De verzorging van viooltjes

De verzorging van viooltjes

Viooltjes gedijen goed als het wat koeler is. Ze vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. Dit geldt zowel voor het voorjaar als voor het najaar.

Verzorging viooltje
Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kan je de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

Soorten viooltjes
De violenfamilie is groot. Met zo’n vierhonderd soorten is het soms lastig door de violen het bos nog te zien. Wij stellen u graag de toppers voor uit het geslacht Violaceae: Grootbloemige viool (Viola F1 Hybride) en bosviool (Viola cornuta ‘Endurio’).

De Viola cornuta ‘Endurio’ – ook wel bosviooltje – is vorst- en sneeuwbestendig. Hij bloeit vrolijk in het najaar tot diep in de winter. En zeer vroeg in het voorjaar verrast hij u alweer met een bloemenexplosie. De kleinbladige en semi-hangende bosviool is van alle markten thuis. Hij doet het uitstekend in potten, bloembakken en hanging baskets. En ook in de volle grond gedijt hij goed. Grote broer Viola F1 Hybride is juist een zonaanbidder. Niet voor niets wordt hij ook wel zomerviool genoemd. Deze tweejarige plant is dol op de nazomer en vroege herfst. Hij doet zijn naam eer aan met zijn enorm grote bloemen. Zijn stelen zijn daarentegen weer kort. Uw potten zijn met deze reus onder de violen snel gevuld. Met het bosviooltje en de zomerviool kunt u dus het hele jaar genieten van ogenschijnlijk tere, maar oh zo stoere bloeiers.

Langer genieten?
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de viool geen energie steken in zaadvorming, blijft hij steeds bloemen ‘produceren’ en heeft u er dus langer plezier van.

Eetbare viooltjes
Smakelijk viooltje Sommige viooltjes kunt u eten. Het maarts viooltje (Viola odorata) is er één van. Kweek de viooltjes zelf in een pot, of koop ze bij uw GroenRijk vestiging. Vraag uw GroenRijk medewerker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...