Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen!

Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen!

Je bent natuurlijk zo snel mogelijk af van mieren, onkruid en andere vormen van plagen of overlast. Maar hoe doe je dat het snelst én het milieuvriendelijkst? Samen met Milieucentraal presenteren we drie stappen:

1/3: Voorkom plagen
Voorkomen is beter dan bestrijden. Ook als je al last hebt van een plaag is het goed om te weten hoe je nieuwe plagen voorkomt. Dan pak je namelijk de oorzaak aan en heb je later geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. Dat is beter voor mens, dier en milieu.

Zo blijven plaagdieren buiten
Maak het voor plaagdieren lastig en onaantrekkelijk om je huis binnen te komen. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter genoeg. Vliegende insecten zoals muggen en wespen komen niet door horren voor deuren en ramen.

Voedsel of een nestplek trekt ongedierte aan. Sluit voedselvoorraden dus goed af en ruim etensresten direct op. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plekken op om te nestelen. Vermijd rommelige hoekjes en zorg voor goede ventilatie. Ventileren helpt ook tegen schimmels door vochtproblemen.

Laat natuurlijke vijanden het werk doen
Als een beestje op het menu staat van een ander dier dan is de natuurlijke vijand je beste vriend. Heb je een tuin? Maak deze aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van dieren die overlast geven. Vogels tegen wespen, kikkers tegen muggen en egels tegen slakken. Bladluizen geef je minder kans in een tuin met lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegen. Binnen kun je dit ook toepassen: neem een kat en muizen slaan je huis meestal over.

Plantjes tegen onkruid
Om onkruid te voorkomen moet je zorgen dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt. Je kunt bodembedekkers planten. Dat zijn plantjes die vanzelf de kale grond innemen zodat onkruid geen kans krijgt. Op de plekken waar geen planten staan kun je boomschors strooien om de bodem te bedekken.

Minder stenen, meer bezemen
Ook groene aanslag kun je beter voorkomen. Hoe minder tegels steen in je tuin, des te minder groene aanslag. Vooral stukken terras die je zelden of nooit gebruikt vallen ten prooi aan groene aanslag. Die tegels kun je het beste vervangen door planten. Verder scheelt het hard schrobben als je regelmatig licht je terras of pad bezemt.

 

 

2/3: Met hand en vijand
Is voorkomen niet gelukt en heb je overlast of een plaag? Vaak kun je het met de hand oplossen of met hulp van een natuurlijke vijand. Dat is beter dan bestrijdingsmiddelen gebruiken want daarin zitten chemische stoffen die giftig zijn voor mens, dier, planten en milieu. Ontdek hoe je met hand en vijand kunt bestrijden.

Natuurlijke vijand ongedierte
Laat het jagen op plaagdieren over aan een natuurlijke vijand. Je hoeft zelf niks te doen als het ongedierte op het menu staat van een ander dier. Zo is het lieveheersbeestje je beste vriend tegen bladluis, smullen spinnen van zilvervisjes en jaagt een (leen)kat brutale muizen je huis uit. Maak van je tuin een lustoord voor vogels, kikkers en egels. Deze dieren smullen van lastpakken zoals wespen, slakken en muggen.

Meppen, vallen en schrobbers 
Zelf ben je ook een natuurlijke vijand van plaagdieren. Soms kun je een nest of beestje met de hand weghalen. En je kunt allerlei hulpmiddelen vinden om overlast met de hand weg te krijgen. Een mepper, mechanische val of handig gereedschap is een betere manier om overlast te lijf te gaan dan gif. Voor verschillende plaagdieren kun je veilige en efficiënte vallen kopen of zelf maken. Vermijd vallen met gif, koop ook geen vallen die dieren onnodig laten lijden of verboden zijn, zoals lijmplankjes tegen muizen. 

Tools tegen groene aanslag en onkruid
Met gereedschap kun je groene aanslag en onkruid goed wegkrijgen. Er zijn verschillende soorten bezems, schrobbers en krabbers te vinden om te zorgen dat je minder spierkracht nodig hebt.

Maak afleidingsmanoeuvres 
Met slimme oplossingen krijg je dieren die overlast veroorzaken uit je buurt.  Zo kun je kleine mierennesten in de tuin verplaatsen met een omgekeerde bloempot vol aarde boven het nest. En wespen slaan je terras over als ze ergens anders in je tuin een feestmaal zoals rottend fruit vinden.


3/3: Gebruik gif gepast
Soms krijg je een plaagdier of schimmel niet weg zonder professionele hulp of een chemisch middel. In bestrijdingsmiddelen zitten chemische stoffen die giftig zijn voor mensen, dieren, planten en milieu. Let daarom goed op wat je doet en check hoe je veilig omgaat met bestrijdingsmiddelen. Als voorkomen of bestrijden met hand en vijand niet lukt heb je soms grover geschut nodig. Er bestaan allerlei soorten bestrijdingsmiddelen tegen plagen, schimmels en groene aanslag. Let op dat je het juiste middel op de goede manier toepast want chemische stoffen zijn giftig voor mensen, dieren en planten.

Hoe gebruik je bestrijdingsmiddelen gepast?

Stap 1: Check welk middel je veilig kunt gebruiken. Dat hangt af van welk probleem je wilt oplossen.
Stap 2: Gebruik alleen middelen die zijn toegelaten door het Ctgb. Toegelaten middelen hebben een nummer dat begint met 'NL', eindigt op een 'N', of een 11-cijferig nummer dat begint met ‘EU‘.
Stap 3: Niet kopen: middelen zonder toelatingsnummer, gebruiksaanwijzing of ingrediëntenlijst
Stap 4: Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Verkeerd gebruik is gevaarlijk voor je omgeving. 
Stap 5: Lees in de gebruiksaanwijzing: voor welke plaag het middel is, waar je het kunt gebruiken, de dosering en hoe je het moet opbergen en weggooien.
Stap 6:Twijfel je of is de plaag hardnekkig? Schakel een professional in. Erkende plaagbestrijders gebruiken gif alleen gepast. Sommige plagen mag je zelf niet bestrijden en moeten door een professional worden opgelost.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...