Zo verzorg je een boerenhortensia!

Zo verzorg je een boerenhortensia!

Met witte, roze, of blauwe bloemenwolken is de boerenhortensia, of  Hydrangea macrophylla, een kunstwerkje op zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze heester enorm populair is. Bij GroenRijk is hij volop verkrijgbaar in verschillende varianten en hoogtes. Leuk om te mixen!

Tuinklassieker
De boerenhortensia is een van de bekendste hortensiasoorten. Vroeger stonden ze veel in boerentuinen, vandaar de naam. Tegenwoordig zie je hem op heel veel plekken. Logisch, want de hortensia kan zowel zon als halfschaduw verdragen, hij is geschikt op de voor- en achtergrond van je tuin en zowel mooi als eenling als in een groep. Na de bloei vormen de uitgebloeide bloemenbollen of -schermen een mooi wintersilhouet. Zo is de hortensia, afhankelijk van het seizoen, telkens bescheiden of uitbundig aanwezig. Hij doet het trouwens ook goed als kamerplant!
 

Magische kleuren
De romantisch ogende hortensia is eigenlijk een zuur type. Graaf daarom bij het planten een gat dat twee keer zo diep en breed is als de kluit en vul dit met een mengsel van tuinaarde en turf.  Je kunt het plantgat of je pot ook met speciale hortensiapotgrond vullen. De zuurgraad en het ijzer- en aluminiumgehalte in de grond hebben trouwens ook invloed op de kleur. Je kunt blauwe hortensia’s die naar roze zijn vervaagd, zelfs weer ‘terugtoveren’ met speciale blauwmaker. Magisch!

 

Oude en jonge takken
De bloemen van de Hydrangea macrophylla bloeien op oud hout. Als je deze heester helemaal kort snoeit, krijgt hij wel veel jonge groene takken, maar een jaar lang geen nieuwe bloemen. Normaal knip je de oude bloemen eind februari of in maart weg, als het niet vriest. Eventueel kort je de boerenhortensia dan ook een beetje in. Haal gelijk aan de onderkant van de heester het dorre, oude hout weg en je hortensia is helemaal lenteklaar.

 

Eten en drinken

De hortensia is snel dorstig en heeft met enige regelmaat voeding nodig:

  • Geef in het begin van de lente en in de zomer wat hortensiavoeding.
  • Hangen de blaadjes van je hortensia een beetje slap ? Dan heeft hij dorst.
  • Geef van half mei tot en met augustus regelmatig water.
  • Giet water tot de aarde rondom de hortensia goed nat is.
  • Als het maar kleine hoeveelheden regent, is er soms extra water nodig.
  • Bloeiende hortensia’s binnenshuis geef je eens per twee weken GroenRijk vloeibare plantenvoeding.




De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig. Vergeet niet op tijd water te geven. De bloemen laten zich ook heel goed drogen.

Wanneer je je hortensia in je tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit met de hand rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft.

Als je blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale hortensiamest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest met extra aluminiumsulfaat. GroenRijk heeft het beschikbaar.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...