Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten zijn vitaal voor een mooie en 'gezonde' vijver. Er zijn verschillende soorten waterplanten in het GroenRijk-tuincentrum beschikbaar: van zuurstofplanten tot waterplanten die gewoon mooi zijn. Wanneer kan je de planten het beste te water laten? De beste tijd om waterplanten te planten is mei/juni. Dan is het aanbod ook het grootst.

Let wel op: Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Dit is beter voor de waterplanten en krijgen ze geen schok als ze geplant worden.

Plantdiepte waterplanten
Verschillende waterplanten vragen om verschillende plantdiepten. Als vuistregel geldt, dat zuurstofplanten het best groeien op een plantdiepte van circa 50 cm. Lelie-achtigen staan meestal op 80-100 cm diepte, maar kleinere soorten kunnen beter op 50-60 cm gezet worden. Moerasplanten worden, afhankelijk van de soort, tussen de 0 en 40 cm diep in de vijver gezet. Drijfplanten drijven op het wateroppervlak.

Verzorging en onderhoud waterplanten

  • Vul de vijver regelmatig bij. Door verdamping kan het waterpeil zakken. 
  • Zorg voor voldoende zuurstof in het water door bijvoorbeeld het plaatsen van een pomp en het aanvullen van de zuurstofplanten.
  • Haal draadalg regelmatig uit het water.
  • Dun sterkgroeiende planten uit. 
  • Zorg dat de pomp en filterinstallatie goed werken. 
  • Controleer regelmatig de waterkwaliteit.
  • Vraag je lokale GroenRijker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...