Hoe maak je een bijvriendelijke tuin?

Bijen zijn van levensbelang. Nee, niet alleen om de heerlijke honing die zij maken, maar vooral om de bestuiving van planten en de gewassen voor voedsel. Er is alleen een probleem: steeds minder bijen vliegen er rond op die wereld. Al die stenen in de tuin helpen dan ook niet. Met de juiste beplanting kunnen jij en ik de bij een beetje helpen. Doe jij mee? 

Met een paar handige tips krijg je meer bijen, insecten en vlinders in de tuin. Meer biodiversiteit levert een bloeiende tuin op!


 

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten. Dat is ontzettend goed voor de biodiversiteit! Er zijn gelukkig veel soorten honingplanten waardoor je de bij gedurende het hele jaar van voedsel kunt voorzien. Dat is mooi voor jou en fijn voor de bij. Kijk maar eens naar deze prachtige exemplaren…

De lente
De natuur ontluikt. Bijen gaan op zoek naar honingplanten die volop in bloei staan, zoals vergeet-me-nietje (bloeit tot april/mei), lavendel (bloeit van april tot september), wisselbloem (van april tot oktober), framboos (van mei tot oktober) en salie.

De zomer
Het seizoen van overvloed! De zomer staat bol van honingplanten die rijk zijn aan stuifmeel of nectar. Denk aan het Zeeuws Knoopje en duizendblad (bloeit van juni tot augustus) of de vlinderstruik (bloeit van juli tot oktober). De dropplant en de stokroos bloeien op hun beurt vanaf juni tot september en de Oost-Indische kers en zonnebloemen shinen van juni tot oktober.

De herfst
In de herfst worden bloemen schaarser, maar is de bij nog steeds actief. En die bezige brommers moeten dan natuurlijk ook eten. Naast de Oost-Indische kers, zonnebloemen en de wisselbloem (die blijven bloeien tot oktober of zelfs november) kun je dit seizoen inzetten op herfstasters (bloeit van eind augustus tot november) en struikheide (bloeit van september tot oktober).

De winter
Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest. Je maakt ze dan blij met de sneeuwbal en de kerstroos die van november tot maart bloeien. Winterheide (bloeit van januari tot april), forsythia (van februari tot april) of en hazelaar (bloeit in februari en maart) zijn ook geweldige troeven om bij te dragen aan de biodiversiteit, zelfs in hartje winter!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...