Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten zijn vitaal voor een mooie en 'gezonde' vijver. Er zijn verschillende soorten waterplanten in het GroenRijk-tuincentrum beschikbaar: van zuurstofplanten tot waterplanten die gewoon mooi zijn. Wanneer kan je de planten het beste te water laten? De beste tijd om waterplanten te planten is mei/juni. Dan is het aanbod ook het grootst.

Let wel op: Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Dit is beter voor de waterplanten en krijgen ze geen schok als ze geplant worden.

Plantdiepte waterplanten
Verschillende waterplanten vragen om verschillende plantdiepten. Als vuistregel geldt, dat zuurstofplanten het best groeien op een plantdiepte van circa 50 cm. Lelie-achtigen staan meestal op 80-100 cm diepte, maar kleinere soorten kunnen beter op 50-60 cm gezet worden. Moerasplanten worden, afhankelijk van de soort, tussen de 0 en 40 cm diep in de vijver gezet. Drijfplanten drijven op het wateroppervlak.

Verzorging en onderhoud waterplanten

  • Vul de vijver regelmatig bij. Door verdamping kan het waterpeil zakken. 
  • Zorg voor voldoende zuurstof in het water door bijvoorbeeld het plaatsen van een pomp en het aanvullen van de zuurstofplanten.
  • Haal draadalg regelmatig uit het water.
  • Dun sterkgroeiende planten uit. 
  • Zorg dat de pomp en filterinstallatie goed werken. 
  • Controleer regelmatig de waterkwaliteit.
  • Vraag je lokale GroenRijker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...