5x herfstkleuren in de tuin

Betoverend zijn de geel, oranje, roodtinten die de herfst op zijn pallet heeft. Niet iedere plant verkleurt bijzonder in de herfst. Kies je planten ook op deze eigenschap uit voor een fantastische najaarstuin.  Welke? Lees snel verder.

Hemelse bamboe
De naam zegt alles. Nandina domestica tovert het hele jaar door. Groeit recht uit de grond zoals bamboe. Nieuwe bladeren lopen rood uit en verkleuren naar groen. Dan volgt de lange bloeitijd, vervolgens verschijnen er bessen en tot slot heeft de plant een spectaculaire herfstverkleuring. Groeit maximaal tot zo’n 2 meter, snoeibeurt niet nodig, maar mag wel. Heuchera
Het purperklokje heeft meer dan 50 familieleden, die allen een prachtig getekend blad hebben, van zilver- tot paarsgroen, roodkoper en carameltinten. Een aantal heeft een opvallende herfstverkleuring. Afkomstig uit Noord-Amerika. Groeit bij voorkeur in lichte schaduw. Zo’n 30 cm hoog. Naam afkomstig van J.H. von Heucher, een 18e-eeuwse Duitse arts en botanicus.

Bekijk onze video over de heucheraLeucothoe
Druifheide, is een groenblijvend struikje. Deze sterke heester plant je vooral vanwege het mooi gekleurde blad: in de winterperiode is het glanzend rood. In mei en juni verschijnen de kleine witte bloemen in trossen. Heeft humusrijke, vrij zure grond nodig, in de halfschaduw, kan ook in pot. Lichte snoei zorgt voor mooi gekleurd jong blad.

Lees meer over deze plantEuonymus alatus
Kardinaalshoed heet zo omdat de vruchtjes de vorm van deze hoed hebben. In de herfst verkleurt dit ronde struikje met prachtige rozerode tinten. De mooi gevormde takken met kurklijsten zijn in de winter goed zichtbaar. De hoogte van Euonymus alatus bedraagt circa 160 tot 180 cm. Staat het liefst zonnig maar schaduw kan ook.

Lees meer over deze plantPathenocissus Quinquefolia 
Deze klimmer valt met spectaculaire herfstverkleuring niet over het hoofd te zien. Wilde Wingerd zet dan muren in vuur en vlam. De plant klimt ook in bomen en kan langs draden een weg oversteken. Hecht zichzelf met worteltjes zonder hulp, kan wel 20 meter hoog of ver klimmen, blad is mooi gevormd. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De sterren tijdens de kerstperiode!

De kleurenpracht van een kerstster is geen bloem, het zijn gekleurde schutbladeren. Zij geven de plant zijn aantrekkingskracht. De eigenlijke bloemetjes zijn piepklein en zitten verstopt in de kern van de schutbladeren. Traditioneel ‘bloeien’ Euphorbia Pulcherrima’s, ofwel kerststerren, rood of wit. Maar er tegenwoordig bestaan er ook crème en roze kerststerren.

...Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...