Azalea

Azalea

Als tuinplant

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendronfamilie met meer dan 150 leden. De tuinplant die in Europa zo bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen.

Azalea is een winterharde plant die het liefst op een plekje in de tuin met halfschaduw, omdat daar de grond meestal wat vochtiger is. Plant de Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben. De tuinplant is echter ook zeer geschikt om in bakken op het terras te zetten. Zorg er dan wel voor dat overtollig regen- of gietwater weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door gebruik van hydrokorrels of een gat in de bodem van de pot. Verwijder uitgebloeide bloemen. Je kunt de Azalea het beste na de bloei snoeien.


Als kamerplant


Kamerazalea’s zijn prachtige, rijkbloeiende, romantische planten. Eigenlijk is maar één azaleasoort (van de honderden soorten) echt belangrijk als kamerplant. Dat is Rhododendron simsii, die vroeger Azalea indica heette. Het geslacht Azalea bestaat niet meer. Alle azalea’s zijn aan het geslacht Rhododendron toegevoegd, omdat ze daar genetisch bij horen. De naam azalea is als Nederlandse naam voor bepaalde groepen Rhododendron’s blijven bestaan.

 

Wat als behorend tot Rhododendron simsii wordt aangeboden, zijn allemaal kruisingsproducten waarbij R. simsii een belangrijke voorouder is. De oorspronkelijke (Japanse) soort wordt nauwelijks geteeld. Kamerazalea’s zijn bijna allemaal kleine, vrij bol groeiende heesters die hooguit 45 cm hoog en breed worden, met leerachtige, 2-3 cm lange, vaak eironde blaadjes. De bloemen staan in groepen aan de einden van de twijgjes. Ze zijn enkel of gevuld en ze kunnen wit, roze, rood of paars zijn. Ook tweekleurige cultivars komen voor. GroenRijk brengt deze week speciaal enkele prachtige witbloeiende rassen voor het voetlicht.

Kamerazalea’s zijn typisch planten voor de winter en het voorjaar. Ze brengen heerlijke kleur in huis. De kwekers trekken ze speciaal in deze periode in bloei. Je kunt de afstamming van Rhododendron simsii-cultivars onder andere herkennen aan de borstelige haartjes die vaak aan de randen van de blaadjes en de twijgjes zitten. De bloemen hebben een doorsnede van 3-5 cm. De bloemblaadjes zijn vaak wat gegolfd of gekroesd. Je kunt deze planten als ze na enkele maanden zijn uitgebloeid, met wat moeite overhouden. Maar dat wordt niet veel gedaan. Het is veel makkelijker om elk jaar nieuwe planten te kopen.

De verzorging
Zet je kamerazalea wel op een lichte plek in huis, maar niet in fel zonlicht. Een plek achter een raam voor het westen of oosten is het beste. Een kamerazalea heeft als hij bloeit meer licht nodig dan wanneer hij groen is. Verder moet je hem zeker niet boven een verwarmingselement (bijv. een cv-radiator) zetten. De plant houdt van koelte. Als de omgeving te warm is verwelken de bloemen sneller en kan ook het blad afvallen. Eigenlijk is een omgevingstemperatuur van 8-16 °C het meest ideaal, maar temperaturen rond de 20-23 °C kunnen ze nog prima hebben. Feit is dat de bloemen in een wat koelere kamer veel langer mooi blijven. Kamerazalea’s houden van zure grond en zuur water. Giet dus liefst met zacht (en als het kan regen-)water. De planten worden in een zeer turfrijk grondmengsel geteeld. Zo’n mengsel is behoorlijk waterdoorlatend, dus je moet vaak gieten. De wortelkluit van je kamerazalea’s mag nooit uitdrogen. Voel regelmatig even met je vinger of de potgrond nog vochtig is. Zou je met hard (kalkrijk) water gieten, dan is de kans op chlorose groot. De blaadjes zullen dan vergelen. Het is het handigst om een kamerazalea in een overpot met losse onderschotel te zetten, zodat je doorlekkend water kunt afgieten. Ook wordt de ‘eilandmethode’ wel toegepast. Dan wordt de pot op een laagje grind in een schotel gezet. Dat laagje wordt dan ook nat gehouden. Dat houdt ook de lucht rond de plant vochtiger, wat kamerazalea’s prettig vinden. Zou je rechtstreeks op de bloeiende planten sproeien, dan heb je kans dat de bloemen gaan smetten (ze worden dan bruin). Voedsel hoef je eigenlijk pas na de bloei te geven (dus als je ze wilt overhouden), maar eventueel kun je eens per veertien dagen wat verdund voedsel voor bloeiende planten in het gietwater doen (een lage dosering dus). Verwijder uitgebloeide bloemen met de steeltjes eraan. Wil je je plant overhouden dan kun je hem na 15 mei op een beschaduwd plekje in je tuin planten (in zure (heide)grond). Als in de herfst de eerste nachtvorsten dreigen moet hij weer naar binnen. GroenRijk heeft zowel de meest geschikte potten voor binnen als de juiste (pot)grondsoort in voorraad.

Soms is even dompelen nodig
Heb je toch een keer vergeten je kamerazalea water te geven en is de potgrond een beetje droog geworden? Dan moet je dompelen. Dompel de wortelkluit met pot en al in een bak water (op kamertemperatuur). Laat hem daar een kwartiertje in staan. Dan is de kluit weer vol vocht gezogen en stijgen er ook geen luchtbelletjes meer uit op. Even laten uitlekken en je kunt de plant weer in z’n overpot op z’n plek zetten.

Een beetje plantengeschiedenis
Azalea’s worden pas sinds 1810 in Europa gekweekt. Vooral Engelse, Belgische en Duitse kwekers zijn ermee bezig geweest. In de USA wordt de  kamerazalea nog altijd ‘Belgian Indica’ genoemd.

TIP
In Japan gelden kamerazalea’s als brengers van geluk. Mooier kun je niet krijgen of geven!

In kort bestek
Een prachtige wit bloeiende kamerazalea is in deze tijd van het jaar schitterend om te hebben, te krijgen of te geven. Zo’n kleine heester kan vele weken lang bloeien als hij voldoende (zacht) water krijgt en niet in de felle zon staat. Uitgebloeide bloemen met het steeltje eraan verwijderen. Meer verzorging vraagt een kamerazalea niet. Een echte aanrader van GroenRijk met topkwaliteit.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...