Hoe maak je een bijvriendelijke tuin?

Bijen zijn van levensbelang. Nee, niet alleen om de heerlijke honing die zij maken, maar vooral om de bestuiving van planten en de gewassen voor voedsel. Er is alleen een probleem: steeds minder bijen vliegen er rond op die wereld. Al die stenen in de tuin helpen dan ook niet. Met de juiste beplanting kunnen jij en ik de bij een beetje helpen. Doe jij mee? 

Met een paar handige tips krijg je meer bijen, insecten en vlinders in de tuin. Meer biodiversiteit levert een bloeiende tuin op!


 

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten. Dat is ontzettend goed voor de biodiversiteit! Er zijn gelukkig veel soorten honingplanten waardoor je de bij gedurende het hele jaar van voedsel kunt voorzien. Dat is mooi voor jou en fijn voor de bij. Kijk maar eens naar deze prachtige exemplaren…

De lente
De natuur ontluikt. Bijen gaan op zoek naar honingplanten die volop in bloei staan, zoals vergeet-me-nietje (bloeit tot april/mei), lavendel (bloeit van april tot september), wisselbloem (van april tot oktober), framboos (van mei tot oktober) en salie.

De zomer
Het seizoen van overvloed! De zomer staat bol van honingplanten die rijk zijn aan stuifmeel of nectar. Denk aan het Zeeuws Knoopje en duizendblad (bloeit van juni tot augustus) of de vlinderstruik (bloeit van juli tot oktober). De dropplant en de stokroos bloeien op hun beurt vanaf juni tot september en de Oost-Indische kers en zonnebloemen shinen van juni tot oktober.

De herfst
In de herfst worden bloemen schaarser, maar is de bij nog steeds actief. En die bezige brommers moeten dan natuurlijk ook eten. Naast de Oost-Indische kers, zonnebloemen en de wisselbloem (die blijven bloeien tot oktober of zelfs november) kun je dit seizoen inzetten op herfstasters (bloeit van eind augustus tot november) en struikheide (bloeit van september tot oktober).

De winter
Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest. Je maakt ze dan blij met de sneeuwbal en de kerstroos die van november tot maart bloeien. Winterheide (bloeit van januari tot april), forsythia (van februari tot april) of en hazelaar (bloeit in februari en maart) zijn ook geweldige troeven om bij te dragen aan de biodiversiteit, zelfs in hartje winter!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...