Voorkom onkruid!

Voorkom onkruid!

Na de winter begint je tuin aan een inhaalslag. Je kunt de groei bijna met het blote oog waarnemen! Van je tuinplanten, maar zeker ook van het onkruid. 

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te voorkomen, kun je verschillende maatregelen treffen. Zo kan je bij de aanleg van een nieuwe tuin de grond eerst minimaal drie maanden bedekken met karton of folie.hierdoor sterft al het aanwezige onkruid. Hierna kan je de aarde van je tuin bedekken om onkruid minder ruimte te geven. Dit kun je doen door de grond te voorzien van een mulchlaag. Wil je een groen alternatief, plant dan wintergroene bodembedekkers. Op deze manier wordt wieden verleden tijd. Ideaal dus!

Mulchlaag
Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt, met deze laag verbeter je de bodemstructuur. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld houtsnippers en cacaodoppen gebruiken. Het voordeel van houtsnippers is dat ze er niet alleen mooi uit zien, maar ze er ook voor zorgen dat de grond minder snel uitdroogt, wat erg fijn is voor je planten. Bij cacaodoppen duurt het lang voordat deze wordt afgebroken door de natuur. Een groot voordeel van cacaodoppen is dat ze slakken en katten op afstand houden. Bodembedekkers
Bodembedekkers zijn ideaal in de tuin omdat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Ze fleuren kale stukken grond op en ze zorgen er ook voor dat water minder snel verdampt waardoor je minder hoeft te sproeien in de zomer. Je kan in deen zonnige tuin o.a. de volgende bodembedekkende planten gebruiken: salie (Salvia), vrouwenmantel (Alchemilla) en ooievaarsbek (Geranium). Heb je een schaduwrijke tuin, dan kun je o.a. de volgende bodembedekkers planten: dikkemaanskruid (Pachysandra), maagdenpalm (Vinca minor), klimop (Hedera) of dwergmispel (Cotoneaster).
 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...