Perfecte verzorging van kamerplanten met plantenvoeding

Perfecte verzorging van kamerplanten met plantenvoeding

Kamerplanten zijn niet alleen in staat je interieur op te fleuren, maar hebben in sommige gevallen ook nog eens een luchtzuiverende werking. Dat is mooi meegenomen! Om er zeker van te zijn dat je planten de juiste verzorging krijgen en zich op de juiste manier ontwikkelen, kan plantenvoeding een uitkomst zijn. Hoe werkt dat precies? GroenRijk legt je in dit artikel graag precies uit wanneer voeding nodig is en hoe je zo lang mogelijk plezier beleeft aan je kamerplanten.

Luchtzuiverende kamerplanten die in jouw huis niet mogen ontbreken

Om een gezonde leefomgeving te creëren, zijn luchtzuiverende kamerplanten eigenlijk onmisbaar. De bladeren van deze planten verwijderen schadelijke stoffen uit de lucht. Een paar voorbeelden van deze natuurlijke luchtverfrissers:

  • Monstera;

  • Goudpalm;

  • Krulvaren;

  • Lepelplant;

  • Graslelie;

  • Calathea.

Hoe je jouw kamerplanten in leven houdt

Het is natuurlijk superleuk om zoveel mogelijk planten te verzamelen, maar als je ze één voor één dood ziet gaan, is er op een gegeven moment niet meer zoveel aan. Uiteraard verdient iedere plant een andere aanpak. Zo heeft een cactus of vetplant minder water nodig dan bijvoorbeeld een pannenkoekenplant. Toch zijn de volgende zaken voor de meeste kamerplanten van belang:

  1. geef niet te veel water. Een teveel aan water zorgt ervoor dat je kamerplant op den duur ‘verdrinkt’. Leg potscherven onderin de pot; deze nemen het overtollige water op, zodat de wortels minder snel gaan rotten;
  2. zet je kamerplanten op een plek waar ze voldoende zonlicht en warmte krijgen. Zet ze echter nooit direct in het zonlicht en ook niet vlakbij de verwarming. Dan kunnen de bladeren verbranden;
  3. verpot je plant op tijd. Als de wortels naar boven beginnen te groeien of juist onder de pot uit groeien of als de bladeren geel beginnen te kleuren, weet je dat het tijd is om te verpotten;
  4. geef je plant regelmatig plantenvoeding.

Waarom plantenvoeding zo belangrijk is

Om te overleven hebben planten water, licht, koolstofdioxide en mineralen nodig. Daarom geef jij je planten als goede ouder regelmatig water en zet je ze op een zonnig plekje. Maar ook mineralen zijn cruciaal voor de groei van je plant en de ontwikkeling van de bloemen. Denk hierbij aan voedingsstoffen als stikstof, fosfor en kalium. Normaal gesproken worden gevallen bladeren omgezet in mineralen, die de plant vervolgens op kan nemen. Thuis gebeurt dat niet. Gelukkig biedt plantenvoeding uitkomst. Plantencompost bevat de mineralen die jouw kamerplant nodig heeft. Ga van tevoren na wat voor soort voeding het beste bij jouw plant past. 

Kamerplanten met plantenvoeding bij GroenRijk

Wanneer geef je plantenvoeding?  

Regelmatig plantenvoeding geven komt de groei van je plant dus ten goede. Maar hoe vaak moet je je plant bemesten? Geef je plant alleen tijdens de groeiperiode voeding, dus van maart tot oktober. Heb je je plant net aangeschaft of verpot? Wacht dan nog even met bemesten, want in de pot zit in de eerste maanden nog genoeg plantenvoeding. Meestal volstaat het om je plant één keer in de twee weken te bemesten. Dit kan echter per plant verschillen. Laat je daarom van tevoren goed adviseren door onze experts bij GroenRijk. Stop met bemesten in de winter. In deze periode gaan veel planten in ruststand en is voeding dus niet nodig. Pas ook op dat je niet te veel voeding geeft. Een overdosis aan plantenvoeding kan namelijk dodelijk zijn voor je geliefde kamerplant. Heb je vragen? Kom gerust eens langs bij één van onze GroenRijk tuincentra, onze medewerkers helpen je graag! 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De sterren tijdens de kerstperiode!

De kleurenpracht van een kerstster is geen bloem, het zijn gekleurde schutbladeren. Zij geven de plant zijn aantrekkingskracht. De eigenlijke bloemetjes zijn piepklein en zitten verstopt in de kern van de schutbladeren. Traditioneel ‘bloeien’ Euphorbia Pulcherrima’s, ofwel kerststerren, rood of wit. Maar er tegenwoordig bestaan er ook crème en roze kerststerren.

...Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...