Zo verzorg je een Calathea!

Zo verzorg je een Calathea!

Waarschijnlijk ben jij net zo onder de indruk van de prachtige bladeren van de Calathea als wij. Vanwege die prachtige tekening – soms met een oogachtig patroon – wordt Calathea ook wel Pauwenplant genoemd.


Standplaats
In zijn oorspronkelijke omgeving – het Amazonegebied – staat Calathea onder bomen. Die houden licht tegen en vocht vast. Als jouw badkamer een klein raampje heeft is dat een prima surrogaat regenwoud voor je Calathea. Maar andere plaatsen zonder fel zonlicht en zonder tocht zijn prima.

Water geven
Voorkom dat je Calathea droog wordt. Hangende bladeren zijn de indicatie dat hij een slokje meer wil. Geregeld een neveldouche met de plantenspuit geeft de plant een energieboost. In de lente en zomer – zijn groeiseizoen – willen Calatheas wat meer vocht dan in de herfst en winter.

Plantenvoeding
Geef je Calathea in het groeiseizoen elke twee weken een bescheiden hoeveelheid plantenvoeding. Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts.

Snoeien
Calatheas hoeven geen snoeibeurt. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Daar hoeft hij dan geen energie meer in te steken. Wordt je plant te groot? Dan kan je de kluit gemakkelijk scheuren. Meer ruimte in de pot geeft hem meteen nieuwe kracht. Dit werkje doe je om de drie jaar, in het voorjaar.

Aandachtspunt
Calatheas zijn luchtzuiverende planten die CO2 omzetten in zuurstof. Lekker frisse gasten dus. Heb je al gehoord dat een Calathea geluid maakt? Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich. ’s Avonds rollen ze weer een beetje op. Ritsel ritsel…   

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...