Hoe maak je een bijvriendelijke tuin?

Bijen zijn van levensbelang. Nee, niet alleen om de heerlijke honing die zij maken, maar vooral om de bestuiving van planten en de gewassen voor voedsel. Er is alleen een probleem: steeds minder bijen vliegen er rond op die wereld. Al die stenen in de tuin helpen dan ook niet. Met de juiste beplanting kunnen jij en ik de bij een beetje helpen. Doe jij mee? 

Met een paar handige tips krijg je meer bijen, insecten en vlinders in de tuin. Meer biodiversiteit levert een bloeiende tuin op!


 

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten. Dat is ontzettend goed voor de biodiversiteit! Er zijn gelukkig veel soorten honingplanten waardoor je de bij gedurende het hele jaar van voedsel kunt voorzien. Dat is mooi voor jou en fijn voor de bij. Kijk maar eens naar deze prachtige exemplaren…

De lente
De natuur ontluikt. Bijen gaan op zoek naar honingplanten die volop in bloei staan, zoals vergeet-me-nietje (bloeit tot april/mei), lavendel (bloeit van april tot september), wisselbloem (van april tot oktober), framboos (van mei tot oktober) en salie.

De zomer
Het seizoen van overvloed! De zomer staat bol van honingplanten die rijk zijn aan stuifmeel of nectar. Denk aan het Zeeuws Knoopje en duizendblad (bloeit van juni tot augustus) of de vlinderstruik (bloeit van juli tot oktober). De dropplant en de stokroos bloeien op hun beurt vanaf juni tot september en de Oost-Indische kers en zonnebloemen shinen van juni tot oktober.

De herfst
In de herfst worden bloemen schaarser, maar is de bij nog steeds actief. En die bezige brommers moeten dan natuurlijk ook eten. Naast de Oost-Indische kers, zonnebloemen en de wisselbloem (die blijven bloeien tot oktober of zelfs november) kun je dit seizoen inzetten op herfstasters (bloeit van eind augustus tot november) en struikheide (bloeit van september tot oktober).

De winter
Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest. Je maakt ze dan blij met de sneeuwbal en de kerstroos die van november tot maart bloeien. Winterheide (bloeit van januari tot april), forsythia (van februari tot april) of en hazelaar (bloeit in februari en maart) zijn ook geweldige troeven om bij te dragen aan de biodiversiteit, zelfs in hartje winter!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...