vulling van de pot kan je standaard kamerplantenpotgrond aanschaffen in ons tuincentrum (voor het geval je het overpot naar een grotere sierpot).
  • Vanwege zijn tropische afkomst heeft hij regelmatig water nodig. Bespuit 's zomers de bladeren voor wat verkoeling.
  • Een klein scheutje kamerplantenvoeding per twee weken geeft hem extra voedingsstoffen om gezond te blijven.



*Soms ook geschreven als: kamerbamboo, kamer bamboe, Pogonatherum, Monica of kamer bamboo.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...