Perfecte verzorging van kamerplanten met plantenvoeding

Perfecte verzorging van kamerplanten met plantenvoeding

Kamerplanten zijn niet alleen in staat je interieur op te fleuren, maar hebben in sommige gevallen ook nog eens een luchtzuiverende werking. Dat is mooi meegenomen! Om er zeker van te zijn dat je planten de juiste verzorging krijgen en zich op de juiste manier ontwikkelen, kan plantenvoeding een uitkomst zijn. Hoe werkt dat precies? GroenRijk legt je in dit artikel graag precies uit wanneer voeding nodig is en hoe je zo lang mogelijk plezier beleeft aan je kamerplanten.

Luchtzuiverende kamerplanten die in jouw huis niet mogen ontbreken

Om een gezonde leefomgeving te creëren, zijn luchtzuiverende kamerplanten eigenlijk onmisbaar. De bladeren van deze planten verwijderen schadelijke stoffen uit de lucht. Een paar voorbeelden van deze natuurlijke luchtverfrissers:

  • Monstera;

  • Goudpalm;

  • Krulvaren;

  • Lepelplant;

  • Graslelie;

  • Calathea.

Hoe je jouw kamerplanten in leven houdt

Het is natuurlijk superleuk om zoveel mogelijk planten te verzamelen, maar als je ze één voor één dood ziet gaan, is er op een gegeven moment niet meer zoveel aan. Uiteraard verdient iedere plant een andere aanpak. Zo heeft een cactus of vetplant minder water nodig dan bijvoorbeeld een pannenkoekenplant. Toch zijn de volgende zaken voor de meeste kamerplanten van belang:

  1. geef niet te veel water. Een teveel aan water zorgt ervoor dat je kamerplant op den duur ‘verdrinkt’. Leg potscherven onderin de pot; deze nemen het overtollige water op, zodat de wortels minder snel gaan rotten;
  2. zet je kamerplanten op een plek waar ze voldoende zonlicht en warmte krijgen. Zet ze echter nooit direct in het zonlicht en ook niet vlakbij de verwarming. Dan kunnen de bladeren verbranden;
  3. verpot je plant op tijd. Als de wortels naar boven beginnen te groeien of juist onder de pot uit groeien of als de bladeren geel beginnen te kleuren, weet je dat het tijd is om te verpotten;
  4. geef je plant regelmatig plantenvoeding.

Waarom plantenvoeding zo belangrijk is

Om te overleven hebben planten water, licht, koolstofdioxide en mineralen nodig. Daarom geef jij je planten als goede ouder regelmatig water en zet je ze op een zonnig plekje. Maar ook mineralen zijn cruciaal voor de groei van je plant en de ontwikkeling van de bloemen. Denk hierbij aan voedingsstoffen als stikstof, fosfor en kalium. Normaal gesproken worden gevallen bladeren omgezet in mineralen, die de plant vervolgens op kan nemen. Thuis gebeurt dat niet. Gelukkig biedt plantenvoeding uitkomst. Plantencompost bevat de mineralen die jouw kamerplant nodig heeft. Ga van tevoren na wat voor soort voeding het beste bij jouw plant past. 

Kamerplanten met plantenvoeding bij GroenRijk

Wanneer geef je plantenvoeding?  

Regelmatig plantenvoeding geven komt de groei van je plant dus ten goede. Maar hoe vaak moet je je plant bemesten? Geef je plant alleen tijdens de groeiperiode voeding, dus van maart tot oktober. Heb je je plant net aangeschaft of verpot? Wacht dan nog even met bemesten, want in de pot zit in de eerste maanden nog genoeg plantenvoeding. Meestal volstaat het om je plant één keer in de twee weken te bemesten. Dit kan echter per plant verschillen. Laat je daarom van tevoren goed adviseren door onze experts bij GroenRijk. Stop met bemesten in de winter. In deze periode gaan veel planten in ruststand en is voeding dus niet nodig. Pas ook op dat je niet te veel voeding geeft. Een overdosis aan plantenvoeding kan namelijk dodelijk zijn voor je geliefde kamerplant. Heb je vragen? Kom gerust eens langs bij één van onze GroenRijk tuincentra, onze medewerkers helpen je graag! 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...