Zo verzorg je een Calathea!

Zo verzorg je een Calathea!

Waarschijnlijk ben jij net zo onder de indruk van de prachtige bladeren van de Calathea als wij. Vanwege die prachtige tekening – soms met een oogachtig patroon – wordt Calathea ook wel Pauwenplant genoemd.


Standplaats
In zijn oorspronkelijke omgeving – het Amazonegebied – staat Calathea onder bomen. Die houden licht tegen en vocht vast. Als jouw badkamer een klein raampje heeft is dat een prima surrogaat regenwoud voor je Calathea. Maar andere plaatsen zonder fel zonlicht en zonder tocht zijn prima.

Water geven
Voorkom dat je Calathea droog wordt. Hangende bladeren zijn de indicatie dat hij een slokje meer wil. Geregeld een neveldouche met de plantenspuit geeft de plant een energieboost. In de lente en zomer – zijn groeiseizoen – willen Calatheas wat meer vocht dan in de herfst en winter.

Plantenvoeding
Geef je Calathea in het groeiseizoen elke twee weken een bescheiden hoeveelheid plantenvoeding. Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts.

Snoeien
Calatheas hoeven geen snoeibeurt. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Daar hoeft hij dan geen energie meer in te steken. Wordt je plant te groot? Dan kan je de kluit gemakkelijk scheuren. Meer ruimte in de pot geeft hem meteen nieuwe kracht. Dit werkje doe je om de drie jaar, in het voorjaar.

Aandachtspunt
Calatheas zijn luchtzuiverende planten die CO2 omzetten in zuurstof. Lekker frisse gasten dus. Heb je al gehoord dat een Calathea geluid maakt? Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich. ’s Avonds rollen ze weer een beetje op. Ritsel ritsel…   

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...