Hoe verzorg je een blauwvaren?

Hoe verzorg je een blauwvaren?

De Phlebodium Aureum 'Blue Star', ofwel Blauwvaren of Zinkvaren kan je er goed bij hebben. Je hebt hiermee een heuse Epifyt in je collectie. Epifyten zijn planten die op andere planten groeien. In het oerwoud vind je Blauwvarens hoog in boomtoppen. Gelukkig doen ze het ook uitstekend als kamerplant in een pot.

Standplaats
Je nieuwe Blauwvaren doet niet moeilijk over zijn standplaats. Het is al snel goed, als er maar geen direct zonlicht op zijn bladeren komt. Tocht is vrijwel nooit een gelukkige combinatie met planten en zeker niet met Blauwvarens.

Water geven
Gezien zijn oorspronkelijke habitat – het oerwoud – kan een Blauwvaren vocht erg waarderen. Zorg dus voor veel water, maar let wel op dat het water weg kan om wortelrot te voorkomen. Varens doe je een groot plezier met een lekkere neveldouche uit een plantenspuit.

Plantenvoeding
Blauwvarens hebben maar spaarzaam extra kamerplantenvoeding nodig. Als de plant geel begint te worden betekent dat vaak dat de plant snakt naar een grotere behuizing. Verpotten kan het best in het voorjaar.

Snoeien
Je hoeft je Blauwvaren nooit te snoeien. Knip eventueel beschadigde of verkleurde bladeren weg.

Aandachtspunt
Om een kaal hart te voorkomen giet je het water beter niet op zijn kruin. Doe het liever rechtstreeks op de aarde naast de plant. Wist je dat Blauwvarens kampioen lucht zuiveren zijn? Via de bladeren zetten ze grote hoeveelheden CO2 om in zuurstof.  

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...