10 tips bij onkruid, ongedierte of plantenziekten

10 tips bij onkruid, ongedierte of plantenziekten

Of je nou met ongedierte te maken hebt, met plantenziekten of onkruid: het is belangrijk om een paar spelregels te volgen voor de bestrijding daarvan.  Aangezien het meestal niet je favoriete bezigheid is, kan je het maar beter in één keer goed doen. Volg de onderstaande tips, zodat je de rest van de tijd kan genieten van je tuin!

1. Eerst goede informatie inwinnen.
Onkruid, plantenziekten en ongedierte kennen ieder hun eigen aanpak. Soms is het lastig zelf te bepalen welk gereedschap of welk middel het beste effect gaat hebben. Denk daarbij altijd eerst aan handmatig verwijderen van onkruid. In het tuincentrum zijn daarvoor diverse gereedschappen als schoffels of branders die, afhankelijk van jouw situatie, een uitkomst kunnen bieden. Vraag daarom advies aan een specialist. Medewerkers bij een tuincentrum geven je altijd de beste raad.

2. Als je een gewasbeschermingsmiddel
koopt, volg de gebruiksaanwijzing. Als je een gewasbeschermingsmiddel koopt, volg de gebruiksaanwijzing. Voordat een bestrijdingsmiddel op de markt komt, wordt het uitgebreid getest en beoordeeld op zijn werking. Mogelijke (negatieve) bijeffecten voor mens, dier en milieu staan helder in de gebruiksaanwijzing omschreven. Die gebruiksaanwijzing is daarom van groot belang. De werking van het middel - en de veiligheid - zijn dan ook alleen gegarandeerd als de gebruiksaanwijzing strikt wordt nageleefd.

(tekst gaat verder onder het plaatje)3. Draag beschermende kleding.
In de gebruiksaanwijzing staat vermeld of (extra) beschermende kleding noodzakelijk is. Om onnodige blootstelling aan de huid te voorkomen is het beter om kleding aan te trekken die het hele lichaam bedekt. Het dragen van handschoenen is daarom in alle gevallen aan te bevelen. Evenals een lange broek. Doe daaronder dichte schoenen of laarzen aan. Daarboven draag je een kledingstuk met lange mouwen zoals een long sleeve shirt, trui of jas.

4. Wijk nooit af van de adviesdosering.
Elk bestrijdingsmiddel is uitgebreid getest op de ideale dosering. Gebruik daarom nooit meer of minder van het middel dan in de dosering staat beschreven. Een hogere dosering kan namelijk leiden tot schade aan de tuin en het behandelde groen. Een lagere dosering haalt waarschijnlijk te weinig uit.

5. Volg de adviezen om natuur en milieu te beschermen.
Een verkeerde toepassing van een bestrijdingsmiddel kan risico voor natuur of milieu opleveren. Daarom staan er in de gebruiksaanwijzing risico beperkende voorschriften, zoals ‘Niet toepassen binnen één meter afstand van water (sloot, vijver, et cetera)’. Volg deze aanwijzingen op. Hiermee worden risico’s voor natuur en milieu tot een minimum beperkt.

(tekst gaat verder onder het plaatje)
6. Maak de klus in een keer af.

Als je eenmaal met de bestrijding begonnen bent, is het verstandig om de klus meteen te klaren. Iets tussendoor doen vergroot de kans op onnodige blootstelling van het bestrijdingsmiddel aan mensen, huisdieren en groen in de omgeving. Bovendien leidt een onderbreking van de werkzaamheden tot een grotere kans op vermindering van het resultaat van de bestrijding.

7. Maak alles goed schoon.
Is een rug- of handspuit gebruikt voor het bestrijdingsmiddel? Spoel die daarna dan meerdere keren door. Dit geldt ook voor de slang en de spuitlans. Het spoelwater kan het beste op een kaal stuk grond wegstromen. Belangrijk: Gooi het spoelwater (of een restant van de spuitvloeistof) nooit weg in het toilet of het gootsteenputje. Dit leidt tot directe vervuiling van het oppervlaktewater.

8. Handen goed wassen. Belangrijk!
Na gebruik van een bestrijdingsmiddel is het verstandig om je handen grondig te wassen met water en zeep. Zo weet je zeker dat er geen resten van het bestrijdingsmiddel of de spuitvloeistof op je handen blijven zitten. Het is ook verstandig om je kleding te wassen die je tijdens het gebruik droeg. 

9. Verwijder lege verpakkingen en houd de restvloeistoffen apart.
Verpakkingen of resten van bestrijdingsmiddelen mogen nooit tussen het normale huisvuil worden weggegooid. De verpakkingen en resten van bestrijdingsmiddelen moeten worden ingeleverd bij verzamelpunten voor klein chemisch afval (KCA) in je gemeente. Alleen dan kunnen de materialen op de meest milieuvriendelijke wijze worden verwerkt.

10. Bewaar de middelen op de juiste manier.
Bewaar een bestrijdingsmiddel altijd gesloten in de originele verpakking op een koele, maar wel vorstvrije plek. Berg de middelen zo op dat kinderen en huisdieren er absoluut niet bij kunnen. Bewaar het ook nooit in de buurt van levens- of voedingsmiddelen. Kijk eens in de zoveel tijd wat er nog staat en breng oude resten naar het klein chemisch afval. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...