Maak van je tuin en terras een mediterrane oase met citrusboompjes. Van deze zuidelijke beauty's kun je jaren plezier hebben en in de winter? Neem je ze gewoon gezellig mee naar binnen!
Grillige takken, mooie groene blaadjes, soms al met de eerste vruchten eraan, hoe zalig 'Sorrento' wil je het hebben? Citrusboompjes beloven de grote terrastrend van 2016 te worden. Ze nemen niet veel ruimte in, maar bieden toch veel beleving. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm, mooi om te zien en kun je er de vruchten van plukken én eten. Alleen al het gevoel van lange lome zomeravonden met uitzicht op iets wat ook in Toscane gedijt - voor je het weet, mag er al een uit de winkel mee naar huis. Maar welke gaat het worden?
Hoe groter, hoe beter
Alle citrusboompjes lijken een beetje op elkaar. Het zijn slanke, dicht vertakte bomen met een beetje warrige kruin. De keuze is het grootst in citroen en sinaasappelbomen, deze zijn bovendien het decoratiefst en het meest gekweekt op uithoudingsvermogen. Er zijn ook grapefruit-, kumquat- en mandarijnboompjes, maar als 'instapcitrus', is citroen of sinaasappel een prima keuze. Het is de moeite waard om in een al wat groter exemplaar investeren. Niet alleen heeft die meer impact op je terras, de iets grotere boompjes zijn ook sterker, beter ontwikkeld en eerder blijvertjes dan de ukkies. De blaadjes moeten mooi groen zijn en al een paar kleine vruchten zien is ook een goed teken.
Held op wielen
Ben je samen thuisgekomen, dan is het zaak om een goed plekje te zoeken. Citrusboompjes staan graag in een grote, zware pot die bij een zomerstorm niet meteen omligt. Om het je makkelijk te maken zet je die op een plateau met wieltjes. Zo kun je het boompje in de zomermaanden makkelijk verplaatsen naar de plekjes waar het meeste zon is. Bovendien is het een simpele manier om het boompje naar de kas, schuur of huiskamer te verplaatsen als de nachten weer kouder worden.
Zover is het echter nog niet, eerst kun je nog maanden genieten van de paradijselijke sfeer die citrus in je tuin brengt. Dat citroentje voor in je margarita's? Dat pluk je gewoon vers.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.
Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...
Lees meer...De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.
Groene olifantsoren
De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...
Lees meer...De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.
Mix van kleuren
Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...