Hoe verzorg je een blauwvaren?

Hoe verzorg je een blauwvaren?

De Phlebodium Aureum 'Blue Star', ofwel Blauwvaren of Zinkvaren kan je er goed bij hebben. Je hebt hiermee een heuse Epifyt in je collectie. Epifyten zijn planten die op andere planten groeien. In het oerwoud vind je Blauwvarens hoog in boomtoppen. Gelukkig doen ze het ook uitstekend als kamerplant in een pot.

Standplaats
Je nieuwe Blauwvaren doet niet moeilijk over zijn standplaats. Het is al snel goed, als er maar geen direct zonlicht op zijn bladeren komt. Tocht is vrijwel nooit een gelukkige combinatie met planten en zeker niet met Blauwvarens.

Water geven
Gezien zijn oorspronkelijke habitat – het oerwoud – kan een Blauwvaren vocht erg waarderen. Zorg dus voor veel water, maar let wel op dat het water weg kan om wortelrot te voorkomen. Varens doe je een groot plezier met een lekkere neveldouche uit een plantenspuit.

Plantenvoeding
Blauwvarens hebben maar spaarzaam extra kamerplantenvoeding nodig. Als de plant geel begint te worden betekent dat vaak dat de plant snakt naar een grotere behuizing. Verpotten kan het best in het voorjaar.

Snoeien
Je hoeft je Blauwvaren nooit te snoeien. Knip eventueel beschadigde of verkleurde bladeren weg.

Aandachtspunt
Om een kaal hart te voorkomen giet je het water beter niet op zijn kruin. Doe het liever rechtstreeks op de aarde naast de plant. Wist je dat Blauwvarens kampioen lucht zuiveren zijn? Via de bladeren zetten ze grote hoeveelheden CO2 om in zuurstof.  

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...