Zo verzorg je een Calathea!

Zo verzorg je een Calathea!

Waarschijnlijk ben jij net zo onder de indruk van de prachtige bladeren van de Calathea als wij. Vanwege die prachtige tekening – soms met een oogachtig patroon – wordt Calathea ook wel Pauwenplant genoemd.


Standplaats
In zijn oorspronkelijke omgeving – het Amazonegebied – staat Calathea onder bomen. Die houden licht tegen en vocht vast. Als jouw badkamer een klein raampje heeft is dat een prima surrogaat regenwoud voor je Calathea. Maar andere plaatsen zonder fel zonlicht en zonder tocht zijn prima.

Water geven
Voorkom dat je Calathea droog wordt. Hangende bladeren zijn de indicatie dat hij een slokje meer wil. Geregeld een neveldouche met de plantenspuit geeft de plant een energieboost. In de lente en zomer – zijn groeiseizoen – willen Calatheas wat meer vocht dan in de herfst en winter.

Plantenvoeding
Geef je Calathea in het groeiseizoen elke twee weken een bescheiden hoeveelheid plantenvoeding. Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts.

Snoeien
Calatheas hoeven geen snoeibeurt. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Daar hoeft hij dan geen energie meer in te steken. Wordt je plant te groot? Dan kan je de kluit gemakkelijk scheuren. Meer ruimte in de pot geeft hem meteen nieuwe kracht. Dit werkje doe je om de drie jaar, in het voorjaar.

Aandachtspunt
Calatheas zijn luchtzuiverende planten die CO2 omzetten in zuurstof. Lekker frisse gasten dus. Heb je al gehoord dat een Calathea geluid maakt? Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich. ’s Avonds rollen ze weer een beetje op. Ritsel ritsel…   

Tags:
Onze tuincentra