Yucca, de Zuid-Amerikaanse woonplant

Yucca, de Zuid-Amerikaanse woonplant

Het verhaal van de Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de Yucca voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan één of meerdere stammetjes.

Oorsprong van de Yucca

De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht. 

Yucca-assortiment

Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’

Verzorgingstips 

Zo houd je een Yucca in optima forma: zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Geef de woonplant daarbij regelmatig water, en verwen hem af en toe met plantenvoeding. Laat de potgrond tussen de gietbeurten wel licht uitdrogen om rot te voorkomen. Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg, zo geef je nieuw blad meer energie om te groeien.

Warm en droog is ideaal voor de Yucca uit de familie van de agaven. Van nature komt de plant voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Een keer vergeten water te geven? Daar maalt de Yucca niet om. Is niet in veel variaties te koop, wel zijn er verschillen in stamlengte. De stam groeit niet meer.
 

  • Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. 
  • Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig een beetje water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. 
  • De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. 
  • Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. 
  • Geel of lelijk blad weghalen kan worden weggehaald.De Yucca kan zelfs worden gesnoeid, dan liefst in de wintermaanden.  
  • De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.
Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...