Zo verzorg je een boerenhortensia!

Zo verzorg je een boerenhortensia!

Met witte, roze, of blauwe bloemenwolken is de boerenhortensia, of  Hydrangea macrophylla, een kunstwerkje op zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze heester enorm populair is. Bij GroenRijk is hij volop verkrijgbaar in verschillende varianten en hoogtes. Leuk om te mixen!

Tuinklassieker
De boerenhortensia is een van de bekendste hortensiasoorten. Vroeger stonden ze veel in boerentuinen, vandaar de naam. Tegenwoordig zie je hem op heel veel plekken. Logisch, want de hortensia kan zowel zon als halfschaduw verdragen, hij is geschikt op de voor- en achtergrond van je tuin en zowel mooi als eenling als in een groep. Na de bloei vormen de uitgebloeide bloemenbollen of -schermen een mooi wintersilhouet. Zo is de hortensia, afhankelijk van het seizoen, telkens bescheiden of uitbundig aanwezig. Hij doet het trouwens ook goed als kamerplant!
 

Magische kleuren
De romantisch ogende hortensia is eigenlijk een zuur type. Graaf daarom bij het planten een gat dat twee keer zo diep en breed is als de kluit en vul dit met een mengsel van tuinaarde en turf.  Je kunt het plantgat of je pot ook met speciale hortensiapotgrond vullen. De zuurgraad en het ijzer- en aluminiumgehalte in de grond hebben trouwens ook invloed op de kleur. Je kunt blauwe hortensia’s die naar roze zijn vervaagd, zelfs weer ‘terugtoveren’ met speciale blauwmaker. Magisch!

 

Oude en jonge takken
De bloemen van de Hydrangea macrophylla bloeien op oud hout. Als je deze heester helemaal kort snoeit, krijgt hij wel veel jonge groene takken, maar een jaar lang geen nieuwe bloemen. Normaal knip je de oude bloemen eind februari of in maart weg, als het niet vriest. Eventueel kort je de boerenhortensia dan ook een beetje in. Haal gelijk aan de onderkant van de heester het dorre, oude hout weg en je hortensia is helemaal lenteklaar.

 

Eten en drinken

De hortensia is snel dorstig en heeft met enige regelmaat voeding nodig:

  • Geef in het begin van de lente en in de zomer wat hortensiavoeding.
  • Hangen de blaadjes van je hortensia een beetje slap ? Dan heeft hij dorst.
  • Geef van half mei tot en met augustus regelmatig water.
  • Giet water tot de aarde rondom de hortensia goed nat is.
  • Als het maar kleine hoeveelheden regent, is er soms extra water nodig.
  • Bloeiende hortensia’s binnenshuis geef je eens per twee weken GroenRijk vloeibare plantenvoeding.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig. Vergeet niet op tijd water te geven. De bloemen laten zich ook heel goed drogen.

Wanneer je je hortensia in je tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit met de hand rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft.

Als je blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale hortensiamest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest met extra aluminiumsulfaat. GroenRijk heeft het beschikbaar.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...