Bamboe voor binnen

Bamboe voor binnen

Veel mensen zullen bij de naam 'bamboe' aan lange stengels of stokken denken. Dit is echter de kamerbamboe*, een frisgroene kamerplant die in verschillende formaten is te vinden. Een superplantje voor elke kamer!

De blaadjes geven je een vrolijk gevoel, doen qua uiterlijk een beetje aan grassoorten denken. Afhankelijk van de soort zou het blad 20 tot 30 centimeter hoog kunnen worden. 

Maatje meer
Maar van bamboe zijn er ook grotere soorten. Voor in de huiskamer loop je bijvoorbeeld tegen de ‘Bambusa vulgare’ aan. Deze soort is te herkennen aan een goudgele gladde stam met dito gele hengelgstokken waaraan de langwerpige, glanzende bamboeblaadjes groeien. De reuzenbamboe kan in het wild wel een meter per dag groeien, maar thuis loopt het gelukkig niet zo’n vaart.

Uit stevige stammen groeien dwars groene blaadjes met bovenin een brede kruin. Helaas geen schattige reuzenpanda’s die aan je gloednieuwe kamerplant komen knabbelen, maar wel katten die de stam gebruiken als krabpaal. Hallo bamboe!

Symboliek
Bamboe gaat hand in hand met Oost-Azië. Niet alleen de reuzenpanda’s zijn fervente liefhebbers, ook in de kunst neemt bamboe een belangrijke plaats in. Als motief worden ze gebruikt als symbool voor bescheidenheid, duurzaamheid, moed en uithoudingsvermogen. De bloei van bamboe wordt gezien als slecht teken en wordt daarom nooit in bloei afgebeeld, want als de bamboe in bloei komt zal hij meestal afsterven.

Herkomst
Bamboe komt van origine veel voor in China. Maar bamboe is naast China te vinden in elk werelddeel, behalve in Europa. Het is een veelzijdige plant die zowel kan groeien op zeeniveau als 3000 tot 4000 meter hoog, in warme en zeer koude gebieden. Er zijn in totaal ongeveer 500 soorten, verdeeld over meer dan 60 geslachten. De keuze is reuze!

Verzorging kamerbamboe

  • Geef hem licht, maar geen felle zon.
  • Voor de vulling van de pot kan je standaard kamerplantenpotgrond aanschaffen in ons tuincentrum (voor het geval je het overpot naar een grotere sierpot).
  • Vanwege zijn tropische afkomst heeft hij regelmatig water nodig. Bespuit 's zomers de bladeren voor wat verkoeling.
  • Een klein scheutje kamerplantenvoeding per twee weken geeft hem extra voedingsstoffen om gezond te blijven.*Soms ook geschreven als: kamerbamboo, kamer bamboe, Pogonatherum, Monica of kamer bamboo.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...