Zo verzorg je een Calathea!

Zo verzorg je een Calathea!

Waarschijnlijk ben jij net zo onder de indruk van de prachtige bladeren van de Calathea als wij. Vanwege die prachtige tekening – soms met een oogachtig patroon – wordt Calathea ook wel Pauwenplant genoemd.


Standplaats
In zijn oorspronkelijke omgeving – het Amazonegebied – staat Calathea onder bomen. Die houden licht tegen en vocht vast. Als jouw badkamer een klein raampje heeft is dat een prima surrogaat regenwoud voor je Calathea. Maar andere plaatsen zonder fel zonlicht en zonder tocht zijn prima.

Water geven
Voorkom dat je Calathea droog wordt. Hangende bladeren zijn de indicatie dat hij een slokje meer wil. Geregeld een neveldouche met de plantenspuit geeft de plant een energieboost. In de lente en zomer – zijn groeiseizoen – willen Calatheas wat meer vocht dan in de herfst en winter.

Plantenvoeding
Geef je Calathea in het groeiseizoen elke twee weken een bescheiden hoeveelheid plantenvoeding. Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts.

Snoeien
Calatheas hoeven geen snoeibeurt. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Daar hoeft hij dan geen energie meer in te steken. Wordt je plant te groot? Dan kan je de kluit gemakkelijk scheuren. Meer ruimte in de pot geeft hem meteen nieuwe kracht. Dit werkje doe je om de drie jaar, in het voorjaar.

Aandachtspunt
Calatheas zijn luchtzuiverende planten die CO2 omzetten in zuurstof. Lekker frisse gasten dus. Heb je al gehoord dat een Calathea geluid maakt? Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich. ’s Avonds rollen ze weer een beetje op. Ritsel ritsel…   

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...