De verzorging van viooltjes

De verzorging van viooltjes

Viooltjes gedijen goed als het wat koeler is. Ze vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. Dit geldt zowel voor het voorjaar als voor het najaar.

Verzorging viooltje
Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kan je de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

Soorten viooltjes
De violenfamilie is groot. Met zo’n vierhonderd soorten is het soms lastig door de violen het bos nog te zien. Wij stellen u graag de toppers voor uit het geslacht Violaceae: Grootbloemige viool (Viola F1 Hybride) en bosviool (Viola cornuta ‘Endurio’).

De Viola cornuta ‘Endurio’ – ook wel bosviooltje – is vorst- en sneeuwbestendig. Hij bloeit vrolijk in het najaar tot diep in de winter. En zeer vroeg in het voorjaar verrast hij u alweer met een bloemenexplosie. De kleinbladige en semi-hangende bosviool is van alle markten thuis. Hij doet het uitstekend in potten, bloembakken en hanging baskets. En ook in de volle grond gedijt hij goed. Grote broer Viola F1 Hybride is juist een zonaanbidder. Niet voor niets wordt hij ook wel zomerviool genoemd. Deze tweejarige plant is dol op de nazomer en vroege herfst. Hij doet zijn naam eer aan met zijn enorm grote bloemen. Zijn stelen zijn daarentegen weer kort. Uw potten zijn met deze reus onder de violen snel gevuld. Met het bosviooltje en de zomerviool kunt u dus het hele jaar genieten van ogenschijnlijk tere, maar oh zo stoere bloeiers.

Langer genieten?
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de viool geen energie steken in zaadvorming, blijft hij steeds bloemen ‘produceren’ en heeft u er dus langer plezier van.

Eetbare viooltjes
Smakelijk viooltje Sommige viooltjes kunt u eten. Het maarts viooltje (Viola odorata) is er één van. Kweek de viooltjes zelf in een pot, of koop ze bij uw GroenRijk vestiging. Vraag uw GroenRijk medewerker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...