Betoverend zijn de geel, oranje, roodtinten die de herfst op zijn pallet heeft. Niet iedere plant verkleurt bijzonder in de herfst. Kies je planten ook op deze eigenschap uit voor een fantastische najaarstuin. Welke? Lees snel verder.
Hemelse bamboe
De naam zegt alles. Nandina domestica tovert het hele jaar door. Groeit recht uit de grond zoals bamboe. Nieuwe bladeren lopen rood uit en verkleuren naar groen. Dan volgt de lange bloeitijd, vervolgens verschijnen er bessen en tot slot heeft de plant een spectaculaire herfstverkleuring. Groeit maximaal tot zo’n 2 meter, snoeibeurt niet nodig, maar mag wel.
Heuchera
Het purperklokje heeft meer dan 50 familieleden, die allen een prachtig getekend blad hebben, van zilver- tot paarsgroen, roodkoper en carameltinten. Een aantal heeft een opvallende herfstverkleuring. Afkomstig uit Noord-Amerika. Groeit bij voorkeur in lichte schaduw. Zo’n 30 cm hoog. Naam afkomstig van J.H. von Heucher, een 18e-eeuwse Duitse arts en botanicus.
Bekijk onze video over de heuchera
Leucothoe
Druifheide, is een groenblijvend struikje. Deze sterke heester plant je vooral vanwege het mooi gekleurde blad: in de winterperiode is het glanzend rood. In mei en juni verschijnen de kleine witte bloemen in trossen. Heeft humusrijke, vrij zure grond nodig, in de halfschaduw, kan ook in pot. Lichte snoei zorgt voor mooi gekleurd jong blad.
Lees meer over deze plant
Euonymus alatus
Kardinaalshoed heet zo omdat de vruchtjes de vorm van deze hoed hebben. In de herfst verkleurt dit ronde struikje met prachtige rozerode tinten. De mooi gevormde takken met kurklijsten zijn in de winter goed zichtbaar. De hoogte van Euonymus alatus bedraagt circa 160 tot 180 cm. Staat het liefst zonnig maar schaduw kan ook.
Lees meer over deze plant
Pathenocissus Quinquefolia
Deze klimmer valt met spectaculaire herfstverkleuring niet over het hoofd te zien. Wilde Wingerd zet dan muren in vuur en vlam. De plant klimt ook in bomen en kan langs draden een weg oversteken. Hecht zichzelf met worteltjes zonder hulp, kan wel 20 meter hoog of ver klimmen, blad is mooi gevormd.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.
Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...
Lees meer...De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.
Groene olifantsoren
De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...
Lees meer...De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.
Mix van kleuren
Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...