Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten planten & verzorgingstips

Waterplanten zijn vitaal voor een mooie en 'gezonde' vijver. Er zijn verschillende soorten waterplanten in het GroenRijk-tuincentrum beschikbaar: van zuurstofplanten tot waterplanten die gewoon mooi zijn. Wanneer kan je de planten het beste te water laten? De beste tijd om waterplanten te planten is mei/juni. Dan is het aanbod ook het grootst.

Let wel op: Is de vijver nieuw of opnieuw gevuld, laat het water dan eerst een paar dagen opwarmen. Dit is beter voor de waterplanten en krijgen ze geen schok als ze geplant worden.

Plantdiepte waterplanten
Verschillende waterplanten vragen om verschillende plantdiepten. Als vuistregel geldt, dat zuurstofplanten het best groeien op een plantdiepte van circa 50 cm. Lelie-achtigen staan meestal op 80-100 cm diepte, maar kleinere soorten kunnen beter op 50-60 cm gezet worden. Moerasplanten worden, afhankelijk van de soort, tussen de 0 en 40 cm diep in de vijver gezet. Drijfplanten drijven op het wateroppervlak.

Verzorging en onderhoud waterplanten

  • Vul de vijver regelmatig bij. Door verdamping kan het waterpeil zakken. 
  • Zorg voor voldoende zuurstof in het water door bijvoorbeeld het plaatsen van een pomp en het aanvullen van de zuurstofplanten.
  • Haal draadalg regelmatig uit het water.
  • Dun sterkgroeiende planten uit. 
  • Zorg dat de pomp en filterinstallatie goed werken. 
  • Controleer regelmatig de waterkwaliteit.
  • Vraag je lokale GroenRijker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...