Hoe verzorg je een blauwvaren?

Hoe verzorg je een blauwvaren?

De Phlebodium Aureum 'Blue Star', ofwel Blauwvaren of Zinkvaren kan je er goed bij hebben. Je hebt hiermee een heuse Epifyt in je collectie. Epifyten zijn planten die op andere planten groeien. In het oerwoud vind je Blauwvarens hoog in boomtoppen. Gelukkig doen ze het ook uitstekend als kamerplant in een pot.

Standplaats
Je nieuwe Blauwvaren doet niet moeilijk over zijn standplaats. Het is al snel goed, als er maar geen direct zonlicht op zijn bladeren komt. Tocht is vrijwel nooit een gelukkige combinatie met planten en zeker niet met Blauwvarens.

Water geven
Gezien zijn oorspronkelijke habitat – het oerwoud – kan een Blauwvaren vocht erg waarderen. Zorg dus voor veel water, maar let wel op dat het water weg kan om wortelrot te voorkomen. Varens doe je een groot plezier met een lekkere neveldouche uit een plantenspuit.

Plantenvoeding
Blauwvarens hebben maar spaarzaam extra kamerplantenvoeding nodig. Als de plant geel begint te worden betekent dat vaak dat de plant snakt naar een grotere behuizing. Verpotten kan het best in het voorjaar.

Snoeien
Je hoeft je Blauwvaren nooit te snoeien. Knip eventueel beschadigde of verkleurde bladeren weg.

Aandachtspunt
Om een kaal hart te voorkomen giet je het water beter niet op zijn kruin. Doe het liever rechtstreeks op de aarde naast de plant. Wist je dat Blauwvarens kampioen lucht zuiveren zijn? Via de bladeren zetten ze grote hoeveelheden CO2 om in zuurstof.  

Tags:
Bestel hier lokaal!