Vijverkalender

Vijverkalender

Een vijver is een prachtig bezit: de tuin fleurt er helemaal van op! Neem de onderstaande tips als richtlijn en vraag vooral onze medewerkers voor aanvullende informatie en de juiste producten om jouw vijver (en eventuele vissen) in optimale conditie te houden. 

Januari

Dit is een rustige maand voor de vijver. De vissen zijn minder actief en ook de planten groeien niet meer. Wanneer de vijver is bevroren, dan is het aan te raden om de vijverfilters en de vijverpompen te beschermen. Als het goed is heb je in december al voorzorgsmaatregelen genomen om complete dichtgroei te voorkomen.

Februari
Doordat het koud is, kan de vijver in februari zijn dichtgevroren. Ga dit tegen, want zo komt er geen zuurstof binnen. Aan het einde van de maand, mocht het wat warmer worden, is het goed om de ‘schade’ op te nemen. Het water en de vissen zijn aan het begin van de lente in een mindere conditie en dus kwetsbaar. We hebben voorjaarskuren in de winkel waar je de vijver een oppepper te geven.

Maart
Deze maand is het goed om de vijver schoon te maken. Er zijn in de voorgaande maanden takjes, bladeren en ander vuil in de vijver gewaaid. Dit kan verzuring en algengroei veroorzaken, dus je kan dit het beste weghalen. Op het moment dat je een UV-C-filter installeert kan je algengroei voorkomen in de maanden april en mei. Wanneer het warmer wordt, gaan de vissen ook meer eten. 

April
Ook wat betreft de vijver is april een plantmaand. Ga aan de slag met het planten van waterplanten, zoals bijvoorbeeld waterlelies en moerasplanten. We hebben bij GroenRijk ons huismerkartikel vijverplantaarde, die verzuring tegengaat en zorgt voor een optimale groei van het plantje. Ook stimuleert het de zuurstofcirculatie in de vijverbodem. Als je nog geen UV-C-filter hebt geïnstalleerd in maart, dan heb je nu nog een mogelijkheid dit te doen.Mei
De maand mei is er een van groeien en bloeien. Het is goed om nu nieuwe planten te poten in de vijver en de oppervlakte schoon te houden. Nu is ook het moment om nieuwe vissen uit te zetten. Ook is het verstandig om het filter nog te controleren: geeft hij nog voldoende water en moeten hij even schoongemaakt worden?

Juni
Het is groen, groen, groen in de vijver! Let op dat de vijver niet te ver dichtgroeit. Daarom is het beter om de vijverplanten uit te dunnen en ook de leliebladeren beperkt te houden. Die laatste kan je onder het waterniveau afknippen. Informeer in het tuincentrum naar de KH-waarde, dat is belangrijk voor de groei van de zuurstofplanten. Deze kan je meten met de hiervoor bestemde testsetjes. 

Juli
Ook deze maand is het belangrijk om de planten niet  te veel te laten groeien, zodat de vijver dicht zit. Let in de zomer ook op de leliekever. Dit beestje zorgt door zijn larven voor afstervende bladeren. Worden de leliebladeren bruin of sterven ze af? Dan knip je die beter af, dat voorkomt besmetting van de nog gezonde bladeren. Met warm weer is er minder zuurstof aanwezig in het vijverwater dit kan je aanvullen met een zuurstofpomp.

Augustus
De zomer is nog steeds in volle gang. Let er op dat het waterpeil van de vijver niet te veel daalt. De vissen hebben dan minder ruimte om te zwemmen. Je kan gewoon een paar emmers kraanwater gebruiken of via de tuinslang het waterpeil op de goede hoogte brengen. Ook voor deze maand geldt: ‘s zomers is er door de warmte minder zuurstof aanwezig in het vijverwater dit kan je aanvullen met een zuurstofpomp.
 


September
Deze maand is de zomer meestal al op zijn retour. Je kan hierdoor het beste de uitgebloeide vijverplanten verwijderen. Onder andere voor de waterlelies is er speciaal gereedschap om die te verwijderen. Door de afstervende waterplanten wordt het water vaak te zuur. Je kan dan de GH-waarde van het water meten en zonodig verhogen.

Oktober
In de herfst is het, afhankelijk van de locatie, vaak aan te bevelen om de vijver af te dekken met een afdeknet. Verwijder voor het installeren van het net zo veel mogelijk blad en takjes. Om de gedane ‘schade’ te herstellen kan je alvast wat bio-oxydator gebruiken om de winter goed door te komen.

November
Mocht je het afdeknet nou niet hebben opgehangen, haal dan met een schepnet even de bladeren en takjes weg. Dood blad zorgt voor verzuring van het water, wat weer niet goed is voor de waterplanten en algengroei.

December
Hoewel deze maand niet altijd steenkoud verlopen, kan je het beste wel zijn voorbereid op de kou. Zorg dat het water in beweging blijft en de vijver niet dichtvriest. Dit kan je doen door de vijverpomp aan te laten. Een ander idee is om zogenaamde luchtstenen in de vijver te plaatsen, zodat schadelijke gassen de vijver uit kunnen, maar ook zuurstof in kan.
 

Onze tuincentra