Een mooie plant, die Ficus Lyrata

Een mooie plant, die Ficus Lyrata

Een mooie plant, die Ficus Lyrata, ofwel Tabaksplant of Vioolbladplant. Je geeft je huis hiermee een Afrikaans tintje.

Standplaats
Ficussen zijn zonaanbidders. Een plek voor het raam vinden ze heerlijk. Hoe meer licht hoe beter. Kies een plek buiten het bereik van kinderen en huisdieren. De blaadjes zijn licht giftig en bij inname veroorzaken ze bultjes op de huid.

Water geven
Geef Ficussen regelmatig water. Zorg daarbij dat de grond altijd licht vochtig is maar dat er geen water blijft staan. Je hoeft pas opnieuw te gieten als zijn vorige portie water op is. Voel de komende weken even aan de aarde hoeveel je nieuwe Ficus drinkt en stem de watergift daarop af. Schroef die hoeveelheid in het voorjaar en in de zomer een beetje op.

Plantenvoeding
Nu je je plant net in huis hebt is er nog voldoende voeding in de pot. Normaalgesproken is dat na ongeveer twee maanden op. Maar we gaan de herfst en winter tegemoet, dus dan moet je voorzichtig zijn met voeding. Schuif bijvoeden liever op tot het voorjaar. Dan begint het groeiseizoen van de Ficus en is wat krachtvoer heel welkom. 

Snoeien
Wat niet iedereen weet is dat sommige kamerplanten gebaat zijn bij een snoeibeurt. Zo ook de Ficus Lyrata. In tegenstelling tot andere Ficussoorten doe je dat in het voorjaar. Snoeien zorgt voor een sterke, volle plant met een mooi model.

Aandachtspunt
Ficussen houden niet zo van verplaatsen. Direct na aankoop kunnen ze wat blad laten vallen. Als reactie zou je misschien meer water willen geven. Daarin zit meestal niet de oplossing. Het komt vanzelf weer goed. Wel is het nuttig om even te controleren of je Ficus voldoende licht krijgt.

Tags:
Onze tuincentra