Bamboe voor binnen

Bamboe voor binnen

Veel mensen zullen bij de naam 'bamboe' aan lange stengels of stokken denken. Dit is echter de kamerbamboe*, een frisgroene kamerplant die in verschillende formaten is te vinden. Een superplantje voor elke kamer!

De blaadjes geven je een vrolijk gevoel, doen qua uiterlijk een beetje aan grassoorten denken. Afhankelijk van de soort zou het blad 20 tot 30 centimeter hoog kunnen worden. 

Maatje meer
Maar van bamboe zijn er ook grotere soorten. Voor in de huiskamer loop je bijvoorbeeld tegen de ‘Bambusa vulgare’ aan. Deze soort is te herkennen aan een goudgele gladde stam met dito gele hengelgstokken waaraan de langwerpige, glanzende bamboeblaadjes groeien. De reuzenbamboe kan in het wild wel een meter per dag groeien, maar thuis loopt het gelukkig niet zo’n vaart.

Uit stevige stammen groeien dwars groene blaadjes met bovenin een brede kruin. Helaas geen schattige reuzenpanda’s die aan je gloednieuwe kamerplant komen knabbelen, maar wel katten die de stam gebruiken als krabpaal. Hallo bamboe!

Symboliek
Bamboe gaat hand in hand met Oost-Azië. Niet alleen de reuzenpanda’s zijn fervente liefhebbers, ook in de kunst neemt bamboe een belangrijke plaats in. Als motief worden ze gebruikt als symbool voor bescheidenheid, duurzaamheid, moed en uithoudingsvermogen. De bloei van bamboe wordt gezien als slecht teken en wordt daarom nooit in bloei afgebeeld, want als de bamboe in bloei komt zal hij meestal afsterven.

Herkomst
Bamboe komt van origine veel voor in China. Maar bamboe is naast China te vinden in elk werelddeel, behalve in Europa. Het is een veelzijdige plant die zowel kan groeien op zeeniveau als 3000 tot 4000 meter hoog, in warme en zeer koude gebieden. Er zijn in totaal ongeveer 500 soorten, verdeeld over meer dan 60 geslachten. De keuze is reuze!

Verzorging kamerbamboe

  • Geef hem licht, maar geen felle zon.
  • Voor de vulling van de pot kan je standaard kamerplantenpotgrond aanschaffen in ons tuincentrum (voor het geval je het overpot naar een grotere sierpot).
  • Vanwege zijn tropische afkomst heeft hij regelmatig water nodig. Bespuit 's zomers de bladeren voor wat verkoeling.
  • Een klein scheutje kamerplantenvoeding per twee weken geeft hem extra voedingsstoffen om gezond te blijven.



*Soms ook geschreven als: kamerbamboo, kamer bamboe, Pogonatherum, Monica of kamer bamboo.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...