5x herfstkleuren in de tuin

Betoverend zijn de geel, oranje, roodtinten die de herfst op zijn pallet heeft. Niet iedere plant verkleurt bijzonder in de herfst. Kies je planten ook op deze eigenschap uit voor een fantastische najaarstuin.  Welke? Lees snel verder.

Hemelse bamboe
De naam zegt alles. Nandina domestica tovert het hele jaar door. Groeit recht uit de grond zoals bamboe. Nieuwe bladeren lopen rood uit en verkleuren naar groen. Dan volgt de lange bloeitijd, vervolgens verschijnen er bessen en tot slot heeft de plant een spectaculaire herfstverkleuring. Groeit maximaal tot zo’n 2 meter, snoeibeurt niet nodig, maar mag wel. Heuchera
Het purperklokje heeft meer dan 50 familieleden, die allen een prachtig getekend blad hebben, van zilver- tot paarsgroen, roodkoper en carameltinten. Een aantal heeft een opvallende herfstverkleuring. Afkomstig uit Noord-Amerika. Groeit bij voorkeur in lichte schaduw. Zo’n 30 cm hoog. Naam afkomstig van J.H. von Heucher, een 18e-eeuwse Duitse arts en botanicus.

Bekijk onze video over de heucheraLeucothoe
Druifheide, is een groenblijvend struikje. Deze sterke heester plant je vooral vanwege het mooi gekleurde blad: in de winterperiode is het glanzend rood. In mei en juni verschijnen de kleine witte bloemen in trossen. Heeft humusrijke, vrij zure grond nodig, in de halfschaduw, kan ook in pot. Lichte snoei zorgt voor mooi gekleurd jong blad.

Lees meer over deze plantEuonymus alatus
Kardinaalshoed heet zo omdat de vruchtjes de vorm van deze hoed hebben. In de herfst verkleurt dit ronde struikje met prachtige rozerode tinten. De mooi gevormde takken met kurklijsten zijn in de winter goed zichtbaar. De hoogte van Euonymus alatus bedraagt circa 160 tot 180 cm. Staat het liefst zonnig maar schaduw kan ook.

Lees meer over deze plantPathenocissus Quinquefolia 
Deze klimmer valt met spectaculaire herfstverkleuring niet over het hoofd te zien. Wilde Wingerd zet dan muren in vuur en vlam. De plant klimt ook in bomen en kan langs draden een weg oversteken. Hecht zichzelf met worteltjes zonder hulp, kan wel 20 meter hoog of ver klimmen, blad is mooi gevormd. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...