Niet alleen een van de makkelijkste, maar ook nog eens een van de mooiste bladplanten ook: de Aglaonema. Deze is inheems in Zuid-Oost Azie, waar de plant voorkomt in Thailand, Sri Lanka, Indonesië en de Filipijnen. De plant groeit daar als onderbeplanting in tropische regenwouden bij een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en gefilterd zonlicht.
Verzorgingstips
- Aglaonema is een 'easy care' product dat makkelijk in de omgang is. De plant vraagt een lichte standplaats, maar geen felle zon, dit kan bladverbranding tot gevolg hebben.
- Een kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan.
- Geef de plant regelmatig water dat niet te koud is. De potkluit mag niet uitdrogen.
- Het blad regelmatig sproeien met lauw water doet Aglaonema goed, het zijn omstandigheden die ook in het herkomstgebied - het tropische regenwoud - voorkomen. Als het niet te koud is, kan de plant ook naar buiten voor een regendouche.
- Om de plant lang goed te houden is plantenvoeding per 3-4 weken gewenst. Aglaonema is alleen voor decoratie en niet voor consumptie.
Geluksplant
Makkelijk in de omgang, prachtig om te zien en ook nog een plant met een verhaal: Aglaonema. Deze Feng Shui (energie in huis) lieveling wordt in Azië al eeuwen gekweekt als geluksplant en is met name in China zeer populair. Het rood in het blad staat symbool voor een huis waar het nooit koud en kil is, het zilver voor het afweren van armoede en de kleine stippen, strepen en spatten op het blad voor klein geluk. Eentje om in huis te halen, dus. Ook als je voornamelijk gelooft in een mooie, makkelijke plant met luchtzuiverend blad.
Positieve energie
Aglaonema wordt ook wel Chinese Evergreen genoemd en in die naam zit een deel van de Feng Shui charme verstopt. Het altijd groene blad staat voor zuiverheid, natuur en de positieve energie die je daarin opdoet. Het is de woonplantversie van 'shinrin-yoku', ofwel 'baden in het bos' en inspireerde ook al de nodige modeontwerpen.
Door je te omringen met een paar Aglaonema's laat je de natuur je helpen je stress weg te werken en tot rust te komen. Ook belangrijk in Feng Shui is het feit dat Aglaonema een vriendelijke plant is, met zachte bladeren en een elegante vorm die veel positieve energie en rust brengt.
De energie van Aglaonema kun je zelf een beetje sturen, om je huis er zoveel mogelijk van te laten profiteren. Zet de plant bijvoorbeeld niet in een vierkante pot, dit blokkeert de chi (energie) van de bladeren. Een gekleurde omgeving van de plant kan de harmonie in huis vergroten, het versterkt het levendige actieve yang element. Dat wil je op je werkplek en in de kamer, maar niet in je slaapkamer: daar omring je de plant juist met effen elementen, om kalme yin-energie te laten stromen. De meeste mensen zetten Aglaonema laag, om goed op het mooie blad te kunnen kijken. Daar is iets voor te zeggen, maar wie hem hoog zet – bijvoorbeeld op een tafeltje – tilt zo ook de energie naar een hoger plan en laat die beter circuleren. En daar heeft het hele vertrek profijt van.