De verzorging van viooltjes

De verzorging van viooltjes

Viooltjes gedijen goed als het wat koeler is. Ze vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt. Dit geldt zowel voor het voorjaar als voor het najaar.

Verzorging viooltje
Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kan je de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.

Soorten viooltjes
De violenfamilie is groot. Met zo’n vierhonderd soorten is het soms lastig door de violen het bos nog te zien. Wij stellen u graag de toppers voor uit het geslacht Violaceae: Grootbloemige viool (Viola F1 Hybride) en bosviool (Viola cornuta ‘Endurio’).

De Viola cornuta ‘Endurio’ – ook wel bosviooltje – is vorst- en sneeuwbestendig. Hij bloeit vrolijk in het najaar tot diep in de winter. En zeer vroeg in het voorjaar verrast hij u alweer met een bloemenexplosie. De kleinbladige en semi-hangende bosviool is van alle markten thuis. Hij doet het uitstekend in potten, bloembakken en hanging baskets. En ook in de volle grond gedijt hij goed. Grote broer Viola F1 Hybride is juist een zonaanbidder. Niet voor niets wordt hij ook wel zomerviool genoemd. Deze tweejarige plant is dol op de nazomer en vroege herfst. Hij doet zijn naam eer aan met zijn enorm grote bloemen. Zijn stelen zijn daarentegen weer kort. Uw potten zijn met deze reus onder de violen snel gevuld. Met het bosviooltje en de zomerviool kunt u dus het hele jaar genieten van ogenschijnlijk tere, maar oh zo stoere bloeiers.

Langer genieten?
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de viool geen energie steken in zaadvorming, blijft hij steeds bloemen ‘produceren’ en heeft u er dus langer plezier van.

Eetbare viooltjes
Smakelijk viooltje Sommige viooltjes kunt u eten. Het maarts viooltje (Viola odorata) is er één van. Kweek de viooltjes zelf in een pot, of koop ze bij uw GroenRijk vestiging. Vraag uw GroenRijk medewerker om advies.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...