Zeven vragen aan..

Zeven vragen aan..

We laten je graag nader kennismaken met een van onze werknemers van de winkelvloer. In dit interview stellen wij zeven vragen aan John Nevelstein, werkzaam op de kamerplantenafdeling van Groenrijk Berg en Terblijt:

1-Wie ben je en hoe zit jouw werkdag bij Groenrijk Berg en Terblijt eruit?
Hallo, ik ben John Nevelstein (51) en sinds september 2019 hier werkzaam. Hoewel ik breed inzetbaar ben, is de kamerplantenafdeling favoriet.

Mijn werkdag begint meestal met een kort overleg met Math onze bedrijfsleider, vervolgens breng ik de bezorgingen weg. Bij terugkomst begin ik dan met opruimen (terugzetten wat klanten verplaatsen in hun zoektocht), planten nakijken en eventueel uitplukken (gele bladeren, dorre bloemen), tafels schoonmaken en de planten er weer mooi op neerzetten. Veel tijd gaat ook in het water geven zitten, dat moet zeker om de dag goed gebeuren, sommige planten ieder dag. Tussendoor help ik klanten.

Tot medio 2016 had ik met mijn echtgenote en onze medewerkers een Bloemen en Kadoshop met een theetuin, helaas kregen we de huur van ons pand niet verlengd. Stoppen met onze droom was het gevolg. Nu werk ik hier met veel plezier.

2-Welke vragen krijg je vooral van klanten?
Ze stellen vooral vragen als: welke plant kan op een donkere plek in huis staan? Hoeveel water heeft een bepaalde plant nodig, of, soms ook, hoe lang leeft deze plant? Een goed advies wáár je welke plant kan zetten en uitleg over de benodigde zorg helpen dan ook echt om jarenlang plezier van een nieuwe plant te hebben.

3-Welke kamerplanten zou jij aanraden aan mensen zonder ‘groene vingers’?
Wil je echt niks hoeven doen, dan verwijs ik naar de kunstplanten, maar er zijn genoeg echte planten die het lang uithouden zonder een ‘liefdevolle’ verzorging. Denk aan Sanseviera, Yucca, Zamioculcas of Pachyra. Dit zijn planten die weinig water nodig hebben. Meestal vraag ik dan ook, hoeveel tijd wil je er in steken? Er zijn ook bloeiende plantjes zoals Kalanchoe’s, die af en toe dan vervangen moeten worden.

4-Maak je zelf ook plantenpresentaties in de winkel?
Jazeker, de tafels zijn voor de heropening na de verbouwing prachtig ingericht door onze groenleverancier. In aanvulling daarop maak ik plantenpresentaties op koptafels, leuke pot/plant combinaties, eventueel afgewisseld met sfeerartikelen. Ons assortiment sfeer was nog wat beperkt door de verbouwing, maar daar komt inmiddels snel verandering in.


(de tekst gaat verder onder deze afbeelding)5-Hou je zelf ook van planten en heb je thuis een ‘groene’ woonkamer?

Ja, wil je deze baan met hart en ziel doen, dan moet je natuurlijk ook zelf gek op planten zijn. Dat beperkt zich in mijn geval niet tot in huis of de woonkamer. We wonen in een huis uit de dertiger jaren vorige eeuw en ons hele huis is groen, inclusief een grote, ‘groene’ tuin.

6-Pot je ook planten op voor klanten en stel je combinaties samen?
Planten waar klanten niet zelf zo snel voor kiezen, combineer ik graag met mooie potten om een geheel voor in de woonkamer te creëren. Om het qua prijs aantrekkelijk te maken, kijk ik samen met de klant ook naar pottenseries met een scherpe prijs. Ik maak met veel plezier combinaties bij een pot. Die opdracht krijg ik regelmatig. De klant kiest voor een mooie pot die perfect in het interieur past, de vulling doen wij dan. Ik zorg dan graag voor een mooie combinatie van planten passend bij de pot.

7-Wat is jouw favoriete kamerplant en welke planten zijn op het moment ‘hot’?
Ik heb zelf niet echt een favoriete kamerplant, of kamerplanten. Ik vind heel veel mooi. Gelukkig maar in mijn vak! Wat ik wel zie, is dat op dit moment de verschillende soorten Alocasia (Olifantsoren), Philodendron, Anthurium en Calathea ‘hot’ zijn. Deze verkopen we veel. Ook Spathiphyllum (Lepelplant) in soorten is niet aan te slepen! Allemaal planten met erg mooi blad.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...