Zo verzorg je een Calathea!

Zo verzorg je een Calathea!

Waarschijnlijk ben jij net zo onder de indruk van de prachtige bladeren van de Calathea als wij. Vanwege die prachtige tekening – soms met een oogachtig patroon – wordt Calathea ook wel Pauwenplant genoemd.


Standplaats
In zijn oorspronkelijke omgeving – het Amazonegebied – staat Calathea onder bomen. Die houden licht tegen en vocht vast. Als jouw badkamer een klein raampje heeft is dat een prima surrogaat regenwoud voor je Calathea. Maar andere plaatsen zonder fel zonlicht en zonder tocht zijn prima.

Water geven
Voorkom dat je Calathea droog wordt. Hangende bladeren zijn de indicatie dat hij een slokje meer wil. Geregeld een neveldouche met de plantenspuit geeft de plant een energieboost. In de lente en zomer – zijn groeiseizoen – willen Calatheas wat meer vocht dan in de herfst en winter.

Plantenvoeding
Geef je Calathea in het groeiseizoen elke twee weken een bescheiden hoeveelheid plantenvoeding. Kijk op de verpakking welke dosering je nodig hebt en ga daar niet overheen. Te veel voeding werkt bij planten helaas averechts.

Snoeien
Calatheas hoeven geen snoeibeurt. Wel kan je eventuele lelijke bladen dicht bij de grond wegknippen. Daar hoeft hij dan geen energie meer in te steken. Wordt je plant te groot? Dan kan je de kluit gemakkelijk scheuren. Meer ruimte in de pot geeft hem meteen nieuwe kracht. Dit werkje doe je om de drie jaar, in het voorjaar.

Aandachtspunt
Calatheas zijn luchtzuiverende planten die CO2 omzetten in zuurstof. Lekker frisse gasten dus. Heb je al gehoord dat een Calathea geluid maakt? Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich. ’s Avonds rollen ze weer een beetje op. Ritsel ritsel…   

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...